Groeten uit Israël – Wij vieren het Licht

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Aviel Schneider |

Christenen vieren de geboorte van de Messias, het Licht van de wereld, en Joden vieren het wonder van het licht in de Tempel. Met Chanoekah herdenken we de bevrij­ding van de Griekse overheersing en de hernieuwde inwijding van de Tempel in Jeruzalem. Het licht onthult verlossing en zegen, waarheid en gerechtigheid, vrede en het leven zelf.

Ik realiseerde me hoe het licht de duisternis verdrijft, toen ik laatst naar een satellietbeeld van de NASA keek, dat we op de voorpagina van het januari­nummer plaatsen.

Shutterstock (Foto: NASA)

Daar waar de evenbeelden van God leven, licht de wereld op. תֹהוּ וָבֹהוּ, וְחֹשֶׁךְ, tohoe wavohoe wachoshech (woestheid, ledigheid en duisternis) bestonden al vóór het licht. Beide heeft God geschapen, en het licht werd door God met woorden geschapen. In de Bijbel wordt voor ‘schepping’ en ‘scheppen’ het Hebreeuwse woord ‘bara (ברא)’ gebruikt. Dit woord wordt alleen in samen­hang met God gebruikt, het gaat volgens de Bijbel om ‘iets scheppen uit niets’. In tegenstelling daarmee betekent het werkwoord עשה asah ‘doen’ of ‘maken’ van iets uit wat bestaat. De profeet Jesaja wijst op dit onderscheid: ‘Ik formeer het licht en schep de duisternis, Ik maak de vrede en schep het onheil; Ik, de Heere, doe al deze dingen’. (Jesaja 45:7 HSV)

Waarom wordt er gezegd dat God het licht en de vrede formeerde/maakte, maar het kwaad schiep? Wat is het verschil tussen formeren/maken en scheppen? In Jesaja verbindt God het kwaad met de duisternis op aarde die Hij in Genesis 1 heeft geschapen.

De Hebreeuwse woorden voor produceren (יצר yatzar) en maken (עשה asah) kunnen ook op mensenwerk worden toegepast. De mens kan goede dingen maken, zoals licht en vrede, terwijl de woorden formeren en scheppen in de Bijbelse tekst alleen in de context van Gods schepping van de wereld worden gebruikt. In het eerste hoofdstuk van Genesis schiep God de aarde, de grote zeedieren en tenslotte de mens. Al het andere heeft God gemaakt, niet geschapen.

Het leven schept licht op deze aarde. Net zoals op de foto vanuit de ruimte, zijn wij mensen hier de bron van het licht. Zodra de zon achter de horizon verdwijnt, is het kunstlicht alom tegenwoordig op onze aardbol.

Het leven genereert licht op deze aarde. Jeruzalem bij nacht. (Foto: Aharon Krohn/Flash90)

Als wij mensen nu ook dezelfde inspanning zouden leveren, in geestelijke zin, om de duisternis in ons en om ons heen te verdrijven, dan zou alles helderder zijn en zou het lijden op deze aarde veel milder zijn. Het kwaad laat zich niet verdringen, tenzij wij ons licht laten schijnen. ‘Want God is de bron van het leven’, zei koning David, en ‘in uw Licht zien we licht!’ In het Nieuwe Testament beschrijft Jezus: ‘Jullie zijn het licht van de wereld’. Zij die God volgen zullen het Licht en het Leven ontvangen.

Zoals mijn vriend altijd zegt: ‘Dus de lichtschakelaar aanzetten, zodat we meer liefde en licht hebben voor het komende jaar’.

Het weer voor vandaag in Israël
Verspreide buien soms met onweer in het noorden en het midden van het land. Naarmate de dag vordert zal de regen zich verspreiden naar de Negev, er is een risico op plotselinge over­stromingen in de wadi’s in het oosten en het zuiden. De temperaturen zullen enigszins dalen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 17 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be’er Sheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 21 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is vier centimeter gestegen dankzij de regens en ligt nu op 209.935 meter beneden de zeespiegel, dat is 113,5 centimeter onder de bovengrens.

Gisteravond werd de zesde kaars aangestoken op de Chanoekah kandelaar. (Foto: David Cohen/Flash90)

De redactie van Israel Today wenst alle lezers een prettige woensdag en een gelukkig Chanoekah. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,

Aviel