Een Israëlische startup, gevestigd in een moshav, lijkt een van de lastigste problemen van hernieuwbare energie te hebben opgelost: het opslaan van energie voor als de zon ondergaat of als de wind stopt met waaien.
Yaron Ben Nun, oprichter van Nostromo Energy, gevestigd in Moshav Shdema, nabij Ashdod, zei dat hij ‘begreep dat als zonne-energie de grote winnaar zou worden voor schone energie, de volgende grote stap in de technologie de opslag ervan zou zijn, omdat bij zonsondergang het hele systeem zou uitschakelen’.
En dat bracht hem ertoe de ‘IceBrick’ te ontwikkelen. ‘Ik wilde deel uitmaken van iets dat een grote verandering teweeg kon brengen voor het grotere goed,’ zegt Ben Nun. ‘Mijn enthousiasme komt voort uit het feit dat we op dit punt in de tijd zijn, waar we de werkelijkheid echt kunnen beïnvloeden.’
No Camels, een Israëlische nieuwssite gewijd aan technologie en innovatie, beschreef de IceBrick als ‘een modulaire thermische cel gebaseerd op de grote hoeveelheid (negatieve) energie die je in water kunt opslaan, wanneer het een faseverandering doormaakt van vloeibaar naar ijs.’, schrijft UwI.
‘Het thermische proces van energieopslag in ijs werkt door water te bevriezen met behulp van een overschot aan ongebruikte zonne-energie of goedkope elektriciteit tijdens daluren, en het ijs overdag te ontdooien om gebouwen van voldoende airconditioning te voorzien. Op die manier wordt de extra druk verlicht die airconditioning normaal op de elektrische infrastructuur zou leggen, en hoeven energiebedrijven minder extra energiecentrales te bouwen om aan de stijgende vraag te voldoen’, aldus de site.
Volgens Ben Nun ‘is het vermogen van water om koude energie vast te houden wanneer het van vloeibaar in vast verandert ongelofelijk groot, en leidingwater is overal toegankelijk.’ Hij wijst er op, dat geen dure of zeldzame stoffen zoals lithium, of kobalt, of een ander soort zeldzaam aardmateriaal nodig zijn, maar gewoon kraanwater is het beste materiaal om koude energie vast te houden. (Volgens BINAS heb je 80 maal zo veel warmte-energie nodig om een gram ijs te ontdooien als om een gram water een graad te verwarmen).
Vooral in warme landen heb je het gauw benauwd, en gebouwen verbruiken naar schatting 20% van hun elektriciteit aan airconditioning. Volgens het Internationaal Energieagentschap in Parijs is airconditioning goed voor 70% van de piekvraag naar elektriciteit in het Midden-Oosten.
Hierdoor is een ongelukkige cyclus ontstaan: Hoe meer mensen airconditioning gebruiken, hoe meer CO2 wordt uitgestoten in de atmosfeer. Deze uitstoot warmt de planeet op. Door gebruik te maken van water in plaats van fossiele brandstoffen, helpt IceBrick die cyclus te doorbreken.
Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.