EU-hof verwerpt rechtzaak over vergiftiging van Arafat

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft vorige week het verzoek van Suha Arafat om geweigerd een rechtszaak te heropenen waarin werd beweerd dat de voormalige Palestijnse leider Yasser Arafat door vergiftiging was gedood.

Door Redactie Israel Today |

Arafat stierf in 2004 op 75-jarige leeftijd. Nadat hij had geklaagd over hevige maagpijn, werd hij van zijn hoofdkwartier in Ramallah naar een ziekenhuis buiten Parijs gebracht, waar hij kort daarna zijn laatste adem uitblies. Het ziekenhuis en ten minste één ander onafhankelijk onderzoek stelden vast dat de iconische PLO-leider een natuurlijke dood was gestorven.

Maar een onderzoek in 2012 door een Zwitsers laboratorium concludeerde dat hoge niveaus van een radioactief isotoop bekend als polonium werden gevonden op Arafat’s kleding en overblijfselen. Dezelfde isotoop zou door Russische agenten zijn gebruikt om een dissident in Londen te vermoorden.

Dit leidde ertoe dat de weduwe van Arafat, Suha, een rechtszaak aanspande wegens zijn onnatuurlijke dood. Maar een Franse rechtbank verwierp de aanklacht snel en hield vol dat Suha en haar advocaten er niet in waren geslaagd overtuigend bewijs te leveren dat Arafat was vermoord.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bevestigde donderdag die eerdere uitspraak en verwierp Suha’s bewering dat de Franse rechtbank ‘fundamenteel partijdig’ was geweest tegen haar overleden echtgenoot.

Wie heeft het gedaan?
Veel Palestijnen houden vol dat Israël Arafat heeft vergiftigd, een beschuldiging die nog steeds af en toe wordt geuit door de Palestijnse Autoriteit.

Polonium is zeer moeilijk te verkrijgen, maar de meesten nemen aan dat het niet buiten het bereik van Israëls Mossad ligt. Zelfs dan, en zelfs als je veronderstelt dat Israëls gemotiveerd is om van Arafat af te komen, zegt Suha zelf niet dat Israël het heeft gedaan.

Eind december 2020 citeerde het Israëlische dagblad Yediot Achronot Suha, die zei dat Arafat ‘zeker vergiftigd was, niet door Israël, maar door een Palestijn.’

Enkele dagen later benadrukte Suha dat haar citaat uit zijn verband was gerukt, maar nog steeds wees ze niet met een beschuldigende vinger naar Israël, althans niet uitsluitend.

In een Facebook post legde ze toen uit:
‘De zaak van Abu Ammar [Arafat’s nom de guerre] ligt nog steeds bij de rechtbanken, en ik kan niemand beschuldigen dat hij hem heeft gedood, ook Israël niet, omdat ik geen bewijs heb, en ik heb tot nu toe ook geen bewijs tegen iemand.’

Voor uit uitgebreider artikel over Arafats doods­oorzaak, waarin ook Aids wordt genoemd, zie Wikipedia.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.