Zodra het Poerimfeest in februari achter de rug is, moeten wij Joden ons gaan bezighouden met de wetten van Pesach, ze zelfs helemaal leren. De twee maanden tussen deze twee feestdagen zijn net lang genoeg om alle voorschriften te leren die nodig zijn om het huis te reinigen van חמץ ’Chametz‘ (zuurdesem, gist, alle gerezen brood en koek), en ons voor te bereiden op het Pesach-feest.
Op dit feest worden bepaalde gerechten in een bepaalde volgorde en op een bepaalde manier gegeten; de vader moet zijn gezin vertellen over de uittocht uit Egypte en de vragen van de kinderen beantwoorden, want het herbeleven van de bevrijding uit Egypte moet in een vraag-en-antwoordspel van generatie op generatie worden doorgegeven.
De vrouw des huizes daarentegen behoeft de wetten van Pesach niet te leren, zij moet ze kennen, omdat zij vanaf Poerim in een voortdurende situatie van paniek terecht komt. Zij kan niet urenlang in boeken gaan zitten lezen om de diepere betekenissen van de verschillende symbolen te onderzoeken, zij moet weten wat ‘lemaisse’ (passend) gedaan moet worden. In de praktijk lijkt het er dan op dat de vrouw zichzelf voor een tijdje tot dictator benoemt en vervolgens iedereen commandeert.
Direct na Poerim, werd ook bij mij thuis de zenuwachtigste vrouw van alle vrouwen heel erg zenuwachtig.
‘We hebben nog pannen nodig voor Pesach, wat gaan we doen als de winkels dan nog niet open zijn!?’ vroeg ze zich op de dag na Poerim bezorgd af.
‘Maak je geen zorgen,’ antwoordde ik, ‘we hebben nog bijna twee maanden de tijd, ik zal ze op tijd kopen.’
Als je geen nieuwe pannen kunt of wilt kopen, kun je ze laten kasjeren (kosjer laten maken voor Pesach) door ze in kokend water onder te dompelen. (Foto: Ya’akov Lederman/Flash90)
Nu zijn de twee maanden bijna om, de winkels zijn weer open, maar ik heb nog steeds geen nieuwe pannen gekocht. De anders meest humoristische echtgenote van allemaal, vindt dit niet zo grappig, dus heeft ze op ‘Google Calendar’ een schema gemaakt van alles wat er op welke dag moet gebeuren, en door wie. Dat werkt best goed. Een week voor Pesach hebben we de kinderkamer, de slaapkamer en de auto al ontdaan van ‘chametz’. De volgende week neemt de druk toe en is de keuken aan de beurt, dat is een verschrikking voor alle betrokkenen.
Natuurlijk probeer ik te helpen, maar dat mag ik niet.
‘Ach, dat kan jij niet!’ wordt er dan gezegd en ik word met de kinderen weggestuurd. Maar alleen met onze kleine kinderen, onze grote David zal vanaf volgende week de persoonlijke slaaf van zijn moeder zijn, en daarvoor heeft hij ook vrijaf gekregen van de school.
Een positief effect hiervan is dat hij aan het begin van Pesach heel goed zal weten hoe het voelt om bevrijd te zijn van de slavernij.
Ook de Westelijke Muur wordt ook gereedgemaakt voor Pesach. Zoals elk jaar gebruikelijk is, worden dan alle papiertjes uit de muur gehaald om plaats te maken voor nieuwe gebedsbriefjes. Op de rug van de arbeiders staat het woord ‘genizah’, dat is de plaats waar onbruikbare teksten worden bewaard of begraven. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)
Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder. In de bergen en in het binnenland wordt het wat warmer. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be’er Sheva 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd gebleven op 209,215 meter beneden de zeespiegel, 41,5 centimeter onder de bovengrens.
Namens de gehele redactie van Israel Today, wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.
Shabbat shalom vanuit Bet Shemesh,
Michael