De laatste witte verfresten zitten nog steeds hardnekkig vast op mijn vingernagels.
Vorige week heb ik een paar dagen vrij genomen, om het huis in Galilea dat we huren, te schilderen. Mijn oudste zoon, die onlangs zijn dienstplicht heeft beëindigd, heeft het meeste werk gedaan – samen met zijn broers.
Een paar dagen van puur fysieke arbeid waren verrassend verfrissend, ondanks de hittegolf. Ik was de therapeutische, reinigende werking van transpireren bijna vergeten.
Terwijl ik de schilderijhaken uit de muren trok, en vervolgens ging timmeren, schuren, schilderen en schoonmaken, had ik ruim de tijd om na te denken over hetgeen de begrippen ‘erfgoed’ en ‘een tijdelijke woning’ betekenen. Wij zijn niet alleen spirituele en emotionele wezens, maar wij zijn ook sterk gehecht aan zaken zoals 22 T-shirts, 51 kartonnen dozen met allerlei spullen, een zwart geaderde marmeren aanrecht, en een verouderd betonnen gebouw met vier buitenmuren en een verzakt rood pannendak!
Sommige families in dit dorp in Galilea wonen hier al honderd jaar, sinds hun voorvaderen aliyah maakten. Anderen zijn hier pas komen wonen, om uit te proberen hoe het is om verder weg te wonen van het lawaai en de druk van de metropool Tel Aviv.
Wat betekent het om een huis te bezitten, om een erfgoed te hebben? In welk land dan ook? En hier in Israël?
Was het de bedoeling van de Schepper die de mensheid schiep, dat uitgebreide families dicht bij elkaar zouden gaan wonen?
Fysieke arbeid kan verfrissend zijn, zelfs in de hitte. (Foto: Nati Shohat/Flash90)
Het Torah-gedeelte voor deze week neemt een aantal van deze vragen onder de loep. In de hoofdstukken 34-36 van het boek Numeri wordt gesproken over het verdelen van het land Kanaän in een erfdeel voor elke stam, voor elke familie en elk gezin.
… ‘de Israëlieten moeten ieder vasthouden aan het erfelijk bezit van de stam van zijn vaderen…’ (Numeri 36:5-7 HSV)
Nu mijn zonen groter worden en geleidelijk aan gaan op zichzelf gaan wonen, ben ik blij dat ze wat ervaring hebben opgedaan met schilderen, in afwachting van het moment dat ze op een dag hun eigen huis zullen betrekken hier in het Land van Beloften. Met Israëlische woningen en huizenprijzen die tot de duurste ter wereld behoren, zal dat geen geringe uitdaging van hun geloof kunnen worden.
Een Australische studie heeft de verhoudingen tussen de gemiddelde huizenprijzen per vierkante meter en het gemiddelde inkomen in 39 landen onderzocht. Uit deze studie bleek dat Israël het op één na duurste land ter wereld is om te wonen, gevolgd door Zwitserland en alleen overtroffen door Zuid-Korea. De huisvestingskosten in Israël blijken verhoudingsgewijs 4,8 keer hoger te zijn dan in de VS, dat net na Turkije het goedkoopste land blijkt te zijn om een huis te kopen, dit in verhouding tot het gemiddelde inkomen. Redenen voor Israëls hoge huisvestingskosten zijn onder meer:
- de kleine kavelgroottes,
- veel vraag bij een gering aanbod,
- de grote bevolkingsgroei,
- de dure bouwmethode met beton,
- de langdurige goedkeuringsprocedure voor landontwikkeling.
Al zeker gedurende de afgelopen tien jaar is betaalbare huisvesting een van de belangrijkste thema’s voor de Israëlische kiezers, althans voor degenen die nog geen huiseigenaar zijn. Netanyahu en de zijnen probeerden de stijgende huizenprijzen te beteugelen, echter met weinig succes. Nu heeft ook de nieuwe regering haar aandacht gericht op deze kwestie. De komende maanden zal blijken of de coalitie lang genoeg stand kan houden om deze en andere hardnekkige problemen aan te pakken.
Protesten tegen te hoge kosten van levensonderhoud en huizenprijzen in de zomer van 2011, helaas met weinig succes (Foto: Gili Ya’ari /Flash90)
Betaalbare huisvesting staat hoog op het verlanglijstje van zowel Joodse als Arabische burgers van Israël. Dit was een belangrijke reden die ertoe heeft geleid, dat voor het eerst een Arabische politieke partij tot de regeringscoalitie is toegetreden. Wie weet? Misschien zal het Arabisch-Israëlische politieke front kunnen aandringen op vooruitgang in deze kwestie, en ertoe leiden dat meer Arabische en Joodse burgers een erfelijk bezit in dit land zullen kunnen krijgen. Zou dat geen poëtische rechtvaardigheid zijn?
Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk helder en gedeeltelijk bewolkt. Geen noemenswaardige verandering in temperatuur. Zomers warm. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gedaald en staat nu op 209,665 meter beneden de zeespiegel, dat is 86,5 centimeter onder de bovengrens.
Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige zondag. Het ga u goed.
Shalom vanuit het wondermooie Galilea,
David