Israël beëindigt ‘coronanoodtoestand’

De Israëlische Knesset heeft dinsdag een nieuwe wet aangenomen die feitelijk een einde maakt aan de ‘nood­toestand’, die al sinds het begin van de Corona­crisis van kracht is. Kunnen we nu eindelijk bladzijde van dit moeilijke hoofdstuk omslaan?

Door | | Onderwerpen: corona, Knesset, politiek
Foto: Olivier Fitoussi / Flash90

Onder de nieuwe wet, die geldig is tot eind 2022, kan de regering alleen nieuwe Covid-gerela­teerde beperkingen opleggen aan het publiek met de goed­keuring van de Knesset.

Parlementair toezicht

Als de regering nu ernstiger beperkingen wil opleggen, moet zij eerst de nood­toestand uitroepen, in afwachting van goedkeuring door de Knesset. Voor minder strenge maatregelen kan zij een ‘speciale gezond­heids­situatie’ afkondigen, waarvoor uiteindelijk ook nog steeds de goedkeuring van de Knesset nodig is.

Kortom, er zal veel meer parlementair toezicht zijn op de manier waarop de regering reageert op veranderingen in de aanhoudende Corona-crisis. Onder de vorige wetgeving kon het kabinet effectief beperkingen opleggen aan het publiek met weinig of geen tussen­komst van de rest van de Knesset of andere overheids­organen.

Uit de pan rijzende aantallen

Deze verandering komt er ondanks de explosief stijgende besmettings­cijfers in Israël. De afgelopen dagen zijn er dagelijks meer dan 80.000 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Nog verontrustender is, dat het aantal Israëli’s dat als ernstig ziek is geregistreerd als gevolg van Covid-19, tot bijna 900 is gestegen.

Op het hoogtepunt van de vorige golf van besmettingen telde Israël 1.200 ernstige gevallen van het coronavirus, een aantal dat de Israëlische ziekenhuizen tot het uiterste belastte. Deskundigen denken dat de huidige, door Omicron aangewakkerde golf zal resulteren in een nog hoger aantal ernstig zieke patiënten.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox