Groeten uit Israël – Een verlovingsfeest in het souterrain

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Anat Schneider |

Op een gewone doordeweekse dag heeft Shlomo, de zoon van mijn schoonzus Roeth, zich verloofd. Vieren is momenteel alleen toegestaan met maximaal twintig of dertig deelnemers, verdeeld in kleine groepjes. Een tussenafstand tussen de groepjes van tenminste twee meter is vereist volgens de voorschriften.

Aviel en ik hadden bedenkingen om naar Ma’ale Adumim te gaan om dit verlovingsfeest bij te wonen. Wij kennen die wereld en weten dat de regels daar op zijn best als aan­beve­lingen worden gezien. Roethi’s familie is orthodox, en als je de Israëlische media mag geloven, zijn de orthodoxen de slechteriken wat Corona betreft. Ze luisteren meer naar hun rabbi’s dan naar de regering.

Hoewel ze er niet allemaal op die manier mee omgaan, komt het in de media wel zo over. Orthodoxe Joden mogen niet alle gebruiken nalaten. Zij beschouwen hun geloof in God, in de traditie en in de Torah als belangrijker dan elke pandemie.

Rond negen uur ‘s avonds (we moesten eerst de synagoge zoeken), kwamen we daar aan. Alles was stil, er was geen muziek te horen. Een harde koude wind waaide er, en het ijzeren hek was op slot. Was het adres verkeerd? We belden Roethi en ze stuurde haar zoon om ons binnen te laten. Met onze mondkapjes op liepen we de kelder in, en we kwamen in een grote zaal, waar meer dan 100 mensen aan tafels zaten. Er waren maar 2 ‘groepjes’, één bestaande uit mannen, en één bestaande uit vrouwen. Doorzichtige plastic vellen, die als scheidingswanden tussen de tafels moesten dienen, hingen opgerold aan de gespannen touwen boven ons.

Plastic folies dienen als beschermende muren in Corona-tijden.

Aan de mannenkant spraken de rabbijnen op dat moment Shlomo toe. Een wijze Torah-student, zeiden ze, de 21-jarige was echt een recht­schapen man. In de andere groep, door een flexibele wand van de mannen gescheiden, waren de vrouwen met elkaar in gesprek. Ze zijn niet verplicht om te luisteren. Toen de rabbijnen klaar waren met de toespraken, nam de DJ het over. Luide chassidische dansmuziek dreunde door de kelder. ‘Yalla messiba’ (yalla party)! De yeshiva studenten dansten wild op de tafels en in cirkels. In de vrouwen­groep werd ook gedanst.

Plotseling viel er een totale stilte, je kon mensen horen ademen. Ik dacht eerst aan een stroom­storing. Maar nee: de DJ had een bericht gekregen van zijn jongste zoon, die op de uitkijk stond boven bij het kruispunt. Politie! Dit tafereel herhaalde zich gedurende de avond enkele keren.

God, traditie en de Torah zijn voor orthodoxe Joden belangrijker dan welke pandemie-beperking ook.

Typisch Israël! De orthodoxen houden zich alleen aan de regels die rechtstreeks uit de hemel komen. Tenminste, dat is hoe ze het verwoorden. Maar om eerlijk te zijn, we moeten ook toegeven dat lang niet iedereen in andere rangen en standen de beperkende voorschriften opvolgt. We houden van Roethi en haar familie, maar we konden niet lang op dit feest blijven. Na ongeveer 45 minuten, namen we weer afscheid. We kregen een gerust­stellende knuffel, ‘We zijn toch allemaal ingeënt, nietwaar?’

Sprak de Bijbel er al niet over dat het Volk Israël een halsstarrig volk is?

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder zonder noemenswaardige verandering in temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be’er Sheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is één centimeter gestegen en staat nu op 209,22 meter beneden de zeespiegel, dat is 42 centimeter onder de bovengrens.

De redactie van Israel Today wenst alle lezers een prettige woensdag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,

Anat