Ik zou heel graag over iets anders dan over Corona schrijven aan het begin van deze nieuwe dag. Maar helaas kan ik dat niet. De situatie hier is nu eenmaal te chaotisch om het te negeren. Onze regering heeft grote moeite om beslissingen te nemen, en dat kan ons uiteindelijk duur komen te staan.
Op de een of andere manier lijken onze politici nog steeds niet geleerd te hebben, dat ze beslissingen, die ze inzake de gezondheid van burgers moeten nemen, niet afhankelijk kunnen maken van politieke belangen. Maar helaas is dit nu precies wat hier telkens weer gebeurt. Er wordt een besluit bekend gemaakt dat nog moet worden goedgekeurd door de Knesset of door de regering, en dan komen er van alle mogelijke kanten protesten. Niemand wil benadeeld worden.
Deze keer gaat het om een besluit tot het instellen van een avondklok voor steden en gemeenschappen met een bijzonder hoge besmettingsgraad. Onder deze zogenaamde ‘rode’ steden bevinden zich een groot aantal Arabische, en enkele Joods-orthodoxe steden, zoals Bnei Brak en Elad.
Deze voelden zich nu benadeeld, want waarom zou er juist bij hen een avondklok moeten worden ingesteld, terwijl men elkaar elders vrolijk kan blijven ontmoeten. ‘Waarom alleen wij en niet ook de anderen? Wij gaan hier niet in mee!’ Zo zou men de reactie kunnen omschrijven van enkele steden, die gisteren op het laatste moment bij onze politici hun beklag deden en dreigden de instructies niet op te volgen.
‘Vicepremier’ Benny Gantz bezocht gisteren de burgemeester van Bnei Brak. Het leverde resultaat op. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)
En wat nu? Om de relatie met de orthodoxe gemeenschappen niet te verstoren, want deze stemmen zijn bij de verkiezingen belangrijk, hebben ze nu besloten tot een andere oplossing. Nu gaat het niet meer slechts over 10 steden, maar over 40 steden die als ‘rood’ worden aangemerkt, waaronder grote steden zoals Ashdod, Ashkelon, Bet Shemesh en zelfs Eilat.
In plaats van een totale avondklok is er vanaf vandaag een nachtklok ingesteld voor alle 40 ‘rode’ steden en gemeenschappen. Van 19 tot 5 uur in de ochtend is het verboden om zich op grotere afstand dan 500 meter van de woning te bevinden, tenzij men voedsel of medicijnen moet inkopen. Alle andere winkels moeten vanaf 19 uur gesloten zijn. Ook worden in deze steden de scholen gesloten. Voor veel ouders betekent dit dat ze thuis moeten blijven bij hun kinderen.
Maar nu zijn het niet meer de orthodoxen die protesteren, maar de burgemeesters van de andere steden, die nu ook door deze maatregelen worden getroffen. Vooral in Eilat is men erg bezorgd over de mogelijke effecten van een avondklok. De stad is nog maar net hersteld, en nu vreest men weer een nieuwe klap. Want wie wil er nu op vakantie naar een oord waar je ‘s avonds niet kunt uitgaan?
Uiteindelijk ligt de schuld bij ons allemaal. Want velen van ons begrijpen het nog steeds niet. De Machane Jehuda Markt in Jeruzalem. (Foto Yonatan Sindel/Flash90)
Evenzo is niemand er zeker van of dit de juiste weg is. Daar komt nog bij dat men een algemeen uitgaansverbod in het gehele land vreest, tijdens de komende Hoge Feestdagen. Dat een algehele lockdown het aantal nieuwe besmettingen vermindert hebben we al in de vorige golf kunnen constateren. De vraag is nu vooral, wat wordt er daarna gedaan om het aantal besmettingen blijvend te beperken? Uiteindelijk ligt het vooral aan ons, de burgers. Helaas hebben velen het vertrouwen in de regering verloren. Maar zolang we nog steeds niet begrijpen dat we ons anders dan gewoonlijk moeten gaan gedragen, zal de situatie zich niet verbeteren. Het is nu niet mogelijk om bruiloften te vieren met honderden gasten, dat moeten vooral de Orthodoxe en Arabische gemeenschappen zich realiseren. En niemand hoeft zich persoonlijk aangevallen voelen als dat wordt gezegd.
Daarnaast moeten onze politici begrijpen dat ze hun beslissingen niet afhankelijk kunnen maken van hun politieke belangen. Daar gaat erg veel tijd mee verloren. Dit probleem, het maar niet tot een beslissing kunnen komen, maakt me gek. We hebben een Corona-Knesset comité, een Corona-Kabinet en een Corona Verantwoordelijke. Oh ja, en zelfs deze omvangrijke regering werd samengesteld met het doel om het Coronavirus te bestrijden. Helaas bestrijden ze alleen elkaar.
Ik krijg het er warm van, maar dat komt ook door het nazomerweer, het wil maar niet koeler worden.
Dit is het weer voor vandaag in Israël:
Iets lagere temperaturen, maar nog steeds erg warm. Aan de kust is het nog steeds onaangenaam benauwd. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 36 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Be’er Sheva 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 43 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog anderhalve centimeter gedaald en ligt nu op 209,56 meter beneden de zeespiegel, 76 centimeter onder de bovengrens!
Gisteren zijn we even kort naar het strand gereden, om wat bij te komen van alle chaos. (Foto: Dov Eilon)
Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u, ondanks alles, een prettige dag en meer besluitvaardigheid om deze crisis, die ons allen treft, aan te pakken. Het ga u goed.
Shalom uit Modi’in,
Dov