Groeten uit Israël – Ben ik een nazi?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Michael Selutin |

Een paar dagen geleden was ik met enkele oude vrienden uit Duitsland aan het Zoomen, en het ging er onderling hard aan toe. Eén van deze vrienden is een moslim van Turkse afkomst, maar van de vriendelijke soort. Hij beschouwt de Islam als een godsdienst van vrede, en alle negatieve uitwassen van deze godsdienst hebben niets te maken met de Islam of de koran. En zoals hijzelf geen kritiek heeft op de Islam, mag ook niemand anders daar kritiek op hebben, zeker niet met gebruik van zulke duidelijke bewoor­dingen zoals ik gewend ben te spreken, wanneer ik over deze gods­dienst spreek in de veilige omgeving van Zoom.

Ik heb begrepen dat de Islam in Duitsland niet wordt bekritiseerd, omdat de aanhangers ervan er geen twijfel over laten bestaan dat zij kritiek op de Islam niet zullen tolereren. Mijn vriend was dus erg geschokt toen ik zijn godsdienst de schuld gaf van het recente conflict tussen Israël en Gaza.

Toen hij mij over het conflict aansprak, verwachtte hij waarschijnlijk een veront­schul­digend antwoord, zoals zoveel Joden buiten Israël zouden hebben gedaan, maar wij Israëli’s staan erom bekend geen blad voor de mond te nemen, vooral wanneer de raketten ons om de oren vliegen, terwijl ze in Gaza ‘Allahu Akhbar’ roepen.

Tijdens ons gesprek werd duidelijk dat mijn vriend en ik in twee totaal verschillende werelden leven, vooral op het gebied van de informatie­stromen die onze meningen vormen. Zoals vaste lezers van Israel Today weten, is het beeld van Israël en het conflict hier in de Duitse main­stream media zeer vertekend, evenals dat in andere landen het geval is. Zijn mening is echter nog vrij gematigd in vergelijking met de informatie­bronnen van mijn moslim­vriend, die namelijk ook andere moslim­bronnen gebruikt, en zelfs enige commu­nistische neigingen lijkt te hebben. Zijn perceptie van het conflict met de Arabieren is dus totaal anders dan het mijne, zóveel anders zelfs, dat ik naar zijn mening een nazi ben, omdat ik niet de positieve kanten van de Islam benadruk, maar alleen de ‘niet-bestaande negatieve’ kanten.

Volgens mijn vriend is het conflict met Gaza door Netanyahu aangewakkerd, omdat hij in moeilijke coalitie-onder­hande­lingen zit. Hij had de vreed­zame moslims in Jeruzalem (die feitelijk al weken­lang rellen uitlokten op de Tempelberg) geprovoceerd, door enkele Arabieren uit Joodse huizen in het wijkje ‘Sheikh Jarrah’ te verdrijven, en aan de Israëlische politie op te dragen de moskee op de Tempel­berg aan te vallen. Logisch, toch? 4000 raketten die vanuit Gaza op Israëlische burgers worden afgevuurd, om solida­riteit te betuigen met relschoppers op de Tempelberg, dat is het logische gevolg van dergelijke acties.

Een Iron Dome-raket onderschept een raket van Hamas. Israël mag zich verdedigen. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Eerlijk gezegd was ik erg geschokt door het gesprek met mijn vriend, en ik heb er veel over nagedacht. Ik ben tot de conclusie gekomen dat hij ongewild in de val van het anti­semitisme is gelopen, omdat dit laatste conflict met Gaza toch vrij duidelijk lag. Aan de ene kant hebben we een demo­cratische rechtsstaat en aan de andere kant een terroristische organisatie, die als enig doel heeft de Joden uit Israël te verdrijven, zoals zij zelf bij elke gelegen­heid verkondigen, en zoals het ook vastligt in het handvest van Hamas.

Degenen die Israël de schuld geven van dit conflict, en daarbij redenen aanvoeren, zoals bijvoor­beeld de coalitie­besprekingen, komen alleen tot deze onlogische conclusie, omdat voor hen de schuldige bij voorbaat al vaststaat. Als Joden worden aangevallen, mogen zij niet geweld­dadig reageren, maar moeten zij een vreedzame oplossing zoeken. Wanneer moslims daarentegen uit hun gestolen huizen worden gezet, is geweld het enige antwoord. De Joden in Israël wordt in deze argumentatie het recht op zelf­verdediging ontnomen, en dus ook het recht op hun bestaan.

Protest van de BDS-beweging tegen Israël in Amsterdam in 2015. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Maar dat is nog niet alles. Degenen die Netanyahu ervan beschul­digen een oorlog te beginnen, en daarmee zijn eigen bevolking in gevaar te brengen (en daarvoor honderden dode Arabieren te accepteren), louter en alleen om het feit dat de coalitie­besprekingen niet verlopen zoals hij graag zou willen, beschouwen hem als zodanig kwaad­aardig, dat voor hem en zijn gelijk­gezinden de titel ‘nazi’ niet over­dreven zou zijn.

Dus we hebben hier twee klassieke anti­semitische stellingen: Ten eerste, dat Joden geen recht hebben op een eigen Staat, en ten tweede, dat zij zeer slecht zijn en over lijken gaan om hun doel te bereiken.
Ik verwijt mijn vriend zijn anti­semitische stand­punten niet, want als ik kritiekloos zijn informatie­bronnen zou hebben geraadpleegd, zou ik misschien tot een soortgelijke conclusie zijn gekomen.

En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder, met een lichte daling van temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil in het Meer van Galilea is anderhalve centimeter gedaald en staat nu op 209,305 meter beneden de zeespiegel, dat is 50,5 centimeter onder de bovengrens.

De roodachtige super­maan boven de berg Tabor in het noorden van het land. Wil die ons iets zeggen? (Foto: Anat Hermony/Flash90)

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom uit bet Shemesh,

Michael