Houdt de huidige chaos in Israël verband met Iran?

Het is weer een turbulente week geweest in Israël, met zeer gewelddadige rellen in en rond de Oude Stad van Jeruzalem. En in het weekend werden tientallen raketten afgevuurd op het zuiden van de Joodse Staat.

Door Yochanan Visser |

Tegelijkertijd is de politieke crisis in Israël verergerd en lijkt het einde van het premierschap van premier Benjamin Netanyahu nu in zicht. Israël kreeg ook te maken met een raketaanval vanuit Syrië en ondernam opnieuw actie tegen illegale olietransporten van Iran naar Syrië.

Sommige van deze gebeurtenissen kwamen als volkomen onverwacht, zoals de Syrische grond-luchtraket, die op 30 kilometer van Israëls kernreactor in Dimona, in de Negev-woestijn ontplofte. Het luchtafweersysteem van het Israëlische leger slaagde er deze keer niet in om de raket te onderscheppen, iets wat zelden gebeurt.

Zie ook: Syrische raket landt dichtbij Israëlische kernreactor

Syrische media meldden later dat de S-200 of SA-5 raket werd afgevuurd toen een F-16 van de Israëlische luchtmacht (IAF) boven Syrië op het punt stond ‘een doelwit’ aan te vallen. De raket miste volgens deze media ternauwernood zijn doel en de IAF-piloten keerden veilig terug naar Israël. De SA-5 grond-luchtraket vervolgde echter zijn weg en vloog nog 250 kilometer verder, voordat hij op 30 kilometer van de kernreactor in Dimona ontplofte.

Functionarissen zeggen dat het niet opzettelijk was, maar de plotse bedreiging van de kernreactor in Dimona toont aan hoe klein Israël is, en hoe het hele land in de frontlinie staat.

Politiek drama

Dan was er woensdagavond een politiek drama van de hoogste orde, toen duidelijk werd dat premier Benjamin Netanyahu er niet in zou slagen een regering te vormen na de vierde Israëlische verkiezingen in twee jaar. Netanyahu onderhandelde vorige week vier keer met de leider van de Yamina-partij, Naftali Bennett, maar de partijen konden niet tot een akkoord komen. Yamina haalde bij de verkiezingen in maart slechts 7 Knesset-zetels, maar het ziet er nu naar uit dat Bennett de volgende premier van Israël zou kunnen worden.

Op woensdagavond gaf Netanyahu een persconferentie waarin hij uithaalde naar Bennett en hem de schuld gaf van de voortdurende impasse in de Israëlische politiek. De premier stelde vervolgens voor directe verkiezingen te houden voor het premierschap, maar zijn voorstel werd verworpen door een commissie van de Knesset.

Rivalen hebben het al jaren op hem gemunt, maar misschien is dit nu echt het einde van het premierschap van Netanyahu.

Het ziet er nu naar uit dat Netanyahu, na 12 jaar ononderbroken premier te zijn geweest, zal worden vervangen door Bennett en Yesh Atid-leider Yair Lapid, wiens centrum-linkse partij na de laatste verkiezingen met 17 zetels de op één na grootste partij in Israël werd. Lapid zal waarschijnlijk een roulatieregeling voor het premierschap met Bennett aangaan, waarbij Bennett de eerste twee jaar als premier van Israël zal fungeren. Hij zal dan worden vervangen door Lapid, die ooit minister van Financiën was, maar in die rol faalde.
De combinatie van Yamina en Yesh Atid is zeer problematisch. De twee partijen liggen ideologisch namelijk ver uit elkaar en in het verleden hebben ze vaak conflicten gehad over bijvoorbeeld Israëls politiek in Judea en Samaria.

De politieke chaos in Israël wordt ongetwijfeld met vreugde gadegeslagen door de vijanden van de Joodse Staat en zij gebruiken de crisis om nog meer spanningen te creëren.

Israëlische politie neemt positie in buiten Jeruzalems Damascus Poort, in de aanloop naar een nieuwe nacht van Ramadan-geweld.

Strijd in Jeruzalem

Terwijl in Jeruzalem nieuwe politieke beroering uitbrak, vond in de Oude Stad van Israëls hoofdstad een echte strijd plaats. Honderden Arabieren vochten met de politie onder het mom van het opkomen voor de Al-Aqsa Moskee, terwijl een aantal Joodse mannen bruut werd afgeranseld in de buurt van de Oude Stad. Deze brute aanvallen werden gevolgd door een grote demonstratie van extreem-rechtse Joodse partijen in Jeruzalem, waardoor de spanningen nog verder opliepen.

Het geweld in Jeruzalem is bijna een gewoonte in de maand van de Ramadan, maar deze keer moet het worden gezien in de context van de oplopende spanningen tussen Iran en Israël. Het is niet onwaarschijnlijk dat deze rellen op bevel van Iran zijn georganiseerd door de Palestijnse terreurbewegingen.

De rellen in Jeruzalem zijn verhevigd en overgeslagen naar andere steden. Palestijnse jongeren in Hebron hebben autobanden in brand gestoken, alvorens in botsing te komen met Israëlische soldaten.

Na de actie van de Mossad tegen de kerncentrale van Natanz twee weken geleden, was het duidelijk dat Iran zou reageren, maar niet door middel van klassieke oorlogsvoering. Iran voert zijn militaire agenda uit via zogenaamde ‘bondgenoten’: terroristische organisaties die door Iran worden opgeleid en gefinancierd.

Zie ook: Iran en Israël in een niet-verklaarde oorlog

De Syrische raket zou ook iets te maken kunnen hebben met Iran en zijn reactie op Mossads sabotage van de Natanz-kerncentrale. Zondag waarschuwde de opperbevelhebber van het leger in Iran, generaal Mohammad Bagheri, dat het ‘verzetsfront Israël een lesje zou gaan leren’. ‘We maken niets bekend over de incidenten die onlangs hebben plaatsgevonden, noch weten we wie het heeft gedaan, maar het Verzetsfront zal Israël een goed lesje leren,’ zei Bagheri.

Palestijnse terroristen vuren raketten af vanuit de Gazastrook, waardoor de inwoners van Zuid-Israël geen rust krijgen.

Raketten uit Gaza

Afgelopen weekend sloten Palestijnse terreurbewegingen in Gaza zich aan bij het tumult en vuurden in de nacht van vrijdag op zaterdag niet minder dan 36 raketten af op Zuid-Israël. Dit gebeurde na maanden van relatieve rust. De inwoners van Zuid-Israël moesten opnieuw rennen voor hun leven om veiligheid te zoeken in de schuilkelders.

Het Iron Dome raketafweersysteem schoot zes raketten neer, terwijl de Israëlische luchtmacht (IAF) een reeks vergeldingsaanvallen uitvoerde. Hamas distantieerde zich in dit geval van het raketvuur, maar waarschuwde Israël dat het niet werkeloos zou toezien als de IAF door zou gaan met de vergeldingsacties. Uit verklaringen van de Palestijnse terreurbewegingen bleek dat de raketbeschietingen iets te maken hadden met de ongeregeldheden in Jeruzalem.

Deskundigen van het Israëlische veiligheidsapparaat hebben echter al eerder gewezen op de rol van Iran bij de raketbeschietingen op Zuid-Israël. Ook hier zou Iran opdracht kunnen hebben gegeven om raketten op Zuid-Israël te richten.

De militanten van Gaza laten weer van zich horen. Zou dat op bevel van Teheran kunnen zijn?

De hernieuwde gevechten in Gaza leidden tot een spoedvergadering van het Israëlische veiligheidskabinet. Ook leidden ze tot de annulering van een gepland bezoek aan de Verenigde Staten van IDF-stafchef Aviv Kochavi.

In de nacht van zaterdag op zondag nam het raketvuur af, en werden er ‘slechts’ vier raketten afgevuurd vanuit Gaza. Tegelijkertijd begonnen er echter gewelddadige demonstraties in de buurt van het grenshek, in het noorden van Gaza. Sporadische raketbeschietingen hielden maandag aan met zes raketten die werden afgevuurd op het zuiden van Israël. Vier mensen raakten lichtgewond toen ze naar hun schuilkelders renden.

Olietanker uit Iran aangevallen door Israël?

Dan was er een mysterieuze melding van een tanker uit Iran die in brand stond voor de kust van Syrië. Bronnen in Libanon en Iran meldden dat de tanker was beschoten door een Israëlisch onbemand luchtvaartuig. Israël voert al maanden aanvallen uit op illegale olietransporten van Iran naar Syrië. De Islamitische Republiek is onlangs begonnen met tegenaanvallen op Israëlische schepen in de Perzische Golf.

Dit is allemaal gebeurd terwijl sjiitische groeperingen in Irak hun aanvallen op het Amerikaanse leger opvoeren. Er zijn naar schatting 2500 Amerikaanse militairen in Irak en Iran wil die troepen weg hebben uit het door oorlog geteisterde land. Het doel is Irak meer onder de invloed van de Islamitische Republiek te brengen.

De context

Al deze gebeurtenissen kunnen niet los van elkaar worden gezien. Zij maken deel uit van het Iraanse plan om de chaos in het Midden-Oosten te vergroten en zo de invloedssfeer van de Islamitische Republiek in de regio uit te breiden. In dit opzicht legden de opmerkingen van Bagheri alles uit wat uitgelegd moet worden over de bedoelingen van Iran.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.