Israël eerde zijn beste Olympische team ooit

‘Jullie vormen de beste Olympische delegatie die Israël ooit heeft gehad, jullie hebben ons allemaal verrast’, prees president Isaac Herzog de Israëlische Olympische delegatie van Tokio 2020 tijdens een bijeenkomst in de ambtswoning van de president.

Door Yossi Aloni |

Afbeelding: Premier Naftali Bennett met de twee Israëlische winnaars van gouden medailles.(Foto: Mark Neyman/GPO)

De Israëlische delegatie heeft tijdens de spelen vier Olympische medailles gewonnen, en is daarmee de meest succesvolle Olympische ploeg in de geschiedenis van de staat Israël. Een ander record dat de delegatie dit jaar vestigde, was dat zij ongeveer 90 Israëlische atleten telde, het grootste aantal atleten dat ooit aan een Israëlische delegatie voor de Olympische Spelen heeft deelgenomen.

President Herzog met twee Israëlische winnars van gouden medailles. (Foto: Mark Neyman/GPO)

In zijn toespraak tijdens de huldiging, die ook werd bijgewoond door premier Bennet, bracht de president hulde aan de atleten en zei: ‘Sinds premier Bennett en ik in functie zijn, zijn er zóveel medailles behaald, en dit is de eerste keer dat de premier en de president dit evenement samen houden. Onze mannen en vrouwen zijn kampioenen! Welkom in het huis van de president, welkom thuis. Medailles, eer en wereldwijde glorie. Jullie zijn geweldig!


Toen jullie naar Tokio afreisden, hadden we een droom – we wilden zo graag het Israëlische volkslied Hatikva in Japan horen. En jullie hebben onze droom vervuld, voor ons allemaal. Jullie hebben geschiedenis geschreven toen de klanken van ‘HaTikvah’ niet één, maar twee keer mochten klinken. Dank je. Linoy, Artem, Avishag, het prachtige judoteam, en de hele delegatie, zij die medailles wonnen, maar ook zij die alles gaven en er zo dichtbij kwamen. Voor ons zijn jullie de kampioenen der kampioenen’.

De president vervolgde: ‘Jullie hebben onze harten met vreugde vervuld, en het hele land voor enkele ogenblikken trots en gelukkig gemaakt. Toen wij ademloos naar jullie keken, een ogenblik voor de einduitslag, toen wij huilend van opwinding naar jullie keken, en jullie op het podium zagen staan, waren wij, miljoenen Israëli’s, allen één. Links en rechts, seculier en religieus, Joden en Arabieren, veteranen en immi­granten, coalitie en oppositie van de ene kant van het land tot de andere. Op die momenten zijn we allemaal gewoon Israëli’s. Met harten vol geluk en trots. We zijn trots op jullie’.

Premier Naftali Bennett: ‘Deel uitmaken van de Israëlische Olympische delegatie is altijd een groot voorrecht. Om deel uit te maken van de Olympische delegatie, die de meest opmerkelijke successen aller tijden heeft behaald, is een dubbel voorrecht, dat u tot stand heeft gebracht. Ik wil me richten tot degenen die terugkwamen zonder medaille. U heeft wellicht minder aandacht gekregen, maar u verdient onze erkenning niet minder’, zei de premier.

‘De lange weg die u van jongs af aan hebt afgelegd, met de vele vele trainings­uren, is een boodschap aan de jongeren van Israël, dit laat zien wat je kunt bereiken, als je je zinnen er op zet – dat is het belang­rijkste, en daar zijn wij jullie dankbaar voor. Deze delegatie heeft ons momenten van trots en vreugde bezorgd, in een voor ons allen moeilijke tijd’, aldus Bennett.

‘Vier keer werd de Israëlische vlag op het podium gehesen en twee keer hadden we het voorrecht om het Israëlische volkslied ‘Hatikva’ te horen. Een heel land was tot tranen toe geroerd. We hadden hoge verwach­tingen van ieder van jullie, we duimden voor jullie, en jullie hebben ons niet teleur­gesteld. Namens de Israëlische regering en namens alle burgers van Israël wil ik jullie feliciteren met de grote eer, die jullie de Staat Israël hebt bewezen. Jullie hebben medailles gewonnen en de burgers van Israël hebben met jullie gewonnen’.

Het gehele Olympische team. (Foto: Mark Neyman/GPO)

Minister van Sport Hili Trooper, die ook bij de ceremonie aanwezig was, zei: ‘Het eerste wat ik tegen jullie wil zeggen is simpel: we zijn trots op jullie! We zijn trots uit de grond van ons hart. Dit is in alle opzichten de beste Israëlische delegatie die ooit aan Olympische Spelen heeft deelgenomen. Maar onze trots ligt niet alleen bij jullie prestaties, maar ook en vooral bij jullie karakter, jullie normen en waarden’.

De minister dacht ook terug aan de openingsceremonie, waarin de moord door een Palestijnse terreurgroep op elf Israëlische deelnemers aan de Olympische Spelen in München in 1972 werd herdacht: ‘En nog een woord van trots en eerbetoon aan Anki Spitzer en Ilana Romano, de weduwen van Andre Spitzer en Joseph Romano, moge hun nage­dach­tenis een zegen zijn, die hebben gestreden en gevoch­ten om de elf marte­laren van München eindelijk te eren tijdens de openings­ceremonie van de Olympische Spelen. Dit is ons mooie Israël.’

De winnaar van de gouden medaille van het onderdeel ritmische gymnastiek, Linoy Ashram, bedankte de president voor het warme welkom en zei: ‘Op de Olympische Spelen in Tokio voelden we uw steun. We wisten dat de hele Staat Israël achter ons stond – ongeacht het resultaat dat we zouden kunnen behalen. Dat is de Israëlische geest, de solidariteit, de onderlinge band, die wij allen kennen en liefhebben. Wij staan hier nu als Olympische kampioenen, kunnen het nog steeds niet geloven, en wachten tot iemand ons uit deze droom wakker maakt.


Misschien is het zelfs beter als u ons niet wakker maakt. Toen we in juni vertrokken, amper twee maanden geleden, opgewonden en bang, enkele dagen voor de grootste momenten van ons leven, op de grootste podia van de wereld, durfden we het misschien wel te dromen, maar niet uit te spreken. In de wed­strijd­sport worden vele jaren van inspannend trainen geredu­ceerd tot een uurtje of twee maximaal presteren, terwijl de hele wereld toekijkt. Misschien is het in het hele leven net zo, of zelfs nog in hogere mate: twee of drie beslissingen na veel voor­be­reidend werk kunnen soms bepalen wat de realiteit voor ons allemaal zal worden’.

Artem Dolgopyat, winnaar van de gouden medaille op het onderdeel vrije gymnastiek, voegde daaraan toe: ‘De eer en het respect gaat meestal naar degenen die vooraan staan, maar dat is slechts het topje van de piramide, en elke piramide is gebaseerd op een lange rij van mensen die hebben meegewerkt om dat moment te kunnen bereiken. Niemand van ons had een medaille kunnen winnen, de finale kunnen bereiken of zelfs maar aan de Olympische Spelen kunnen deelnemen, zonder alle professionele en medische mannen en vrouwen die ons hebben gesteund en omarmd, en ook zonder u allen die ons hebben gesteund, en ons in staat hebben gesteld om over de hoogste hoogten te dromen en die dromen ook te verwezenlijken’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.