Nadat enkele landen aangaven, wegens een tekort aan vaccins, de periode tussen de eerste en de tweede injectie te verlengen, heeft Pfizer/BioNTech aangegeven dat niet is aangetoond dat hun vaccin na 21 dagen nog effectief is, indien er dan geen tweede dosis volgt. Ook ‘Coronatsaar’ Nachman Ash beklaagde zich, dat de eerste dosis ‘minder effectief was dan we dachten, en dan de gegevens van Pfizer´.
Het ziekenfonds Clalit volgde medio januari een groep van 200.000 personen van 60 jaar en ouder. In de eerste dagen na hun vaccinatie was nog geen effect te merken; na 14 dagen bleek het aantal sterfgevallen 33% lager dan bij niet-gevaccineerden in die leeftijdsgroep
Uit een studie van het Sheba Ziekenhuis blijkt, dat de tweede dosis vaccin zeer effectief is. Bij honderd onderzochte personen was een week na de tweede dosis de hoeveelheid antistoffen zes tot twintig maal zo hoog dan daarvoor. De hoeveelheid antistoffen was ook groter dan bij personen die hersteld waren van een ernstig geval van Covid-19. Een epidemioloog constateerde, dat het vaccin dus beter beschermt dan besmetting met de ziekte zelf.
Toch lijkt de hoeveelheid antistoffen weinig te zeggen over de immuniteit. Bij een onderzoek onder 12.000 werkers in de gezondheidszorg die besmet zijn geweest met het Coronavirus werd geconstateerd, dat herbesmettingen zeldzaam zijn, en besmette personen een behoorlijke immuniteit hebben ontwikkeld, zelfs wanneer er weinig of geen antistoffen aanwezig zijn.
Eind januari maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend, dat van de 715,425 personen die langer dan een week ervoor hun tweede prik hadden gekregen, slechts 317 met Corona besmet raakten, waarvan 16 ernstig genoeg voor ziekenhuisopname. Bij een controlegroep raakten 6437 personen besmet.
Volgens cijfers van het ziekenfonds Maccabi neemt in de tijd de immuniteit tegen het Coronavirus nog toe. Bij een controlegroep liep niemand 22 dagen na de tweede prik een Corona-besmetting op.
4000 varianten van het Coronavirus
Er zijn inmiddels 4000 varianten van het Coronavirus aangetroffen, waarvan de Britse, Zuidafrikaanse en Braziliaanse de bekendste zijn, die zich sneller lijken te verspreiden dan de Chinese.
Volgens een voorlopig onderzoek van BioNTech is het Pfizer vaccin waarschijnlijk even effectief tegen de Britse variant. Deze veroorzaakt in Israël veel besmettingen bij kinderen, en lijkt gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Ook de Zuidafrikaanse variant is in Israël gesignaleerd.
Momenteel onderzoekt Pfizer in Texas of zijn vaccin werkt tegen de Zuidafrikaanse variant, of dat er iets aan moet worden toegevoegd. Deze variant is ook aangetroffen in Israël, en lijkt veel besmettelijker
Waarschijnlijk moeten de farmaceutische bedrijven elke een of twee jaar hun versie van het Coronavaccin aanpassen. Net als het griepvirus muteert het Coronavirus snel. Het maken van een ggewijzigd vaccin lijkt echter niet zo moeilijk.
Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.