Groeten uit Israël – Lucht­ruim open en verkiezingen?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Opnieuw is het weekend voorbij. Het is al de tweede week van augustus. De helft van de zomer ligt al achter ons. We hebben nog nooit zo’n zomer gehad, een zomer die wij Israëli’s alleen met onze landgenoten door­brengen. De Corona-crisis heeft ons nog steeds stevig in de greep en bepaalt ons dagelijks leven. En natuurlijk niet alleen in ons land, de hele wereld heeft er last van.

Maar voor Israël is het toerisme één van de belangrijkste economische sectoren, zo niet dé belangrijkste. Israël heeft de toeristen nodig. En vorige week, tengevolge van een nieuwsbericht over het plan om midden augustus eindelijk het luchtruim boven Israël te openen voor een beperkt aantal landen, ontstond de hoop dat we misschien binnenkort weer de eerste toeristen in ons land zouden verwelkomen en dat ook wij eindelijk weer wat buitenlandse lucht zouden kunnen inademen.

Op de sociale netwerken zie ik talrijke posts van vrienden van Israël, waarin het verlangen naar de lang­verwachte reis naar Israël wordt gedeeld. Sta me toe dat ik een beetje kritisch ben. Ik wil de vreugde over de mogelijke terugkeer naar een zekere normaliteit niet temperen, maar we moeten wel realistisch blijven. Corona is er nog steeds, in het bijzonder hier in Israël. We hebben nog steeds het hoogste besmettings­percentage per inwoner, en daarom is Israël door veel landen opgenomen in hun risicolijst als ‘code rood’.

Andersom ziet het er wat makkelijker uit. Hiermee bedoel ik de mogelijkheid dat wij Israëli’s binnenkort naar zogenaamde ‘groene landen’ kunnen vliegen. Maar daarmee komt ook het grote ‘maar’ om de hoek. Om daadwerkelijk naar de ‘groene landen’ te kunnen reizen, moet de andere kant, dat wil zeggen moeten deze ‘groene landen’, wel meewerken. Zullen ze reizigers uit een ‘rood land’ zoals Israël toelaten? En zullen ze hun inwoners toestaan af te reizen naar een land met één van de hoogste infectie­cijfers ter wereld?

Op dit moment kunt u nog met een parachute op luchthaven ‘Ben Goerion’ landen (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Zonder beëindiging van de quarantaine-plicht kan er geen sprake zijn van normaal toerisme. Daarom ben ik er niet zeker van dat we de eerste toeristen in het land al op 16 augustus kunnen verwelkomen, hoe graag we dat ook zouden willen. We moeten realistisch blijven.

Vierde verkiezingen?
Veel realistischer echter lijkt de mogelijkheid dat we binnenkort opgeroepen worden om weer naar de stembus te gaan, om voor de vierde keer een nieuwe Knesset te kiezen. In de media wordt hierover de afgelopen dagen veel meer gesproken dan over de dagelijkse aantallen nieuwe besmettingen. Gisteren waren er meer dan 1700 besmettingen, maar eventuele nieuwe verkiezingen lijken veel belangrijker te zijn. Misschien ligt hierin ook wel de oorzaak waarom we het coronavirus niet aankunnen.

De regering heeft nog 15 dagen de tijd om de nationale begroting goed te keuren. Als dat niet gebeurt, zal de Knesset worden ontbonden en zal er weer een verkiezings­campagne worden opgestart. Ik erg benieuwd om te zien hoe dit alles hier bij ons zich verder ontwikkelt.

Strandboulevard Tel Aviv. Zijn er binnenkort weer toeristen? (Foto: Miriam Alster/Flash90)

En nu naar het weer, waar geen grote verrassingen te vermelden zijn:

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt en eindelijk aanzienlijk koeler dan in de afgelopen dagen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekend nog een centimeter gedaald en ligt nu op 209,43 m beneden de zeespiegel, 63 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige zondag toe. Terwijl u nog van het weekend geniet, zijn wij alweer aan het werk. Blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov