Groeten uit Israël – ‘Wees niet bang, je bent niet alleen’

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Aviel Schneider |

Onlangs zaten we met vrienden aan tafel en verheugden we ons over alles, of bijna alles, wat de nieuwe realiteit in ons leven ons nog toestaat. De onzekerheid over de nabije maar ook over de verdere toekomst boezemt veel mensen angst in, en dat blijkt uit de gesprekken aan tafel. Tussendoor liet iemand via Spotify een oud liedje van Ehud Banai horen, een liedje dat ik al jaren niet meer gehoord had. ‘Wees niet bang, je bent niet alleen’ luidt de titel van het lied in het Hebreeuws. ‘Als het moment van angst weer komt, reik ik je mijn hand toe. Ik zal altijd dicht bij je zijn en als je beeft, zal ik je stevig omarmen.’

‘Wees niet bang -אל תפחד’ – Al Tipchad- Duet van Red Bar-Or & Daniela Spektor.

Plotseling werd het stil aan onze tafel en luisterden we alle zeven naar deze woorden. Woorden die ons moed en hoop gaven. En dit is iets dat we allemaal af en toe nodig hebben. Zeker in deze tijd, waarin veel mensen in ons land bang zijn voor de toekomst. Een miljoen Israëli’s zijn werkloos. Mensen blijven verplicht om hun bankschulden af te betalen, maar ze hebben geen of weinig inkomen. Vooral jonge gezinnen, die een hypotheek hebben afgesloten, worden getroffen. Timmerlieden krijgen nauwelijks nog nieuwe opdrachten. Dit onderwerp zet de toon aan onze tafel. Iedereen kent wel iemand die op een of andere manier is getroffen. Wie wordt er eigenlijk niet getroffen? Wie je ook bent, wij mensen kunnen niet zonder troost, bemoediging en motivatie.

Deze lege winkel in Jeruzalem heeft Corona niet overleefd. (Foto: Hadas Parush/Flash 90)

Angst kan ons de stuipen op het lijf jagen. Het is waar, de tijd waarin we nu allemaal leven is niet gemakkelijk. Wij aan deze tafel hebben allen nog werk, en een ieder beschouwt zijn beroep als zijn roeping voor zijn leven, of het nu gaat om een timmerman, een computer­technicus, een reisgids, een coach, een grafisch ontwerper of een hoofd­redacteur. Maar nu beginnen sommigen te twijfelen aan deze roeping en dat is te begrijpen, in de schaduw van deze wereld­wijde pandemie. Onze omgeving is aan het veran­deren en we zien de nood om ons heen. Natuurlijk heeft iedereen hiervoor zijn eigen over­wegingen, die uiteraard gerecht­vaardigd zijn. We zijn tenslotte allemaal gewoon mensen.

Dit doet me denken aan de talrijke mensen, die door God moesten worden aange­moedigd om hun angst te overwinnen. Angst is een sensor die in de menselijke natuur is geïntegreerd en die over ons leven waakt.
Mozes was bang om voor de Farao te verschijnen en het volk Israël te bevrijden. God beloofde Mozes dat hij niet alleen zou zijn en dat Hij bij hem zou zijn. ‘Ik ben geen man van veel woorden en ik spreek onduidelijk en moeizaam,’ was Mozes’ excuus toen angst hem beving.
De profeet Jeremia was ook bang en probeerde zijn geluk met een soortgelijk excuus. ‘Ach Heere, ik kan niet spreken, want ik ben nog te jong.’

We hebben toen onszelf met deze mensen uit de Bijbel vergeleken, want dit waren net zulke mensen zoals wij hier aan deze tafel. Ieder van ons heeft zijn roeping voor dit leven van God ontvangen.

Niemand wordt vergeten – vrijwilligers stellen voedsel­pakket­ten samen voor mensen in nood die het slacht­offer zijn geworden van Corona. (Foto: Tomer Neuberg/Flash 90)

God moest ook Jeremia motiveren, en zei hem dat hij niet bang hoefde te zijn, omdat hij niet alleen zou zijn. ‘Vrees ze niet, want Ik ben bij u om u te redden.’
De profeet Jesaja probeerde ook met een excuus aan Gods roeping te ontsnappen en zei: ‘Wee mij, ik sterf! Want ik ben een man van onreine lippen.’ In zijn visioen ondergaat Jesaja een rituele zuivering. Een vurige kool waarmee zijn lippen worden aange­raakt. Dan hoort hij Gods stem en zegt: ‘Hier ben ik. Stuur mij.’ Ook Jesaja heeft begrepen dat hij niet alleen staat.

Met Jona is het nog dramatischer. Hij is bang om Gods naam te gaan verkondigen in een vreemd land. Hij reageert niet met excuses, maar loopt gewoon weg van zijn roeping in het leven. In de buik van de vis geeft hij zijn angst toe. Daar spreekt God tot hem. Zijn angst verdwijnt, want in deze diepte beseft hij dat hij niet alleen is, maar dat God met hem is.

‘Geloof, dat zelfs als we het verprutst hebben, we het goed kunnen maken, ja, ja,’ is de tekst van een ander couplet in dit lied. Dat is wat Jona deed en dat geldt ook voor ons. We hebben allemaal redenen en excuses genoeg om onze roeping op te geven, te weigeren of ervan weg te lopen. Of het er nu om gaat dat we moeilijk kunnen spreken, onszelf te jong vinden, onreine lippen hebben of bang zijn om Gods naam in een vreemd land te verkondigen, zo hebben wij die avond ook heel veel excuses op tafel gelegd. Zoals rusteloosheid, ziekte, frustratie en ongeloof. Maar toen herinnerde ik ons allemaal aan dit lied: ‘Wees niet bang, we zijn niet alleen. Zelfs als er nu momenten zijn waarop de angst terugkomt, reikt God ons Zijn hand toe. Hij zal altijd dicht bij ons zijn en als we beven, zal hij ons stevig omarmen.’

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt. In de loop van de dag worden hier en daar regen- en onweersbuien verwacht in het noorden en het midden van het land. Tegen de avond zal de regen toenemen. Er bestaat een risico voor overstromingen aan de kust en in de oostelijke en zuidelijke wadi’s.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, aan de Dode Zee 26 graden, Be’er Sheva 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt op 209,985 m beneden de zeespiegel. Dat is 118,5 centimeter onder de bovengrens!

Kraanvogels in de Hula-vallei in het noorden van Israël (Foto: Flash 90).

De redactie van Israel Today wenst alle lezers een prachtige dag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,

Aviel