Groeten uit Israël – Bijbelse psychologie

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Michael Selutin |

Onze kinderen vervelen zich thuis, ze vechten om speelgoed, ze laten me niet werken en ze zijn gewoon erg vermoeiend. Bijzonder zenuwslopend is hun obsessie voor de kleurplaten van My little Pony , die ik voor hen moet uitprinten via mijn computer. Omdat ze al veel van deze kleurplaten meerdere keren hebben ingekleurd, wordt het, naarmate de tijd vordert, steeds moeilijker om een nieuwe kleurplaat te kiezen, en het uitzoeken van nieuwe kleurplaten duurt, naar mijn gevoel, tientallen jaren.

‘Ik wil Princess Twilight Sparkle!’ roept Racheli uit.

‘Deze?’, vraag ik hoopvol, terwijl ik met mijn muis naar een plaatje beweeg.
‘Nee!’

‘Deze?’
‘Nee!’

‘Deze dan?’
‘Nee!’

‘Sarah, heb je er al een gevonden?’
‘Nee!’

‘En jij, Naomi?’
‘Ik wil Cocomelon!’

‘Wouw!’ Ik open de Cocomelon-kleurplaten voor haar op mijn tweede scherm, maar nu worden de drie meisjes overweldigd door de vele keuzes.

‘Ik weet niet wat ik moet kiezen!’ roept Sarah opgewonden uit.

‘Ik wil de baby van Cocomelon!’ roept Racheli nu uit, terwijl ze op mijn bureau klimt en met haar vinger op mijn monitor tikt. Goed dat ik gisteren tijdens mijn lunchpauze haar vingernagels heb geknipt. Ik haal haar snel van het bureau en print Cocomelon’s baby uit voordat ze weer van gedachten verandert. De andere twee kijken nog steeds twijfelend naar de twee monitoren en Racheli hurkt voor de printer waar haar Cocomelon-baby langzaam vorm krijgt. Zo gaat het nog heel lang door. Ik moet u ook nog vertellen dat het kleuren zelf maar een paar minuten duurt, en als de meisjes klaar zijn, haasten ze zich terug naar mijn studeerkamer om me hun gekleurde pony’s en Cocomelon-baby’s te laten zien.

Gelukkig is er de Torah om ons te helpen met elke situatie in het leven. In het Torah-gedeelte voor deze week, Vayigash (En hij naderde), lezen we dat ook Jozef een moeilijk leven heeft gekend. Net als ik, had hij een veel te grote familie en veroorzaakte hij veel moeilijk­heden. In tegenstelling tot mij had Jozef, die in de Joodse traditie ‘Joseph haTzaddik’ (Jozef de Recht­vaardige) wordt genoemd, echter een goede psycho­logische gesteldheid, die hem in staat stelde om zijn uitdagingen aan te kunnen. In plaats van zijn broers de schuld te geven, te huilen over zijn lot en depressief te worden na jaren van slaven­dienst en gevangen­schap, deed hij iets wat in de moderne psychologie ‘reframing’ wordt genoemd. Hij accepteerde zijn situatie op een positieve manier. Toen hij zijn broers confronteerde en zich aan hen als Jozef bekendmaakte, zei hij:

‘Ik ben Jozef, jullie broer, die jullie naar Egypte verkocht hebben. Maar nu, wees niet bedroefd en laat jullie ogen niet in toorn ontvlammen omdat jullie mij hiernaartoe hebben verkocht, want God heeft mij vóór jullie uit gezonden tot behoud van jullie leven. Deze twee jaren is er immers honger geweest in het midden van het land, en er komen nog vijf jaren waarin er geen ploegen of oogsten zal zijn. God heeft mij vóór jullie uit gezonden, om voor jullie een overblijfsel veilig te stellen op aarde, en jullie door een grote uitredding in leven te houden. Nu dan, niet jullie hebben mij hiernaartoe gestuurd, maar God. Hij heeft mij aangesteld als een vader voor de farao, als heer over heel zijn huis en als heerser over heel het land Egypte.’ (Genesis 45:4-8 HSV)

Met deze positieve interpretatie van zijn situatie bevrijdt hij niet alleen zichzelf van negatieve emoties, maar bevrijdt hij ook zijn broers van het schuld­gevoel waarmee ze hadden geleefd. Hij zag zijn leven niet als een pijnlijk familiedrama, maar als onderdeel van een groots plan dat de wereldgeschiedenis zou veranderen.

Helaas ben ik geen Jozef en herken ik geen groots historisch plan in mijn dagelijkse familie­drama. Maar misschien herkende ook Jozef het grote geheel niet, totdat alle stukjes van de puzzel op hun plaats lagen. Tot op dat moment bleef hij gewoon doorgaan en hoopte hij dat het snel beter zou gaan. Dat ga ik ook doen in deze Lockdown, terwijl ik op zoek ga naar manieren om een positieve draai te geven aan mijn situatie. Iedereen die ideeën heeft, laat ze gerust achter in de reactie-mogelijkheid. En nu het weer.

Even van de zon genieten in Tel Aviv, deze week. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder met een lichte stijging van temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be’er Sheva 18 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en ligt nu op 209,88 m beneden de zeespiegel. Dat is 108 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige eerste Kerstdag en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shabbat Shalom uit Bet Shemesh,

Michael