Emotionele ontmoeting van Israëli en Chinese redder

Honderden miljoenen Chinezen keken naar de opwindende online ontmoeting van een Israëlische vrouw, die door een aardbeving werd getroffen en gewond raakte, en de Chinese burger die haar leven redde.

Door Yossi Aloni |

‘Dit is een krachtige manier om de cirkel te sluiten,’ zei Maayan Savag. ‘Ik werd herboren op de dag van de aardbeving, dankzij een Chinese man die mij redde en mijn leven veranderde.’

Het is niet alleen een levensreddende ervaring voor de jonge Israëlische, die tijdens de aardbeving 13 jaar geleden op bezoek was in China, maar ook ‘een gebeurtenis die mijn leven voor altijd heeft veranderd,’ zei ze.

Maayan deelde het verhaal van haar wonderbaarlijke overleving, toen ze werd getroffen door de grote aardbeving in China, in een online bijeenkomst, geor­gani­seerd door het Israëlische consulaat met de Chinese jongeman die haar redde.

Maayan en Jiang Wei ten tijde van de aardbeving.

Het onderzoeksprogramma op het door de staat gerunde kanaal CCTV, dat door honderden miljoenen in heel China wordt bekeken, zond een uitgebreid onder­zoeks­verslag uit over de online ontmoeting op de verjaardag van de aardbeving, die in 2008 het westen van de Chinese provincie Sichuan trof, een sterkte had van 8 op de Schaal van Richter, en het leven kostte aan 90.000 mensen.

Maayan bevond zich in het gebouw van een restaurant waarvan het dak op dat moment instortte. Ze werd gedurende drie dagen als vermist beschouwd. Maayan was gewond aan de luchtpijp, kon niet eten of drinken en leed aan aanzienlijke bloedingen. Reddings­werkers konden de plaats niet bereiken omdat de wegen geblok­keerd waren. Na twee dagen besefte ze dat als ze niets deed, ze zou sterven. Zij begon te lopen en de eerste persoon die zij zag vroeg zij haar te redden. Het was Jiang Wei die haar een­voudig­weg meer dan tien uur in zijn armen over de geblok­keerde bergkam droeg, tot waar de reddings­troepen waren. Daar werd zij geopereerd in het Chinese zieken­huis, waar haar leven werd gered.

De consul-generaal van Israël in West-China, Ran Peleg, zei: ‘We waren verrast door de intense belangstelling voor de online ontmoeting tussen Jiang Wei en Maayan. Er kwamen veel sympathieke reacties van beroemd­heden, toon­aan­gevende onder­zoeks­program­ma’s en mensen in het hele land. Ik denk dat dit een voorbeeld is van de kracht van een eenvoudig menselijk verhaal om harten en volken samen te brengen, dat niet onderdoet voor een politiek akkoord of een diplomatieke ontmoeting op hoog niveau.’

Tijdens de bijeenkomst overhandigde de consul als eerbetoon van de Staat Israël een schild aan de redder, waarop een Chinees spreekwoord was gegraveerd dat doet denken aan de Joodse bron: ‘Wie één ziel redt, is alsof hij de hele wereld heeft gered.’


Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.