LedenHet woord “Palestina” betekent genocide

Van het oude Rome tot de progressieve antisemieten van vandaag, de term “Palestina” is altijd een middel geweest om de Joden uit te roeien.

Door Benjamin Kerstein | | Onderwerpen: Palestijnen, Hamas
"Palestina' is onverenigbaar met vrede. Foto: Flash90

Een van de meest irritante en ronduit beledigende ontwikkelingen in de nasleep van de oorlog tussen Israël en Hamas is de infectie van het publieke discours door het woord “Palestina”. Slogans als “vrij Palestina” en het openlijk genocidale “van de rivier tot de zee zal Palestina vrij zijn” zijn nu gemeengoed en veel anderszins goedbedoelende mensen verwijzen naar “Palestina” zonder er bij na te denken.

Op het eerste gezicht kan dit relatief onschuldig lijken. Voor velen is “Palestina” gewoon een verwijzing naar een betwiste regio in de wereld. Natuurlijk kunnen activisten de term op een tendentieuze en opdringerige manier gebruiken, maar dat geldt voor de meeste politieke retoriek. Waarom zouden de ultra’s hun plezier niet mogen hebben?

Het is een geruststellende illusie, maar niettemin een illusie. De waarheid is dat “Palestina” een monsterlijk concept is, het product van een geschiedenis van genocidaal geweld die zo’n 2000 jaar teruggaat.

Hoewel “Palestina” al sinds de oudheid wordt gebruikt als algemene term voor delen van de Levant, werd het pas in de tweede eeuw na Christus de officiële naam voor een...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie