Iran intensiveert imperialistische opmars in Midden-Oosten

Iran wil bases oprichten aan de oostgrens van Israël, schreef mijn collega Edi Cohen eerder deze week op deze website. Cohen meldde dat koning Abdullah II de sjiieten het hof maakt, die de meerderheid vormen van de Iraanse bevolking evenals die van Irak. Daar is Iran zeer actief om het Amerikaanse leger te verdrijven via zijn verschillende bondgenoten, verenigd in de Hashd al-Sha’abi koepelorganisatie van overwegend sjiitische milities.

Door Yochanan Visser |

Irans gevaarlijke ideologie voedt een nieuwe generatie van extremisten in het Midden-Oosten. (Foto: Ahmad Khateib/Flash90)

‘In een beleidswijziging, slechts twee weken geleden, bezocht de koning van Jordanië het graf van Ja’far ibn Abi Talib, een neef van de profeet Mohammed en broer van de sjiitische stichter Ali ibn Talib in de provincie Al Kerak. Daar bevinden zich ook de graven van andere sjiitische geestelijken. Het Koninkrijk Jordanië heeft deze gebouwen nooit opengesteld voor sjiitische bezoekers,’ schreef Cohen. Hij voegde eraan toe dat Jordanië serieus overweegt zijn grenzen open te stellen voor sjiitische pelgrims die de religieuze sjiitische gebouwen in het land willen bezoeken.

De reden waarom Jordanië zijn beleid ten opzichte van Iran wijzigt, is dat het wanhopig buitenlandse hulp nodig heeft om te voorkomen dat zijn economie instort. Wanneer Abdullah II het aanbod van Iran aanvaardt om Jordanië te helpen bij het opzetten van nieuwe infrastructuurprojecten, zoals een nieuwe luchthaven, zou dit kunnen betekenen dat de Islamitische Republiek het land in haar baan probeert te brengen.

De langste grens van Israël is die met Jordanië. Iran wil de Joodse Staat graag omsingelen, terwijl het miljoenen dollars pompt in zijn verschillende bondgenoten, zoals Hezbollah, de Palestijnse Islamitische Jihad en Hamas. Tegelijkertijd probeert Iran het Amerikaanse leger uit Syrië en Irak te verdrijven door gebruik te maken van zijn bondgenoten in beide landen. Daarnaast maakt het gebruik van de enorme economische crisis in Libanon om het land over te nemen via Hezbollah en de Quds-brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG). Op die manier zou Iran aanzienlijke vooruitgang boeken om het Perzische Rijk opnieuw op te bouwen, en grote delen van het Midden-Oosten onder zijn invloed te brengen.

Laten we eens kijken naar wat er de afgelopen weken is gebeurd in de landen die Iran probeert over te nemen.

Irak

In Irak hebben sjiitische milities hun aanvallen op Amerikaanse doelen opgevoerd, zoals de Amerikaanse ambassade in Bagdad en de luchtmachtbasis al-Assad, waar de VS sterk aanwezig is. Deze milities ontvangen geavanceerde wapens van de Quds-brigade, waaronder zogenaamde zelfmoord-drones. Het Amerikaanse leger heeft deze week een van deze drones neergeschoten die op weg was naar de Amerikaanse ambassade.

De raket- en droneaanvallen op Amerikaanse bezittingen in Irak zijn de laatste tijd frequenter geworden. Vanaf januari van dit jaar zijn er 55 raketaanvallen op Amerikaanse doelen gemeld en ten minste 12 aanvallen met drones, die explosieven bevatten. De Amerikaanse regering van president Joe Biden reageerde uiteindelijk eind juni met een luchtaanval op de basis van de Kataib Sayyid al-Shuhada militie van de Hashd al-Sha’abi en militaire faciliteiten in Albukamal. Dit is een stad aan de Syrisch-Iraakse grens die wordt gecontroleerd door de Quds-brigade.

