Israël hoopt: “ChatGPT zal binnenkort ook in het Hebreeuws beschikbaar zijn”

Het bijzondere is dat ChatGPT leert uit gesprekken. Dit wordt nu ook in het Hebreeuws geïmplementeerd.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: innovatie, Hebreeuws

ChatGPT is een app die kunstmatige intelligentie gebruikt om vragen te beantwoorden of teksten te schrijven. De Amerikaanse ontwikkeling is ook beschikbaar in het Nederlands.

Het draaien van de app in het Hebreeuws is een bijzonder moeilijke uitdaging, omdat een zeer uitgebreid leervermogen vereist is en de Innovation Authority probeert dit te ondervangen. Gisteren werd op de Data Science conferentie van het College of Management een call for proposals aangekondigd om de zaak vooruit te helpen. Wat nu alleen in het Engels kan, zal in de toekomst ook in het Hebreeuws mogelijk zijn. Je vraagt in het Hebreeuws en krijgt een antwoord van de kunstmatige intelligentie in de bijbelse taal.

ChatGPT is al onderdeel geworden van onze dagelijkse terminologie. ChatGPT ligt al een tijdje op ieders lippen: scholieren gebruiken de chatbot om hen te helpen met hun huiswerk, studenten gebruiken hem om te studeren, en zelfs toespraken kunnen worden geschreven met behulp van kunstmatige intelligentie.

De kunstmatige intelligentie spuwt zelfs rapporten en nieuws voor het nieuws uit. Je hoeft alleen maar de juiste vragen te stellen. Met ChatGPT kan elke gebruiker een dialoog aangaan over bijna elk denkbaar onderwerp. De tool beantwoordt vragen of schrijft teksten die vervolgens als basis kunnen dienen voor verdere vragen. Het bijzondere is dat de chatbot leert van het gesprek. Dit wordt nu ook in het Hebreeuws geïmplementeerd.

Israëls Innovatiebureau probeert deze uitdaging aan te gaan door de Israëlische industrie en wetenschappers op te roepen hulpmiddelen en databases te creëren die nuttig kunnen zijn in de Hebreeuwse taal. Dit initiatief werd gisteren gepresenteerd op de jaarlijkse Data Science Conference, in de afdeling Computer Science in de Academische Ruimte van het College of Management.

“In onze ervaring is ChatGPT in het Hebreeuws echt omslachtig in vergelijking met de functies ervan in het Engels,” vertelde Yael Rosenberg, hoofd van de afdeling infrastructuur voor onderzoek en ontwikkeling bij het Innovatiebureau, aan Israëlische media. “Engels is een veelgebruikte taal. In talen met weinig gebruikers, zoals Hebreeuws of Roemeens en Hongaars, wordt het veel minder ontwikkeld, en voor bedrijven in de sector is het financieel niet haalbaar om het te ontwikkelen. Dus om goede oplossingen voor het Hebreeuws te vinden, moeten we belang hebben bij de ontwikkeling van de nodige infrastructuur.”

Hoewel de ontwikkeling van AI-tools in het Hebreeuws nog in de kinderschoenen staat, is het gebruik van deze tools in Israël vrij uitgebreid. Uit gegevens van business intelligence-bedrijf Similarweb, dat browsinggegevens op websites analyseert, blijkt dat alleen al vorige maand 6,7 miljoen Israëlische bezoeken werden geregistreerd op de ChatGPT-website. Elke dag worden gemiddeld meer dan 239.000 hits geregistreerd en Israëliërs surfen ongeveer 7 minuten per keer op de website. Terwijl de wereld een soort “afvlakking” ervaart van de surfgegevens voor de chat, die afgelopen november werd gelanceerd voor publiek gebruik, heeft Israël de afgelopen maanden een toename van het aantal aanmeldingen gezien.

“Het lijdt geen twijfel dat het veld van het zoeken op internet in beweging is,” vertelde Dr. Kfir Bar, docent aan de afdeling computerwetenschappen van het College of Management aan N12. “Dit is een katalysator voor een verandering in de perceptie van tekst zoeken. We zullen uiteindelijk anders en natuurlijker leren zoeken.” Het lijkt er inderdaad op dat de introductie van ChatGPT de kaarten op het gebied van zoeken op internet weer op scherp heeft gezet, terwijl de concurrent die het veld tot nu toe domineerde, Google, een eigen model voor natuurlijke taalverwerking ontwikkelt.

Toch staat de ontwikkeling van modellen voor natuurlijke taalverwerking nog maar in de kinderschoenen en we verwachten nog veel technologische innovaties op dit gebied, vooral voor Israëlische gebruikers. “Hebreeuws biedt verschillende uitdagingen,” wijst Bar erop. “Hebreeuws en Arabisch zijn bijvoorbeeld talen met veel morfologie. Bovendien zijn de meeste moderne hulpmiddelen voor natuurlijke taalverwerking gebaseerd op tekstdatabases en statistische methoden. Er zijn veel teksten nodig om deze algoritmen te ondersteunen.” Volgens Rosenberg was het zonder motivatie en overheidssteun van Israël misschien pas over tien jaar gebeurd. “Misschien hadden we dan het duwtje in de rug gemist”, aldus Rosenberg.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox