Israël herdenkt zijn gevallen soldaten en burgers

Dinsdagavond 13 april begint Yom Hazikaron, de herdenkings­dag voor de gevallen soldaten en terreur­slachtoffers, die eindigt met de viering van Yom Ha’ats­ma’oet, Onaf­hanke­lijk­heids­dag, van woens­dag­avond tot en met donderdag 14 april (dit jaar een dag vroeger wegens Shabbat).

Door David Lazarus |

Ik heb me vaak afgevraagd waarom we zoveel tijd besteden aan het herbe­leven van deze verschrikkelijke gebeur­tenissen. De mensen die deze trauma’s hebben meegemaakt, hebben toch geen dag nodig om zich te herinneren, zij leven elke dag met herinneringen.

Tijdens Gedenkdagen nam mijn grootvader me mee om de graven van zijn vrienden en geliefden te bezoeken. Hij wees op de mensen die hij kende uit de stad, waarin hij was opgegroeid: een man die de plaatselijke synagoge had helpen bouwen, de slager die tegenover het Joodse buurthuis woonde. Elk graf, gemarkeerd met een Joodse ster, vertegenwoordigde een uniek leven, een leven dat mijn grootvader had gevormd.

Door deze mensen te eren heeft mijn grootvader een onuitwisbare indruk op me achtergelaten. Ik werd eraan herinnerd dat we hier vandaag staan vanwege het offer van zovelen die niet meer onder ons zijn.

Van dinsdagavond tot en met woensdag zullen wij in Israël deelnemen aan herdenkings­bijeen­komsten in het hele land, op scholen, bij oorlogs­monumenten en op begraaf­plaatsen. Er zullen tranen vloeien, gebeden worden uitgesproken, steentjes op graven worden gelegd en vlaggen worden gehesen ter ere van hen die wij in de afgelopen eeuw aan oorlogen, terreur en de Holocaust hebben verloren. Vrienden en familie zullen samenkomen om de verhalen te vertellen en de moed en pijn te herdenken van dierbaren die we nooit kunnen vergeten. Spoedig, over een paar jaar, zullen er geen overlevenden meer zijn om hun verhaal te vertellen.

Wij voelen hun afwezigheid, omdat zij er niet meer zijn om ons richting te geven, een leidende rol te spelen in onze gemeenschappen, of troost te bieden aan de nabestaanden. Deze week, terwijl wij ons verwonderen over het seizoen van lente en nieuwe geboorte, is het goed dat wij ook tijd vinden om de herin­nering te vernieuwen aan de onuit­sprekelijke offers van hen die het ons mogelijk hebben gemaakt om vandaag te leven. We nemen onze kinderen mee naar herdenkings­evenementen, lezen de namen op de gedenk­platen en gedenken de families die voor altijd zijn veranderd door het leven en het verlies van hun dierbaren. We schudden de handen van de jonge soldaten in erken­telijkheid. Wij huilen met hen die rouwen.

Gedenk met ons mee – met de Onaf­hanke­lijk­heids­dag Bijbel Quiz
Ter ere van onze natie, hebben wij hier bij Israel Today een Onafhankelijkheidsdag Bijbel Quiz georganiseerd voor onze leden. Wat is een betere manier om het Joodse volk te eren dan de tijd te nemen om de grote gebeurtenissen uit Israëls bijbelse geschiedenis te gedenken. De Bijbelquiz voegt een spirituele dimensie toe aan de viering van Israëls terugkeer naar zijn vaderland en moedigt volwassenen en jongeren aan de Bijbel te bestuderen, net als de Nationale Bijbelquiz, die een jaarlijkse Israëlische traditie is.

Waar: Live op Zoom vanuit Jeruzalem

Wanneer: Zondag 18 april om 17 uur.

Voor wie: Voor leden van onze Engelse en Duitse website, die veel meer informatie bieden dan de Nederlandse website.

Lees er hier meer over!