Bijna 20 jaar nadat Kipa-verslaggever Amiel Yarchi werd geëvacueerd uit zijn huis in Netzarim tijdens de terugtrekking uit Gaza in 2005, hebben soldaten van de Israëlische defensiemacht in de Gazastrook het voormalige naamplaatje van het huis teruggevonden, meldt het Kipa nieuwsportaal.
“We zijn sprakeloos,” twitterde Yarchi dinsdag. “Vanochtend vond een officier van een speciale eenheid die in Gaza vecht het bord van ons huis in Netzarim, het bord dat we helaas hebben achtergelaten.”
השלט שלוחמי צה״ל מצאו בעזה בדרך אלינו ❤️🥹 pic.twitter.com/Pdk0gkLdHV
— עמיאל ירחי (@amiel_y) January 9, 2024
Yarchi deelde vervolgens een foto uit 2000 waarop het houten bord op haar huis in Gush Katif te zien is.
De journaliste zei dat Palestijnen het bord hadden gestolen nadat Israël de kustenclave 19 jaar geleden had verlaten. Het bord werd naar verluidt teruggevonden in het hart van de strook.
והנה אני לפני 24 שנים ליד השלט של הבית שלנו בנצרים, שעכשיו נמצא אי שם בעזה pic.twitter.com/ru0916FXxP
— עמיאל ירחי (@amiel_y) January 9, 2024
In de zomer van 2005 trok de Israëlische regering onder premier Ariel Sharon zich eenzijdig terug uit de Gazastrook door duizenden Israëlische inwoners uit hun huizen te zetten en naar Israëlisch grondgebied te verhuizen.
Hoewel deze maatregel bedoeld was om de rust aan de zuidgrens van Israël te bewaren, leidde hij tot een overweldigende overwinning van Hamas in de verkiezingen van januari 2006. Binnen anderhalf jaar had Hamas alle macht in de Gazastrook gegrepen en de door het Westen gesteunde Palestijnse Autoriteit verdreven.
In september vorig jaar vuurden Palestijnse terreurorganisaties raketten af op de Middellandse Zee om de 18e verjaardag van de “nederlaag” van Israël en de ontworteling van de Joodse gemeenschappen in de Gazastrook te vieren.
De door Hamas geleide “Joint Operations Room”, die een dozijn door de VS aangewezen terreurgroepen omvat die aanvallen op de Joodse staat coördineren, zei dat de raketbeschieting deel uitmaakte van een militaire oefening die simulaties van guerrillaoorlogsvoering omvatte.
“De nederlaag van de bezetting in de Gazastrook betekent haar nederlaag in Judea en Samaria en luidt de bevrijding in van Jaffa, Haifa, Jeruzalem en de rest van het land, als God het wil,” zei Muhammad Deif, hoofd van de Izz ad-Din al-Qassam Brigades van Hamas.
Tijdens de invasie van Zuid-Israël op 7 oktober doodde Hamas ongeveer 1.200 Israëli’s en verwondde er duizenden meer. Het gijzelde ook ongeveer 240 burgers en IDF-soldaten terug naar Gaza.