Groeten uit Israël – Hoe wij de Feesten vieren

 

Door Michael Selutin |

Tel Aviv (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Nog maar kort geleden gingen onze kinderen weer naar school en naar de kleuterschool, en nu blijven ze al weer thuis in verband met de feesten. Volgende week dinsdag en woensdag vieren we het Joodse Nieuwjaar, Rosh HaShanah, dan tien dagen later vieren we Grote Verzoendag, Yom Kippoer en de week daarna vieren we zeven dagen lang het Loofhuttenfeest, Soekot.

Vertel het alsjeblieft aan niemand, maar deze dagen zijn erg vermoeiend voor mij, en hoewel het feestdagen zijn, heb ik eigenlijk niet zoveel zin om ze te vieren. De kinderen mogen dit natuurlijk niet weten, voor hen moet ik een vrolijk gezicht opzetten en heel blij zijn tijdens deze periode.

Natuurlijk is het mijn eigen schuld dat ik niet zo kan genieten van deze feestdagen, want als ik meer betrokken zou zijn bij de inhoud van deze feesten, zou ik veel gemo­ti­veer­der zijn. Ik heb nog een paar dagen te gaan, dus misschien kan ik volgende week verslag doen van mijn successen in dit opzicht.

De Joodse traditie leert ons bijvoorbeeld dat tijdens Rosh HaShana het inkomen van een persoon voor het volgende jaar wordt vastgesteld. Hoe hard ik ook mijn best doe op mijn werk, mijn ‘parnassa‘ (inkomen) staat al vast. Dit is een belangrijke motivatie tijdens het lange gebed tijdens Rosh HaShana, om er echt in te komen, en om op te gaan en God te overspoelen met mijn tranen.

Bovendien slaat het woord ‘parnassa’ niet alleen op geld, maar ook op een vorm van arbeids­vreugde in iemands beroep. Een goede parnassa betekent dus niet alleen voldoende geld verdienen, maar ook voldoening en vreugde in het werk hebben. Dus zeker iets iets om vol motivatie voor te bidden.

In de kleuterschool wordt al onderwezen over Rosh HaShana. Een stuk appel gedoopt in honing symboliseert een goed en zoet jaar.(Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Na het ochtendgebed op Rosh HaShana, dat ongeveer drie tot vier uur duurt, wordt er thuis een feest­maaltijd opgediend, zoals gebruikelijk op elke feestdag. Hoe feestelijk deze maaltijd is, hangt er natuurlijk van af hoe goed je alles van tevoren hebt voorbereid, en aangezien de meest produc­tieve echtgenote van alle echtgenotes en ik voortdurend met onze kinderen in de weer zijn, is ons feestmaal eigenlijk meer een feest­maaltijdje.

De kinderen eten sowieso niets. Voor hen betekent de hele maaltijd een veel te lange inleiding tot het dessert. Een Joods feestmaal (Se’oedah, met de klemtoon op de oe) begint met het uitspreken van de zegen over een glas wijn, of druivensap. Onze grote zoon David is daar inmiddels mee bezig, en de drie kleine meisjes zitten nog steeds betrekkelijk kunstig aan tafel te wachten, tot ze hun beker druiven­sap mogen opdrinken.

Ook bij het feestmaal voor Rosh HaShana is er een challah (gevlochten brood) en worden kaarsen aangestoken. (Foto: Mendy Hechtman/Flash90)

Daarna wassen we onze handen door ze te overgieten met water uit een beker met twee handvatten, spreken een zegening uit, en eten challah, het traditionele brood voor Shabbat en de feestdagen. Dit gaat vergezeld van salades, hummus (choemoes), andere dip-sausjes, olijven en, volgens een goede oude Duitse traditie, in plakken gesneden koolrabi. Geen van de meisjes houdt van salades, Sarah (7) eet graag olijven, maar alleen als ze erge honger heeft. Soms slagen we er na lang onder­handelen in, een kind over te halen een stukje koolrabi te eten, maar in feite kunnen we de koolrabi wel weglaten.

De volgende gang bestaat uit vlees met bij­ge­rechten, meestal kip met rijst of aardap­pelen. Terwijl ik alles mooi snijd en verdeel over de borden van de meisjes, staan zij op en beginnen te spelen. Hoe krijg ik ze nu terug naar de tafel? Ik heb een truc. Ik roep heel hard, ‘chocolade ijs!‘ en ze komen allemaal aanrennen. Zoekend kijken de meisjes de tafel rond en kijken mij vragend aan als ze geen ijsje kunnen ontdekken…

… voor iedereen die zijn kip op eet!’ vervolg ik mijn zin.

Zuchtend gaan de kinderen dan aan tafel zitten en beginnen onge­moti­veerd hun eten in hun mond te stoppen. Deze truc werkt al jaren en nu nog steeds, en het lijkt erop dat het woord ‘chocolade-ijs’ een blijde reactie bij kinderen teweeg­brengt, zelfs als ze zich seconden later herinneren dat het gewoon een truc van mij was. Die eerste seconden zijn genoeg om hun aandacht te trekken en hen naar de tafel te lokken.

Tenslotte ruimen we de halfvolle (misschien moet ik positiever zijn en zeggen: halflege) borden van de kinderen af en krijgen we eindelijk het lang­verwachte toetje. Hiervoor gaan de drie meisjes aan hun kleine roze plastic tafeltje zitten, waar ze naar hartelust mogen morsen. De drie kleine dames zitten dan samen als in een café, genietend van hun ijsje en pratend over hun ijsje.

Ondertussen zitten de meest uitgeputte vrouw van alle vrouwen, David en ik aan de grote tafel en voeren volwas­senen-gesprekken. Ik houd deze gesprekken echter kort, want ook mij wacht nog een soort toetje. Ik mag een dutje doen na het lange bidden, na al het eten en het werken als ober voor de kinderen.

Op een gelukkig nieuw jaar! Ter gelegenheid van Nieuwjaar wordt een galla rond gevlochten, omdat een jaar zich steeds herhaalt. (Foto: Mendy Hachtman/Flash90)

Met mijn laatste krachten spreek het afsluitend tafel­gebed uit volgens de Se’oedah (verplichte feestmaaltijd) en sleep me naar de slaap­kamer. Ik trek de gordijnen dicht, stop mijn oordopjes diep in mijn oren en zak dan meestal weg in een lange sluimer­slaap. Dat klinkt eigenlijk niet zo slecht. Ik zal u volgende week vertellen hoe we deze keer onze Se’oedah daadwerkelijk hebben gevierd.

En nu het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder zonder noemens­waardige verandering in de temperatuur, het blijft zomers warm zoals het hoort voor deze tijd van het jaar. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be’er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gedaald en ligt nu op 210,08 meter beneden de zeespiegel, dat is 1,28 meter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekeinde, een gezegende shabbat en nu alvast een gelukkig nieuwjaar!

Shabbat Shalom uit Bet Shemesh,

Michael