Groeten uit Israël – ‘Chanoekat Bet’, Housewarming

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Ayala Shalmayev |

Afgelopen Shabbat hebben we de inwijding van ons nieuwe huis gevierd. In het Hebreeuws heet dat ‘Chanoekat Bet’. Nu vraag je je misschien af of dat iets te maken heeft met Chanoeka. En dat is inderdaad zo! Bet is een verkorte vorm van Bayit, huis, en Chanoeka komt van het woord ‘Lachnoch’ wat zoveel betekent als ‘toewijden’ of ‘inwijden’. De Griekse over­heersers hebben in het verleden de Tempel in Jeruzalem ontwijd, door daar afgoden neer te zetten en andere gruweldaden te verrichten. De Makkabeeën konden hier een einde aan maken, maar ze moesten daarna de veront­reinigde Tempel reinigen en opnieuw inwijden. Dit werd toen ‘Chanoekat Bet HaMiqdash’ (inwijding van het Tempelhuis) genoemd. Daarom kreeg het feest van Chanoeka deze naam, omdat het Lichtjes-feest wordt gevierd ter nagedachtenis aan de herin­wijding van de tweede Tempel en het opnieuw ontsteken van de lichten van de Menorah.

Hier in Israël geldt nog steeds de beperking dat niet meer dan 20 mensen buitenshuis mogen samen­komen en niet meer dan 10 binnens­huis. Dit was een grote uitdaging voor ons. Aangezien Israëli’s graag iets vieren en altijd zo veel mogelijk mensen uitnodigen, was het niet zo gemakkelijk om het aantal vrienden en familie terug te brengen tot 20 mensen. Maar omdat mijn man afgelopen donderdag jarig was, kreeg ik het idee om onze vrienden op donderdag uit te nodigen en het met de familie op zaterdag te vieren. We hebben de feestelijkheden dus over twee dagen verdeeld en ook al was donderdag vooral een verjaardagsfeest, het was tegelijkertijd ook feest voor de inwijding van ons huis.

Familiefeest in ons nieuwe huis in Na’ale (Foto: Ayala Shalmayev)

Op Shabbat kwamen mijn zus en mijn familie, en ook de familie van mijn man en heel veel familieleden, zoals tantes, ooms, neven en nichten en hun kinderen. Het was een echt feest vol vreugde.

Mijn schoon­moeder had grote hoeveelheden vlees meege­bracht. En het leuke van feesten in Israël is, dat iedereen zich altijd helemaal thuis voelt bij kennissen, vrienden of familie en ook overal aan deel­neemt. Een neef van ons ging de keuken in en vroeg wie er rijst ging koken, en toen hij niet direct antwoord kreeg, haalde hij de rijst uit de kast en begon zelf te koken.

Een nicht opende de koelkast, bedacht voor welke salade ze in de stemming was, en begon met het snijden van groenten. Mijn schoonmoeder en ik hebben ook verschillende salades gemaakt, en een oom heeft al het vlees op de grill bereid. De keuken was gevuld met capabele helpers! En toen alles klaar was, gingen we buiten aan de gedekte tafel zitten en genoten we van het heerlijke feestmaal en het samenzijn!

Nu het deze week ineens vrij fris geworden is, ben ik nog blijer dat we vorige week de twee feestdagen buiten hebben kunnen vieren met heerlijke temperaturen!

En dat brengt ons bij het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Het was echt goed dat we vorige week onze feesten hebben gevierd, want deze week laat de winter zich eindelijk zien. In het noorden en aan de kust kunnen er vandaag enkele regenbuien met onweer voorkomen, met het risico van over­stromingen aan de kust. De temperatuur zal verder dalen, zodat het zelfs een beetje te koud wordt voor de tijd van het jaar. In de komende nacht zullen de regen- en onweersbuien zich naar verwachting uitbreiden over het gehele land.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 28 graden, Be’er Sheva 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden.
Het waterpeil in het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en ligt nu op 209,995 m. beneden de zeespiegel. Dat is 119,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige woensdag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Na’ale,

Ayala