Groeten uit Israël – We laten ons niet opsluiten

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Aviel Schneider |

Iedereen heeft het over een lockdown, maar onderweg hebben wij nergens een politiecontrole gezien, die ons vroeg waarom niet thuis gebleven waren, en waar we naar toe onderweg waren. Aangezien we een mediabedrijf zijn, hebben we onder de nieuwe regels, ondanks een nationaal reisverbod, toestemming om in ons kantoor in Jeruzalem te werken.

Vrijdagmorgen vroeg reden Anat en ik de stad in. We hadden afgesproken met onze vrienden om elkaar op Jeruzalems groentemarkt te ontmoeten voor een kopje koffie, ook al wisten we dat alle café’s gesloten waren. De Machane Jehoeda Markt was open, of grotendeels open, zoals de groente­stalletjes, en stalletjes voor vis, fruit en brood en al het andere wat we voor de Shabbat gewoonlijk kopen. Natuurlijk waren we blij om weer wat levendigheid op deze markt te zien, want eigenlijk verwachtten we dat de markt gesloten zou zijn. Want dit was in de berichtgeving aangekondigd. Ieder van ons droeg natuurlijk een mondkapje. Nu geen hugs en geen wangzoenen zoals we gewend zijn. Afstand houden en mondkapjes. Maar we ontmoeten elkaar tenminste.

Het café, waar we elke vrijdag samenkomen, was in theorie gesloten. Maar praktisch gezien was het half geopend, er waren geen tafels en stoelen in de smalle steegjes opgesteld. Bij de kassa hing een groot bord: ‘Voor bestellingen stuurt u ons een WhatsApp met uw naam en vertelt u ons waar u zich in de buurt bevindt’. Ik begroette de bekende mensen achter de kassa met ‘goedemorgen’. Wat wel gesloten was, was de openbare ruimte rondom het hoek-café, in een straal van twee meter. Dus zo werkt het. We bestelden via Whatsapp onze espresso, verse kruidenthee (voor Anat), water en een klein stokbrood. Ongeveer zeven minuten later riep Aviv onze naam en zocht ons op in de omgeving. Op zijn dienblad bracht hij ons de bestelling. We hebben met contant geld betaald. Nu overlegden we nog over de vraag of we onze koffie staande zouden genieten, of dat we ergens anders een zitplekje in een zijstraatje zouden gaan zoeken.

Is het café open of gesloten? We bestellen via Whatsapp. (Foto: Aviel Schneider)

Naast mij zag ik Sha’oel Meridor. We begroetten elkaar en spraken kort met elkaar, totdat de anderen besloten waar we, met onze koffie in de hand, naartoe zouden gaan. Sha’oel ontmoet ook elke vrijdag in ditzelfde café zijn vrienden. Tot voor kort was Sha’oel hoofd van de facilitaire dienst van het Israëlische ministerie van Financiën, maar onder de nieuwe minister van Financiën Israël Katz, nam hij ontslag. Hij bekritiseerde het financiële beleid van Israël tijdens de Corona-crisis en waarschuwde voor een toekomstige economische chaos.

Zijn vader, Dan Meridor, was ooit partijgenoot van Benjamin Netanyahu en was een van de zogenaamde Likoed-prinsen onder Menachem Begin, waaronder ook Ehud Olmert, Benny Begin en Ronny Milo. Maar toen Netanyahu in de jaren tachtig zijn dienst als VN-ambassadeur van Israël in de VS beëindigde, sloot hij zich aan bij de Likoed en duwde hij al deze prinsen terzijde. Dan Meridor diende tot 2013 onder Netanyahu als minister van Inlichtingen en Atoomenergie.

‘De schatkist wordt leeggezogen’
Af en toe ontmoeten we Sha’oel op de markt. Hij is een financiële meteoor. Als we alle cijfers en berekeningen goed begrijpen, wordt de Israëlische schatkist leeg­gezogen om de mensen gelukkig te houden in deze economische crisis. Het gevolg is dat de schatkist leeg raakt en Sha’oel waarschuwde hier al voor. En in een tijd waarin nieuwe verkiezingen een permanente optie zijn, is dit natuurlijk riskant voor Israëls premier Benjamin Netanyahu. Een mopperig volk betekent het verliezen van verkiezingen. Daarom bepalen de politieke besluiten de uitkomst, en niet de cijfers. Hoe dan ook, uiteindelijk zijn we opgestapt om ergens anders te gaan zitten. Op de trappen in een binnenplaats op korte afstand van de Maghane Jehuda markt.

Er is een lockdown, maar in Jeruzalem lijkt het erop of iedereen een speciale vergunning heeft om te mogen reizen, of dat alle mensen om ons heen echt binnen een straal van 1000 meter wonen, want dat is toegestaan. Tsja, dat noemen we IsraBluff. Met andere woorden: ‘niks beperkingen’. Alles is gewoon bluf, een typische Israël Bluf. Hierover wordt overigens in de Israëlische media gediscussiëerd. Natuurlijk is het niet goed, maar de overheid is hier schuldig aan, zij laat teveel mazen in de wet toe, en handhaaft de regels niet. Overigens ligt de markt op minder dan 1000 meter afstand van de redactie en is het kopen van etenswaren ook toegestaan. Desondanks ‘Chag Soekkot Sameach!’, een goed Soekkot feest.

Hartelijke groet vanuit de lockdown! (Selfie: Aviel Schneider)

Het weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt en vooral in het binnenland en in de bergen weer warmer. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Be’er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden.
De waterstand van het Meer van Galilea is nog eens twee centimeter gedaald en ligt nu op 209,79 beneden de zeespiegel. Dat is 99 cm onder de bovengrens.

De redactie van Israel Today wenst u een prettige maandag, het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,

Aviel