Groeten uit Israël – Het ongewone alledaagse leven

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

We leven in een merkwaardige realiteit. Enerzijds proberen we, zo goed als het gaat, een normaal dagelijks leven te leiden, en aan de andere kant horen we verontrustend nieuws over het coronavirus dat ons leven blijft beheersen. Het is momenteel werkelijk een vreemde tijd.

Bij ons thuis gaat het leven verder. Onze jongste zoon heeft het eerste half jaar van zijn militaire diensttijd al achter de rug, het is moeilijk te geloven hoe snel de tijd verstrijkt. Hij ging bijna tegelijk met het begin van de Corona-crisis in dienst. En dat was niet eens zo slecht, want door de beperkingen binnen het openbaar vervoer, werd hij bijna altijd met een legerbus van zijn basis naar Modi’in gereden, een luxe die je in normale tijden niet hebt. Desalniettemin hadden we het liever zonder Corona en zonder de busdienst van het leger willen doen. Maar omdat het nu eenmaal zo is, zijn we desondanks tevreden.

Onze dochter is sinds bijna een jaar terug in het maatschappelijke leven, en naar mijn gevoel is het net alsof ik haar nog maar heel kort geleden heb begeleid naar haar laatste dag op de legerbasis. Ze heeft nu een voorbereidende cursus voor haar studie afgerond en midden in de Corona-crisis is ze geslaagd voor het toelatingsexamen voor Israëls best bekendstaande Universiteit voor Vormgeving. Eind oktober zal haar studie beginnen, maar in welke vorm het onderwijs plaatsvindt, met of zonder Zoom­lezingen en digitaal onderwijs op afstand, dat weten we nog niet.

Voor onze oudste zoon, die met zijn vriendin en hond Apollo in een gehuurd appartement in Tel Aviv woont, is er in de Corona-periode niet veel veranderd. Behalve dan dat hij en zijn vriendin tot nader order vanuit huis werken. Beide zijn ze werkzaam in de hightech-industrie. Bijna elke week komen ze ons bezoeken, met uitzondering van de lockdown-periode, waarin familiebezoek niet was toegestaan.

Nog een lockdown voor de Hoge Feestdagen?
En terwijl ik deze regels schrijf, hoor ik op het nieuws weer gesprekken over drastische beperkingen tijdens de komende Hoge Feestdagen. Net zoals tijdens het Pesach gebeurde, kunnen er mogelijk ook nu drastische beperkingen worden opgelegd tijdens het Joods Nieuwjaar. Hotels en attracties zullen dan ook gesloten zijn. Met deze maatregelen hoopt men de hoge besmettings­graad beter onder controle te krijgen.

En tegelijkertijd met deze niet bepaald optimistische vooruitzichten, komen er berichten binnen van luchthaven Ben Goerion over de eerste vluchten naar Bulgarije en Griekenland en over het vooruitzicht op vluchten naar Dubai.

Het dagelijks leven in Tel Aviv (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Zoals eerder gezegd, het is een merkwaardige tijd. We moeten gewoon afwachten en er het beste van maken in deze tijd, en ons niet-alledaagse nieuwe dagelijkse leven voortzetten. Daar hoort ook bij dat we naar het weer kijken:

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder en iets minder warm. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt op 209,47 m beneden de zeespiegel, 67 centimeter onder de bovengrens!

Namens al mijn lieve collega’s van Israel Today wens ik u een prachtige dinsdag en een goede gezondheid toe. Hert ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov