Energie-opslag voor airco’s door bevriezen van water

Een Israëlische startup heeft mogelijk een aspect van de grootste problemen van hernieuwbare energie opgelost: het opslaan van energie voor het moment dat de zon onder is gegaan en het niet waait: koude-energie voor de airco opslaan door water te bevriezen.

Door Redactie Israel Today, UwI |

Een Israëlische startup, gevestigd in een moshav, lijkt een van de lastigste problemen van hernieuwbare energie te hebben opgelost: het opslaan van energie voor als de zon ondergaat of als de wind stopt met waaien.

Yaron Ben Nun, oprichter van Nostromo Energy, gevestigd in Moshav Shdema, nabij Ashdod, zei dat hij ‘begreep dat als zonne-energie de grote winnaar zou worden voor schone energie, de volgende grote stap in de technologie de opslag ervan zou zijn, omdat bij zonsondergang het hele systeem zou uitschakelen’.

En dat bracht hem ertoe de ‘IceBrick’ te ontwikkelen. ‘Ik wilde deel uitma­ken van iets dat een grote veran­dering teweeg kon brengen voor het grotere goed,’ zegt Ben Nun. ‘Mijn enthou­siasme komt voort uit het feit dat we op dit punt in de tijd zijn, waar we de werke­lijk­heid echt kunnen beïnvloeden.’

No Camels, een Israëlische nieuwssite gewijd aan technologie en innovatie, beschreef de IceBrick als ‘een modulaire thermische cel gebaseerd op de grote hoeveelheid (negatieve) energie die je in water kunt opslaan, wanneer het een fase­veran­dering door­maakt van vloeibaar naar ijs.’, schrijft UwI.

‘Het thermische proces van energie­opslag in ijs werkt door water te bevrie­zen met behulp van een overschot aan onge­bruikte zonne-energie of goedkope elektriciteit tijdens daluren, en het ijs overdag te ontdooien om gebouwen van voldoende aircon­ditio­ning te voorzien. Op die manier wordt de extra druk verlicht die air­con­ditio­ning normaal op de elektrische infras­tructuur zou leggen, en hoeven energie­bedrijven minder extra energie­centrales te bouwen om aan de stijgende vraag te voldoen’, aldus de site.

Volgens Ben Nun ‘is het vermogen van water om koude energie vast te houden wanneer het van vloeibaar in vast verandert ongelofelijk groot, en leidingwater is overal toegankelijk.’ Hij wijst er op, dat geen dure of zeldzame stoffen zoals lithium, of kobalt, of een ander soort zeldzaam aardmateriaal nodig zijn, maar gewoon kraanwater is het beste materiaal om koude energie vast te houden. (Volgens BINAS heb je 80 maal zo veel warmte-energie nodig om een gram ijs te ontdooien als om een gram water een graad te verwarmen).

Vooral in warme landen heb je het gauw benauwd, en gebouwen verbruiken naar schatting 20% van hun elektriciteit aan airconditioning. Volgens het Inter­natio­naal Energie­agent­schap in Parijs is air­condi­tioning goed voor 70% van de piekvraag naar elektriciteit in het Midden-Oosten.

Hierdoor is een ongelukkige cyclus ontstaan: Hoe meer mensen airconditioning gebruiken, hoe meer CO2 wordt uitgestoten in de atmosfeer. Deze uitstoot warmt de planeet op. Door gebruik te maken van water in plaats van fossiele brand­stoffen, helpt IceBrick die cyclus te doorbreken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.