In Beiroet kwamen meer dan honderd mensen om het leven, raakten duizenden gewond en werden door de schokgolf gebouwen vernietigd, toen een grote hoeveelheid van het explosieve ammoniumnitraat, dat in een depot in de haven was opgeslagen, explodeerde.
Uit een eerste onderzoek blijkt, dat deze stof, gewoonlijk gebruikt als kunstmest, jaren geleden van een schip in beslag is genomen. Het zou zijn geneutraliseerd, maar was dat blijkbaar niet, duidelijk een geval van criminele nalatigheid.
‘Dit doet me denken aan wat er gebeurde in Hiroshima en Nagasaki,’ vertelde gouverneur Marwan Aboud van Beiroet aan Sky News. ‘Ik weet niet hoe we hiervan gaan herstellen.’
Libanese ambtenaren noemden de explosie het gevolg van een noodlottig ongeval, waarbij ze de aanvankelijke speculatie weerlegden dat Israël een Hezbollah-doelwit in het gebied had gebombardeerd. Israël heeft ook ontkend, bij de explosie betrokken te zijn.
De schokgolf heeft over kilometers rond de plaats van de explosie gebouwen vernietigd
Israël biedt medische hulp aan
Hoewel de twee landen officieel met elkaar in oorlog zijn, hebben minister van Defensie Benny Gantz en minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi namens de Staat Israël de Libanese regering medische en humanitaire hulp en onmiddellijke noodhulp via internationale bemiddelaars aangeboden. Het aanbod werd volgens berichten via UNIFIL en Frankrijk doorgegeven.
Premier Benjamin Netanyahu heeft de voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad, Meir Ben-Shabbat, opgedragen om met de speciale VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov, te spreken om duidelijk te maken hoe Israël Libanon verder kan bijstaan.
Omdat de Libanese ziekenhuizen, waarvan er enkele beschadigd werden door de explosie, het grote aantal gewonen niet aan kunnen, hebben drie grote Israëlische ziekenhuizen aangeboden gewonde Libanezen op te nemen en te behandelen.
Het Sheba Medisch Centrum in Tel Aviv zei dat zijn Centrum voor Humanitaire Hulp en Rampenbestrijding contact had opgenomen met het Israëlische ministerie van Defensie en Gezondheid en medische hulp had aangeboden aan de slachtoffers van de ramp in Libanon, indien nodig.
Het Centrum heeft uitgebreide ervaring in het leiden van humanitaire missies over de hele wereld en in het omgaan met rampgebieden. Prof. Yitzhak Kreis, directeur van het Medisch Centrum, zei dat ‘het onze plicht is om iedereen te helpen die onze hulp nodig heeft, en vooral onze buren. We zijn voorbereid op elke taak die ons wordt opgedragen’.
Het Rambam Medisch Centrum in Haifa en het Ziv Medisch Centrum in Safed (Ts’fat) hebben beiden uitgebreide ervaring in het behandelen van patiënten uit vijandelijke landen. Beide ziekenhuizen hebben duizenden Syriërs geholpen die gewond zijn geraakt in de voortdurende burgeroorlog in hun land.
De spanningen tussen Israël en Libanon zijn de afgelopen dagen zeer hoog geweest, nadat Hezbollah dreigde met een aanval op Israël.
De IDF-woordvoerder in het Arabisch, Avichay Adraee, zei echter dat Israël uitgebreide ervaring heeft in het omgaan met rampen en ‘dit in de afgelopen jaren heeft aangetoond door middel van talrijke humanitaire hulpmissies over de hele wereld’.
‘Het is tijd om alle conflicten opzij te zetten,’ benadrukte hij.
President Reuven Rivlin schreef op Twitter dat ‘we de pijn van het Libanese volk delen en oprecht onze hand uitsteken om onze hulp te bieden in deze moeilijke tijden’.
Helaas is het hoogst onwaarschijnlijk dat Libanon de Israëlische hulp zal accepteren, of zijn burgers zal toestaan om in de Joodse Staat te worden behandeld. En dit ondanks het feit dat Libanon op de rand van totale ineenstorting stond, nog voor de explosie van dinsdag.
Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.