Groeten uit Israël – Bar Mitswa ondanks Corona

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Ayala Shalmayev |

Op de een of andere manier kan ik nog steeds niet geloven dat de Bar Mitswa (‘zoon van het gebod’ of ‘zoon der wet’) – viering van onze zoon Yoav nu al achter ons ligt. Ik zou de gebeurtenissen van de afgelopen week omschrijven met de volgende Hebreeuwse woorden: maksim (מקסים) = groots, meragesh (מרגש) = opwindend, oemevorach (ומבורך) en gezegend.

Omdat we ons strikt aan de Corona-regels moesten houden (maximaal 10 personen binnen, maximaal 20 personen buiten), hebben we de Bar Mitswa viering over drie dagen gespreid. Een week eerder, precies op Yoav’s verjaardag, nodigden we zijn vrienden bij ons thuis uit. We hebben de barbecue aangestoken en hadden een geweldig verjaardagsfeest. Een week daarna, afgelopen donderdag, vierden we ‘Aliyah leTorah’ (עליה לתורה), ‘Opgang naar de Torah’ – de eerste officiële Torah lezing door onze zoon – in de synagoge. We waren allemaal behoorlijk nerveus en gespannen voor deze gebeurtenis.

Dit gedeelte is waarschijnlijk het spannendste van allemaal! Bij de Aliyah leTorah, mag de Bar Mitswa voor de eerste keer in de synagoge uit de Torah voorlezen. Hiervoor leren deze jongens hun wekelijkse Torah-gedeelte al weken van tevoren te lezen in een klas met de rabbi. Het aanleggen van de Tefilin (תפילין, gebedsriemen) hoort daar ook bij.

We waren er echter wel een beetje verdrietig over dat mijn familie uit Zwitserland er niet bij kon zijn. Ze wilden zó graag komen om deze speciale, eenmalige gebeurtenis met ons mee te vieren. En juist één dag ervoor kreeg mijn zus, die ook hier in Israël woont, een telefoontje van het ministerie van Volksgezondheid dat haar twee zonen vanaf nu in quarantaine moesten, omdat ze blijkbaar enkele dagen voordien in de schoolbus zaten met een corona-besmet persoon. Het was echt een teleurstelling, dat zelfs mijn familie die hier in Israël woont, er niet bij mocht zijn. Maar we beloofden elkaar dat niets de vreugde van dit feest zou mogen wegnemen! De familie van mijn man, die in het noorden van Israël woont, is al op woensdag aangekomen en zij zijn tot zaterdagavond gebleven.

De ceremonie in de synagoge op donderdag was erg ontroerend en we konden onze tranen niet altijd bedwingen. Mijn zwager belde mijn ouders, en via de Whatsapp verbinding konden ze er zo, tenminste virtueel, bij zijn.

Op vrijdag gingen we allemaal naar Jeruzalem naar de Klaagmuur. En op zaterdag vierden we de zogenaamde Shabbat Chatan (שבת חתן). In afwijking van wat de orthodoxe Joden gewend zijn te doen, gingen wij daarna niet opnieuw naar de synagoge, maar vierden wij het feest gewoon verder bij ons thuis. Het weer werkte erg goed mee, met 22 graden, dus we konden het feest in de tuin vieren. Vrienden en buren sloten zich ook bij ons aan. Onze Yoav heeft nu de volwassenheid in het geloof bereikt, volgens de gebruiken binnen het Joodse geloof.

Toen ik deze regels gisteren schreef, zat ik in onze tuin en het was 24 graden. Prachtig weer. Vandaag zal het nog warmer worden! Hoe warm? U kunt het hier lezen:

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt en veel warmer, vooral in de bergen en in het binnenland zullen de temperaturen hoger zijn dan het gemiddelde voor deze tijd van het jaar, en is het ook te droog. Een voorproefje van de zomer.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, aan de Dode Zee 27 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea ligt onveranderd op 209,25 meter beneden de zeespiegel, dat is nog 45 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een fijne woensdag. Het ga u goed!

Shalom uit Na’ale,

Ayala