Israël en VAE redden samen bedreigde woestijnvogel

Het zijn niet alleen de bevol­kingen en de econo­mieën die zullen profiteren van de Abraham Akkoorden tussen Israël en de Arabische staten Marokko, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Ook de natuur zal de vruchten plukken van deze pas ontdekte vrede.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Een houbara-mannetje, dat met opgezette kraag en kuif de aandacht van de vrouwtjes trekt, in de Negev-woestijn. (Foto: Haim Shohat/Flash90)

Regionale media meldden deze maand dat Israël en de VAE een gezamenlijk project hebben gelanceerd om een bedreigde woestijnvogel, bekend als de Aziatische of Oostelijke houbara, (Chlamydotis macqueenii, in Nederland bekend als Kraagtrap), te bestuderen en te beschermen.

De regering van Abu Dhabi, het International Fund for Houbara Conser­vation (IFHC) en de Israel Nature & Heritage Foun­dation (INHF) nemen deel aan deze inspanning.

Dit is het eerste gezamenlijke project sinds de onder­tekening van de Abraham Akkoorden een jaar geleden, maar er zullen er zeker nog veel volgen naarmate de betrekkingen tussen de twee naties met de dag intensiever worden.

Abu Dhabi en de IFHC werken al jaren aan het behoud van de houbara-populatie, die zich uitstrekt van Mongolië helemaal via Noord-Afrika tot aan de kusten van Marokko. In de Negev-woestijn in Israël bevindt zich een slinkende populatie van slechts een 400-tal vogels. Met de hulp van de Emiraten is er nieuwe hoop om deze populatie verder te stabiliseren en te doen toenemen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.