
De farao’s werden door de straten vervoerd in speciaal gemaakte wagens die ontworpen waren om hen tijdens de overbrenging te beschermen. Alle straten van de route waarlangs de farao’s werden vervoerd, waren ter voorbereiding van de verhuizing volledig opnieuw bestraat en gerenoveerd om de waardevolle mummies tegen beschadiging te beschermen.
De uitgebreide ceremonie was een demonstratie van Egyptische nationale trots en gaf uitdrukking aan de unieke plaats van Egypte in de Arabische wereld en zijn hun verbondenheid met oude culturen, lange tijd vóór de Islam. Egyptenaren beschouwen zichzelf formeel niet als Arabieren. Hoewel de meeste Egyptenaren moslims zijn, is er nog steeds een grote groep Egyptische christenen, ‘Kopten’ genaamd, die teruggaan tot de eerste missionaire inspanningen van de vroege kerk.
Tijdens het miljoenen kostende spektakel werden 22 mummies, 18 koningen en vier koninginnen, naar hun nieuwe rustplaats vervoerd, 5 km verderop.
Zij werden met veel fanfare vervoerd in chronologische volgorde van hun regeringen, van Seqenenre Taa II uit de 17e dynastie heerser, tot Ramses IX, die in de 12e eeuw v. Chr. regeerde.
Een van de belangrijkste attracties van het evenement was koning Ramses II, de beroemdste farao die 67 jaar regeerde en die bekend werd door de ondertekening van het eerste bekende vredesverdrag. Hij wordt ook beschouwd als de farao van de Exodus.
Een andere was koningin Hatsjepsoet, die over Egypte regeerde, hoewel vrouwen geen farao mochten worden.
De Egyptische president Abdel Fattah el-Sissi, die de mummies in het nieuwe museum verwelkomde, tweette: ‘Dit majestueuze evenement is het bewijs van de grootsheid van dit volk, het behoeden van deze unieke beschaving die zich uitstrekt tot in de verre uithoeken van de geschiedenis.’
Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.