Heeft Israël net zoveel olie als Saoedi-Arabië?

Er zit ongeveer 250 miljard vaten olie in olieschalie (leisteen) in de bodem van Israël, vergelijkbaar met de hoeveelheid olie die Saoedi-Arabië heeft, zei professor Eugene Kendall tegen de Knesset, en hij riep deze op om de hulpbronnen te exploiteren.

Door Aryeh Savir/TPS |

‘Wij weten waar het ligt,’ vertelde Kendall, vroeger hoofd van de Nationale Economische Raad in het Bureau van de premier, dinsdag aan de Speciale Knesset­commissie voor toezicht op het Fonds voor het beheren van de Opbrengsten van de Staat van de Belasting op Winsten van Gas en Olie, en zei dat een commissie, die niet bevoegd was inzake olie, besliste zelfs een experiment van 5 hektare niet goed te keuren. ‘Tientallen miljarden dollars liggen onder de grond en niemand doet er iets mee,’ voegde hij eraan toe.

Avi Dichter, lid van de knessetcommissie, bevestigde dat de onthulling van Kendall ‘dramatisch was en veel gewicht heeft’.

Olieschalie is een organisch-rijk fijnkorrelig sedimentair gesteente dat kerogeen bevat, een vast mengsel van organische chemische verbindingen, waaruit vloeibare koolwaterstoffen kunnen worden geproduceerd.
Olieschalie is vergelijkbaar met aardolie en kan worden geraffineerd tot veel verschillende stoffen, waaronder dieselbrandstof, benzine en vloeibaar petroleumgas (LPG).

Olieschalie in Israël is wijdverspreid en bedekt ongeveer 15% van zijn grondgebied. Het is echter een onontwik­kelde hulpbron, grotendeels als gevolg van economische en technologische beperkingen. Volgens het Geologisch Onderzoek van Israël bevinden de afzettingen, die het grootste economische potentieel kunnen hebben, zich in het noorden van Negev.

De ontwikkeling van olieschalie in Israël heeft geleid tot protesten bij milieuorganisaties. Maar Dichter zei tijdens de commissievergadering dat ‘de economische problemen en de bescherming van de Staat niet minder belangrijk zijn dan de bescherming van het milieu’.

Voor meer over dit onderwerp, zie: ‘Aardolie aangetoond bij olieboring in de Jizreël vallei.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.