Honderden Ethiopische Joden in Israël aangekomen

Een eerste groep van 316 Ethiopische Joden landde donderdag op het vliegveld Ben Goerion, vrijdag gevolgd door een andere groep van zo’n 100 personen. Daarmee kwam een einde aan de eerste fase van Operatie Tzoer Israël.

Door Aryeh Savir/TPS |

De operatie Tzoer Israel (Rots van Israel) om Joden uit Ethiopië naar Israël te brengen is vorige week zondag van start gegaan. Het is weer een historische fase in de langdurige geschiedenis om de Ethiopische Joden thuis te brengen in de Staat Israël.

De Israëlische minister van Absorptie Pnina Tamano-Shata, die sinds zondag met een Israëlische delegatie in Ethiopië was, kwam met de groep van Olim uit Addis Abeba en Gondar aan.

Ethiopische Joden komenaan in de Staat Israël. (Foto: Eitan Elhadez-Barak/TPS)

Een speciale ontvangst voor de nieuwkomers werd bijgewoond door premier Benjamin Netanyahu, minister van Defensie Benny Gantz, minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi, de voorzitter van het Joodse Agentschap Isa’ac Herzog en minister Tamano-Shata.

Tijdens deze ontvangst voor de nieuwe Olim zei Netanyahu dat hij ‘zich niet kan herinneren dat hij in vele jaren zo opgewonden was over zo’n fijn zionistisch uitzicht’.

De moeder die uit het vliegtuig komt, ‘kust de grond en draagt een baby genaamd Yerushalayim, en een andere baby genaamd Esther. Esther en Yerushalayim, komen naar Jeruzalem – dit is de essentie van het Joodse verhaal, dit is de essentie van het Zionistische verhaal,’ verklaarde hij.

‘Esther en Yerushalayim komen naar Jeruzalem.’ (Foto: Eitan Elhadez-Barak/TPS)

Minister van Defensie Benny Gantz verklaarde dat ‘we de zionistische visie in de zuiverste zin van het woord realiseren: Kibboetz Galoeyot, de Inzameling van de ballingen’. ‘Jullie, die aan de poorten van dit land staan, brengen een prachtige traditie van duizenden jaren mee,’ vervolgde hij.

In totaal zullen tegen februari 2021 zo’n 2000 leden van de Falash Mura-gemeenschap in de Joodse Staat aankomen.

Falash Mura zijn leden van de Beta Israel Joodse gemeenschap in Ethiopië, die zich in de 19e en 20e eeuw tot het christendom hebben bekeerd. Sommigen werden daartoe gedwongen. Sommigen zijn sindsdien teruggekeerd naar het Jodendom.

Voormalig opperrabbijn Ovadiah Yosef verklaarde in 2002 dat de Falash Mura zich uit angst en vervolging had bekeerd en daarom als Joods moest worden beschouwd.

In november 2015 nam de Israëlische regering een besluit om gezinsherenigingen toe te staan voor de resterende 9.000 leden van de Falash Mura-gemeenschap die op Aliyah naar Israël wachten.

Eind 2017 waren ongeveer 1300 van hen goedgekeurd en geïmmigreerd. In oktober 2018 besloot de regering om nog eens 1.000 leden van de gemeenschap, die al nauwe verwanten in Israël hadden, over te brengen. Na Operatie Tzoer Israel wachten nog 7.000 van hen op Aliyah.

Een mondkapje op, dat is wel even wennen. (Foto: Eitan Elhadez-Barak/TPS)

Sinds het begin van de jaren vijftig heeft het Joods Agentschap meer dan 90.000 Ethiopiërs geholpen met hun immigratie naar Israël. De twee bekendste luchtbruggen van Ethiopië naar Israël waren Operation Moshe in 1984-1985, die de komst van 6.364 Olim hielp, en Operation Solomon in 1991, een luchtbrug die 14.000 immigranten vervoerde.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.