Pompeo’s opmerkingen kwamen nadat de Israëlische luchtmacht (IAF) in de vroege ochtenduren van 18 november een nieuwe reeks luchtaanvallen had uitgevoerd op Iraanse doelen in Syrië. Dit gebeurde na de ontdekking van drie Claymore antipersoonsmijnen aan de grens tussen Israël en Syrië. De Claymore-mijnen zouden op afstand tot ontploffing worden gebracht. Ze waren ontworpen om maximaal letsel en de dood te veroorzaken bij de IDF-soldaten die aan de grens tussen Israël en Syrië patrouilleren.
De Abraham-akkoorden hebben de balans in het Midden-Oosten misschien tot op zekere hoogte veranderd. Maar ze hebben Iran zeker niet meer geïsoleerd gemaakt, zoals de recente gebeurtenissen met betrekking tot de agressieve overheersingsdrang van de Islamitische Republiek in het Midden-Oosten laten zien. Feit is dat Iran via zijn bondgenoot Hezbollah een grote sjiitische troepenmacht heeft weten op te bouwen, die op 58 plaatsen langs de Israëlische grens met Syrië op de Golanhoogten bases heeft staan. Deze bases vormen een directe bedreiging voor de Joodse Staat.
Irans reactie op Israëlische luchtaanval
Naar verluidt was de IAF zondagavond weer actief in Syrië, toen het Iran-gerelateerde posities in de provincie Deir Ez-Zur in het oosten van Syrië, bij de grensstad Abu Kamal of Al-Bukamal (aan de Syrische grens met Irak), bombardeerde. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) werden tien posities getroffen door de aanvallen van de IAF. Daarbij werden acht Iraakse militieleden en zes Afghaanse strijders gedood, terwijl ook twee bases en enkele militaire voertuigen werden vernietigd.
Iran reageerde uiteindelijk op de reeks Israëlische luchtaanvallen op zijn troepen in Syrië, door te verklaren: ‘het zionistische regime is zich er terdege van bewust dat het tijdperk van toeslaan en direct weer verdwijnen, voorbij is en daarom zijn ze zeer voorzichtig.’ De Iraanse woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Saeed Khatibzadeh, vertelde verslaggevers: ‘De aanwezigheid van Iran in Syrië is adviserend en natuurlijk, als iemand deze adviserende aanwezigheid verstoort, zal onze reactie een verpletterende zijn.’ Zijn bedreiging volgde op een toename in Iraanse pogingen om Israël met zogenaamde killer-drones, vanuit zowel Libanon als Syrië, aan te vallen.
Vorige week gaf Iran ook opdracht aan zijn bondgenoten in Irak, de al-Hashd al-Sha’abi koepelorganisatie van voornamelijk sjiitische milities in het Arabische land, om na een korte stilte hun aanvallen op Amerikaanse doelen te hervatten. Op dinsdagavond werden vier onzuivere raketten afgevuurd op de zogenaamde Groene Zone in Bagdad, Irak, waar de Amerikaanse ambassade staat. Daarbij werd een kind gedood. Iran wil dat de Amerikaanse soldaten uit Irak weggaan. Het maakt gebruik van de al-Hashd al-Sha’abi-milities, die vaak de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Bagdad aanvallen, net als Amerikaanse legerkonvooien in het hele land. Daarnaast valt Iran vaak Saoedi-Arabië aan via zijn bondgenoot, de Ansar Allah-militie in Jemen, ook wel bekend als de Houthi-rebellen. Ansar Allah lanceert regelmatig raketten richting Saoedi-Arabië, terwijl de marine-eenheid van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) westerse schepen in de Perzische Golf lastigvalt.
Iraanse activiteiten in Europa
Zelfs in Europa is Iran actief om tegenstanders van het fanatieke islamitische regime in Teheran te bestrijden. In september vorig jaar werd een Iraanse oppositie-activist neergestoken bij een treinstation in de stad Leeuwarden, in Nederland. Deze week zullen vier leden van een Iraanse diplomatieke missie in België worden berecht voor hun rol in een mislukte bomaanslag op een bijeenkomst van de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI), die verbonden is aan Mujahidin al-Khalq, de officiële Iraanse oppositieorganisatie. De NCRI-bijeenkomst werd gehouden op 30 juni 2018 in Villepinte, een voorstad van Parijs in Frankrijk. De bom was bedoeld om Massoud en Mariam Rajavi, de leiders van het NCRI, te doden.
De Duitse autoriteiten arresteerden later Assadollah Asadi, die als diplomaat werkzaam was op de Iraanse ambassade in Wenen, Oostenrijk. Asadi hield toezicht op geheime Iraanse moordcomplotten tegen tegenstanders (die in Europa woonden) van het regime van opperste leider ayatollah Ali Khamenei. In januari 2018 meldden de Duitse media dat tien vermoedelijke IRGC-leden door de Duitse autoriteiten werden vervolgd, vanwege hun rol bij het plannen van terroristische aanslagen op Joodse en Israëlische doelen in het land. Enkele maanden later arresteerden de Deense autoriteiten een Iraniër die een complot uitvoerde om een ander lid van de Iraanse oppositie te vermoorden. De man verbleef in Noorwegen en werd uitgeleverd aan Denemarken, nadat het Israëlische spionageagentschap Mossad de Deense autoriteiten had getipt.
De Mossad heeft een belangrijke rol gespeeld in het tegengaan van Iraanse terroristische activiteiten in Europa. Het spionage-agentschap blijft dat nog steeds doen, omdat de Europeanen, met uitzondering van de Duitse autoriteiten, zich niet bezighouden met wat Iran op het oude continent probeert te doen. De Duitse inlichtingendiensten volgen ook nauwlettend de pogingen van Iran om onderdelen voor zijn geheime kernwapens en ballistische raketprogramma’s te verkrijgen. Maar de Bondsregering in Duitsland moet het optreden tegen Iran nog starten en onderhoudt nauwe zakelijke banden met de Islamitische Republiek.
Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.