Iran reageerde daarop door zijn bondgenoten in Irak opdracht te geven Amerikaanse troepen in de buurt van het Omar-olieveld in Noord-Irak aan te vallen. Ondertussen maakte Kataib Sayyid al-Shuhada-commandant Abu Alaa al-Walae duidelijk dat zijn militie spoedig een grote operatie tegen de VS zou starten, nadat vier van haar leden bij de Amerikaanse aanval waren gedood. Al-Shuhada zei ook dat de verkiezing van Ebrahim Raisi tot president van Iran, de bondgenoten van Iran in het hele Midden-Oosten in de komende vier jaar zou versterken.

De aanvallen op Amerikaanse bezittingen in Irak namen toe na de moord op Qassem Soleimani, de gewiekste commandant van de Quds-brigade, op 3 januari 2020, en meer recent nadat het Amerikaanse leger zich terugtrok uit Afghanistan. Blijkbaar denkt Iran dat het het Afghanistan-scenario kan herhalen.

In verwant nieuws meldden lokale media in Irak ook dat een delegatie van hoog niveau van de IRG deze week Bagdad bezocht, om met de Iraakse regering te praten over ‘inlichtingenzaken’.

Syrië

Tegelijkertijd hebben de Iraniërs hun bondgenoten in Syrië gebruikt om aanvallen uit te voeren op Amerikaanse bezittingen. Dat gebeurde in de buurt van de stad Deir Ez-Zur en op andere doelen die verband houden met het Amerikaanse leger, in het oosten van het land. De reden voor deze aanvallen is dat de Iraniërs willen dat het Amerikaanse leger een basis bij de grensovergang al-Tanf in Oost-Syrië verlaat. Op die manier zou Iran de grens tussen Irak en Syrië volledig controleren, en eindelijk zijn landbrug van Teheran naar de Middellandse Zee en de Israëlische grens op de Golanhoogten voltooien.

Libanon

Dan is er Libanon, waar Iran Hezbollah gebruikt om de enorme economische en financiële crisis uit te buiten om het land volledig over te nemen.

Om u een idee te geven van hoe slecht de situatie in Libanon is geworden, hoeft u alleen maar naar de benzineprijs aldaar te kijken. Vorige week heeft de Libanese regering de brandstofsubsidie stopgezet en een liter benzine met octaangehalte 95 kost nu maar liefst ruim 39 euro. De benzinestations zijn nu de enige plaatsen waar de Libanezen nog hun woede uiten over de nijpende situatie in hun land, aangezien de demonstraties die eerder plaatsvonden niets hebben veranderd in Libanon.

De Wereldbank heeft de crisis in Libanon beschreven als een van de ergste ter wereld sinds 1850 en noemde de situatie ‘meedogenloos’, waarbij de Libanese munt sinds eind 2019 90 procent van zijn waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar heeft verloren.

Meer dan 50 procent van de Libanese bevolking leeft nu onder de armoedegrens. Deze situatie wordt uitgebuit door Hezbollah, dat blijkbaar geen financiële problemen heeft, aangezien het eerder dit jaar de Libanese bevolking begon te verwennen met een reeks voordelen. Een van deze voordelen is een kortingskaart voor een door Hezbollah gerunde supermarktketen, die alleen Iraanse en Syrische producten verkoopt. Een ander voordeel bestaat uit gratis Iraanse geneesmiddelen, een slimme zet aangezien de plaatselijke apotheken geen geneesmiddelen meer te verkopen hadden. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah heeft bovendien aangeboden Iraanse brandstof te importeren om de prijzen te drukken.

Libanon komt zo volledig in de baan van Iran, en de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz is zich hiervan bewust. Gantz bood eerder deze week Israëlische hulp aan Libanon aan, maar zolang Hezbollah zijn greep op Libanon uitbreidt, zal zijn plan niet worden uitgevoerd.

Palestijnse Autoriteit en Hamas

Wat de Palestijnse bondgenoten van Iran betreft, heeft een Israëlische militaire deskundige ontdekt dat Hamas en PIJ inlichtingen delen met Iran en Hezbollah over de laatste 11-daagse oorlog met Israël. De inlichtingen zijn bedoeld om de operationele lessen van de laatste oorlog te leren en de Iraanse as te helpen bij de voorbereiding van de definitieve oorlog tegen Israël, aldus de deskundige.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.