Groeten uit Israël – Leven zonder kunst en cultuur

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Opnieuw begint een nieuwe week. Nu al de derde week hier op de redactie van Israel Today. Al drie weken lang neem ik elke dag de bus naar Jeruzalem. Ik moet zeggen dat ik snel weer gewend ben aan dit daglijkse leven. Ongeveer een maand geleden kon ik me niet eens meer voorstellen dat ik hier op kantoor zou zijn, ‘de Corona-dagroutine’ van de afgelopen tweeënhalve maand en het werken vanuit huis waren voor mij een vanzelfsprekendheid geworden. En nu zit ik hier weer op kantoor. Buiten hoor ik het verkeerslawaai van Jeruzalem. Bijna alles is zoals het was voordat de coronacrisis begon.

Ja, bijna, want er ontbreken nog veel vanzelf­sprekende dingen. Onze dochter kan nog steeds niet in de bioscoop werken; ze begon daar, precies een maand voor de lockdown, te werken om wat geld te verdienen voor zichzelf en haar studie, waar ze volgend jaar aan begint. De bioscopen zijn, net als de theaters en concertzalen, nog steeds gesloten.

De mensen die in deze branche werkzaam zijn, kunstenaars, muzikanten, acteurs, regisseurs, zangers, geluids­technici, licht­technici enzovoort, gaan bijna elke dag de straat op om te demonstreren voor hun recht om eindelijk weer aan het werk te mogen, of in ieder geval door de Staat te worden onder­steund, aangezien de winkels en restaurants al weer enige tijd open zijn.

Demonstratie van de kunst- en cultuurbranche. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Ja, het is moeilijk te geloven dat we al meer dan drie maanden niet meer naar het theater, de bioscoop of het concert kunnen gaan. Alleen de musea zijn weer geopend, en daarmee hebben we tenminste nog toegang tot een beetje kunst en cultuur.

Bezoekers aan het heropende Kunstmuseum in Tel Aviv. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Eigenlijk zou alles vanaf vandaag weer ‘normaal’ moeten zijn. 14 juni was de datum waarop alles wat tot nu toe gesloten was, weer open zou gaan. En dat zelfs zonder enige beperking van het aantal mensen dat toegelaten zou worden, zolang de regels wat betreft onderlinge afstand maar werden gerespec­teerd. En de treinen zouden ook weer rijden sinds het begin van deze maand. Maar daar kwam ook niets van terecht. Het resultaat is nog langere files en nog vollere bussen. Hoe zat het ook weer met de sociale afstand?

Besmettingen met het Coronavirus nemen weer toe
De schuld voor de vertragingen in de terugkeer naar het dagelijks leven ligt bij het steeds toenemende aantal mensen, dat met het virus is besmet. Maar dit is niet echt verrassend, gezien de drukte op de stranden en het negeren van instructies, zoals het dragen van een mondkapje. Vanmorgen viel het me echter op dat er aanzienlijk meer mensen een mondkapje droegen. Dit is waarschijnlijk vooral te danken aan het feit dat er nu weer meer boetes worden uitgeschreven. Zodra er geld in het geding is, volgt men ineens de instructies.

Op de stranden was het in het weekend zó druk dat de politie het publiek opriep om de stranden te mijden. Dat kwam natuurlijk door het prachtige zomerweer, gisteren was het bijzonder warm.

En hier is dan het weerbericht voor vandaag in Israël:
Half bewolkt tot zonnig en merkbaar koeler dan gisteren. In de ochtend kan er zelfs wat regen vallen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Be’er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde met anderhalve centimeter gedaald en ligt nu op 209,05 m onder de zeespiegel, 25 centimeter beneden de bovengrens! Het Meer van Galilea was een erg populaire bestemming in het weekeinde, zie de foto bovenaan.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige zondag en een goede nieuwe week toe. Blijf gezond.

Shalom uit Jeruzalem,

Dov