Deze vraag is vooral interessant in de tijd voor het feest Rosh HaShana (het Joodse Nieuwjaar). Waarom? Want het belangrijkste symbool voor dit feest in onze tijd – u zult het wel geraden hebben – is honing. Israëlische kinderen groeien op met de traditie van het dompelen van schijfjes appel in honing op deze feestdag, als symbool van de hoop op een zoet nieuw jaar.
Daarom benaderde Israel Today verschillende mensen op het gebied van Israëlische honing om enkele hoogtepunten van deze fascinerende, belangrijke en zoete vloeistof te kunnen delen:
Oeri uit Tekoa
Oeri uit de stad Tekoa bij Jeruzalem is opgeleid als ingenieur en werkt in de lucht- en ruimtevaartindustrie. De honingoogst van zijn vijf bijenkasten is zijn hobby, die hij deelt met zijn vrouw Meirav. Zijn honing is volkomen natuurlijk. Hij houdt zijn bijenkasten in de buurt van kassen met frambozen en bosbessen. Wanneer zijn bijen de bessen bestuiven, krijgt hun honing een fruitige smaak.
Ron uit Kfar Yehoshoea
Ron uit de Moschav Kfar Yehoshoea, die tussen Nazareth en Haifa ligt, is 72 jaar oud. Hij is al sinds zijn kindertijd betrokken bij de productie van honing. Zijn vader was bijenhouder en heeft de liefde ervoor bij hem in de wieg gelegd. De honing die hij verkoopt heet ‘dorpshoningraat’. Hij heeft twee belangrijke soorten smaken: avocadohoning, die hij maakt van avocadobomen in Kibboets Maagan Michael, en eucalyptushoning, die hij maakt van eucalyptusbomen in het Alon HaTabor-gebied.
Ron verplaatst zijn bijenkasten graag 4 of 5 keer per jaar van de ene plaats naar de andere – telkens naar een gebied waar bijzondere bloemen bloeien. De smaak en geur van de verschillende bloemen worden opgenomen in de honingnectar. Ron vestigde onze aandacht op het feit dat de honing dikker en klonteriger wordt bij winterse temperaturen. Bij zomerse temperaturen is het vloeibaarder. Ron mengt zijn verschillende soorten honing niet.
Ron is sinds zijn kindertijd bezig met honing.
Tante Bertha’s honing
We spraken met Emanuel Zan, de belangrijkste imker van ‘Tante Bertha’s Honing’ uit de Israëlische productie.
‘De zoektocht naar de beste honing ter wereld begon meer dan 40 jaar geleden. Ons geheim’, zegt Emanuel Zanti, ‘ligt in de methode om bijenkasten te verplaatsen en in het hart van de wilde natuur te plaatsen. Aan het einde van elk bloeiseizoen verhuizen we de bijenkasten naar een nieuwe bloeigebied om ervoor te zorgen dat de bijen gedurende het hele honingseizoen een natuurlijke en voortdurende voeding krijgen. Het resultaat is een natuurlijke seizoenhoning gemaakt van 100% bloemennectar zonder kunstmatige toevoegingen’.
De honing van Tante Bertha bestaat uit 7 verschillende soorten honing. Sommige soorten honing verharden sneller en sommige langzamer.
Galilea-honing
Honing uit Galilea wordt geproduceerd in enkele van de beste bijenkasten in Galilea en staat bekend om zijn hoge kwaliteit.
De wilde bloemenhoning is afkomstig van een bijenhouderij in Kibboets Dan in het uiterste noorden van Israël, aan de voet van het Hermongebergte aan de grens met Libanon.
Soorten honing: De soort honing wordt bepaald door de bloemen die bloeien in het gebied dat ‘geoogst’ wordt door de bijen. Ze hebben een bereik van 3 km.
- Avocadobloemenhoning: Deze donkere honing heeft een fijnere zoetheid in vergelijking met andere soorten honing.
- Eucalyptusbloesemhoning
- Jujube honing: van de jujube boom
- Klaverhoning: zeer lichte honing, de kleur neigt naar licht geel-wit, wanneer deze honing is gekristalliseerd.
