Dit gebeurde voor het eerst met een Joodse ceremonie onder een huwelijksbaldakijn (choepah), overeenkomstig de ‘godsdienst van Mozes en Israël’, en na een Joods bekeringsproces te hebben doorlopen.
De elf echtparen maken deel uit van meer dan 250 Bnei Menashe immigranten die een paar maanden geleden in Israël arriveerden, dankzij de inspanningen van Shavei Israel en de minister van Aliyah en Absorption, Pnina Temano Sheta. De elf echtparen immigreerden uit de staten Mizoram en Manipur in India naar Israël en zijn voornemens in de stad Nof Hagalil (Boven-Nazareth) in noord-Israël te gaan wonen.
(Foto: Laura Ben David/Shavei Israel).
‘We wensen de echtparen het allerbeste en veel vreugde, gezondheid en succes in hun nieuwe thuis,’ zei Michael Freund, voorzitter van Shavei Israel. ‘Na het verwezenlijken van hun droom, immigratie naar Israël, hebben de elf echtparen nu nog een reden om feest te vieren. Ondanks de epidemie hertrouwden zij tijdens een traditionele Joodse huwelijksceremonie, die het nieuwe leven symboliseert dat ze hier in de Joodse Staat gaan opbouwen.’
De bruiden kleedden zich in feestelijke trouwjurken nadat ze hun haar hadden laten doen en zich feestelijk hadden laten opmaken. Alles werd gedaan met de toestemming en de coördinatie van het Home Front Command en het Ministry of Health, overeenkomstig de COVID-richtlijnen. Sommige van de bruidegommen droegen traditionele kostuums van de stam Manasse.
Onder de echtparen die hertrouwden waren de 72 jaar oude Maccabi Nemet en zijn vrouw, Sarah Hemata, 70, uit de staat Mizoram. Zij zijn al 49 jaar gelukkig getrouwd. Hun twee kinderen maakten aliyah in 2003. Ze hadden hun kinderen 17 jaar niet gezien, totdat ze twee maanden geleden naar Israël immigreerden.
Maccabi en Sarah. (Foto: Laura Ben David/Shavei Israel).
‘We zijn erg dankbaar dat we dit kunnen doen en erg opgewonden om ons eindelijk bij onze kinderen en kleinkinderen te voegen,’ zei Maccabi. ‘Na 49 jaar hebben we het voorrecht om ons mooi aan te kleden en te hertrouwen, maar deze keer trouwden we onder een huwelijksbaldakijn, hier in het land van onze voorouders, het land Israël.’
De Bnei Menashe zijn afstammelingen van de stam Manasse, één van de tien ‘verloren’ stammen, die meer dan 2700 jaar geleden door het Assyrische rijk in ballingschap werden weggevoerd uit het land Israël. Tot op heden zijn ongeveer 4000 Bnei Menashe naar Israël geïmmigreerd, dankzij de organisatie Shavei Israel. In India wachten ongeveer 6500 Bnei Menashe nog steeds op de gelegenheid om terug te keren naar hun huis Zion.
Jeremia 33:10-11a: ‘Zo zegt de HEERE: In deze plaats, waarvan u zegt: Zij ligt verwoest, zodat er geen mens en geen dier meer is – in de steden van Juda en op de straten van Jeruzalem, die zo verwoest zijn, dat er geen mens, geen inwoner en geen dier meer in te vinden is, zal weer gehoord worden de stem van de vreugde, de stem van de blijdschap, de stem van de bruidegom en de stem van de bruid’.
Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.