‘Dit wordt de eerste complete fabriek van Iron Dome buiten Israël zijn, en het zal het Amerikaanse ministerie van Defensie en bondgenoten over de hele wereld helpen om het systeem voor de verdediging van hun militairen en kritieke infrastructuur te verkrijgen,’ zei Sam Deneke, vice-president van Raytheon’s Land Warfare en Air Defense.
De nieuwe fabriek, die in Arkansas of Alabama komt, zal het Iron Dome wapensysteem produceren, dat bestaat uit de Tamir-onderschepper en de lanceerinstallatie, en de Sky Hunter-raket, die een Amerikaanse versie van de Tamir is. Zowel Tamir als Sky Hunter onderscheppen inkomende kruisraketten, onbemande vliegtuigen en korte-afstandsdoelen zoals raketten, artillerie, mortieren en andere bedreigingen vanuit de lucht.
Iron Dome is ’s werelds meest gebruikte luchtverdedigingssysteem, met meer dan 2500 operationele onderscheppingen boven Israëlische steden sinds 2011 en een succespercentage van meer dan 90 procent, berichtte World Israel News/JNS.
De juiste strategische keuze
De relatie van Rafael met Raytheon ontstond 2006, toen Rafael een aanbesteding won voor een ander baanbrekend luchtverdedigingssysteem: David’s Sling. Dit was een gezamenlijk Israëlisch-Amerikaans programma, in opdracht van het Pentagon’s Missile Defense Agency en Israël’s Missile Defense Organization. Rafael moest toen een Amerikaanse partner vinden voor de ontwikkeling en productie van David’s Sling, herinnerde aan Yungman.
Gekozen werd toen voor Raytheon, vertelde Brig. Gen. (res.) Pini Yungman, executive vice president voor Lucht- en Raketverdediging bij Rafael. Die leek het meest geschikt voor het ontwikkelen van zulke verreikende technologie, en het bedrijfsprofiel was vergelijkbaar met dat van Rafael, al waren het concurrenten. ‘Ze hebben capaciteiten die goed aansluiten bij onze eigen technologische mogelijkheden’, verklaarde hij.
In 2014 werd Rafael, als onderdeel van het Amerikaanse steunpakket voor Israëls defensie, door de Amerikaanse overheid opgeroepen om 50 procent van de productie-uitgaven voor Iron Dome aan de Amerikaanse industrie toe te wijzen.
Rafael begon te zoeken naar een integrator, die de complexe missie van het samenbrengen van duizenden componenten, waaruit de Iron Dome bestaat, op zich kan nemen, en die Rafael in staat stelt om de uiteindelijke samenvoeging tot Iron Dome batterijen te voltooien.
Tegenwoordig wordt meer dan 70 procent van de onderdelen van Iron Dome in de Verenigde Staten gemaakt. Ze worden naar Israël gestuurd, waar Rafael hen samenbouwt tot het luchtverdedigingssysteem voor de Israëlische defensie.
Iron Dome bij het Amerikaanse leger?
Maar toen, zei Yungman, stelde Rafael aan het Amerikaanse leger, senatoren en congresleden voor dat Iron Dome ook goed de Amerikaanse defensiebehoeften kan dienen. Hij kan bescherming bieden aan de Amerikaanse troepen, die in wisselende oorlogsgebieden in het Midden-Oosten en Afghanistan worden ingezet, en regelmatig te maken hebben met raket, mortier en raketaanvallen.
Yungman leidde een initiatief, waarbij Rafael met medewerking van Raytheon een Iron Dome batterij naar de Verenigde Staten vloog en tussen 2017 en 2019 drie proeven uitvoerde – twee voor het Amerikaanse leger en één voor de marine. Als onderdeel van de eerste evaluatiefase zal het Amerikaanse leger twee batterijen ontvangen als interim luchtafweerssysteem. Een beslissing over de permanente oplossing wordt verwacht in 2021.
In 2016 stelde Yungman voor dat Rafael en Raytheon de systemen gezamenlijk in een fabriek zouden produceren. Dat betekent dat één centrum in Amerika de onderscheppingsraketten zou maken, waarvan sommige daar zouden blijven en de rest naar Israël zou gaan. Het uitwerken van de joint venture heeft twee jaar geduurd.
Yungman wees erop, dat dit niveau van intieme samenwerking tussen Israëlische en Amerikaanse defensiebedrijven zeer uniek is. De teams zaten bij elkaar in laboratoria om gezamenlijk de productie- en integratiestadia te plannen om de onderscheppingsraketten te ontwerpen en de technologische, productie-, management- en economische uitdagingen te overwinnen.
‘Dit is een stevige band tussen de bedrijven, die gekenmerkt wordt door een passie voor samenwerking, omdat we synergie moeten hebben,’ zei hij. ‘We gaan verder. We zien nog meer mogelijkheden voor samenwerking met Raytheon. Waar zij sterk zijn, nemen zij het voortouw en waar wij sterk zijn, doen wij dat.’
Luchtverdediging in vier lagen
Iron Dome is een van de vier lagen van de Israëlische verdediging van het luchtruim. De andere zijn David’s Sling voor middellange tot lange afstand raketten, ballistische raketten, kruisraketten en andere bedreigingen; het Arrow 2 systeem, dat ballistische raketten in de bovenste atmosfeer onderschept en opblaast; en het Arrow 3 systeem, dat ballistische raketten in de ruimte raakt. Geen enkel ander land heeft een meerlagig luchtverdedigingssysteem van deze omvang.
Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.