- Wilde bloemenhoning
Een ander belangrijk gegeven: het verwarmen van de honing maakt het productieproces gemakkelijker, omdat de honing daardoor vloeibaarder wordt en gemakkelijker door de machines gaat; maar wees voorzichtig! Het verwarmen van de honing vermindert de kwaliteit en de voedingswaarde van de honing aanzienlijk.
De vraag is, hoe kan je herkennen of de honing is opgewarmd?
De honing moet na ongeveer een maand bij een lage temperatuur kristalliseren (in de zomer kan hij in de koelkast worden bewaard). Als de honing niet kristalliseert, is dit een teken dat de honing is verwarmd.
En nog een kleine tip van de imker van Galilea – als je honing aan de thee toevoegt, is het aan te raden om deze pas tijdens het drinken toe te voegen, zodat de honing zijn natuurlijke voedingswaarde en eigenschappen niet verliest in thee die te heet is.
Yad Mordechai – de Israëlische ‘supermacht van het zoete’ dankzij Britten en Australiërs
Honing van ‘Yad Mordechai’ – Israël’s honingsupermacht
‘De imkerij Yad Mordechai werd opgericht in 1936, het jaar waarin de kibboets Yad Mordechai werd opgericht. Het imkerijbedrijf is opgericht door de kerngroep van pioniers, die ook de kibboets hebben opgericht. De pioniersleden van Yad Mordechai wachtten ongeveer een jaar voordat ze zich voor het eerst vestigden in een kibboets genaamd Mizpe Yam in de buurt van Netanya, waar in die tijd Britse en Australische regimenten waren gestationeerd. Van deze soldaten leerden de pioniers de traditie van de honingproductie.
Toen de kibboetsgemeenschap in 1943 naar haar huidige locatie in het zuiden van Israël [ten noorden van de Gazastrook] verhuisde, werd honing een van de belangrijkste industrieën van Yad Mordechai. De imkerij van Yad Mordechai begon met slechts enkele bijenkasten. Vandaag de dag zijn er enkele duizenden. Yad Mordechai’s imkerij is gespecialiseerd in de productie en distributie van natuurlijke honingproducten en is de Israëlische marktleider met een aandeel van ongeveer 56% van de honingmarkt’.
Productie van honing
Volgens de Israëlische Honey Marketing Board heeft Israël 120.000 bijenkasten, verspreid over het hele land dat overvloeit van melk en honing, die gemiddeld 35 kg honing per bijenkast per jaar produceren. Dit is ongeveer 50% meer honing per bijenkast dan het Europese gemiddelde. De piek van de honingproductie in Israël ligt tussen mei en augustus.
Ongeveer 80.000 van de bijenkasten in Israël bevinden zich in de buurt van landbouwgebieden en zorgen voor de onmisbare bestuiving van alle soorten planten die we consumeren. Meer dan 500 imkers zijn geregistreerd bij het bestuur. Israëli’s verbruiken ongeveer een halve kilo honing per persoon per jaar, met een piekverbruik rond de tijd van Rosh HaShana en de herfstfeesten.
Appel en honing voor het Joodse Nieuwjaar. (Foto: Liron Almog/Flash90)
Een land dat overvloeit van melk en honing
Een laatste opmerking over de zin die aan het begin werd genoemd, ‘een land dat overvloeit van melk en honing’: Zoals David Lazarus in een recent artikel op de Engelse website van Israel Today heeft uitgelegd, betekent dit land niet dat God eenvoudige, onvoorwaardelijke overvloed heeft beloofd, maar eerder een lot dat verbonden is met gehoorzaamheid en afhankelijkheid van God.
Een zoet jaar
De zegen die in deze tijd van het jaar in Israël wordt uitgesproken, is vooral relevant in onze uitdagende tijd hier en in de rest van de wereld:
‘Moge het Uw wil zijn, Heer, onze God, en God van onze vaderen, dat u ons een goed en zoet jaar vernieuwt!’
‘Yehi ratzon lifanecha, Adonai Elohenoe, v’Elohai avotenoe, she’techaddesh alenoe shanah tovah oe’metoekah.’
Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.