Eerste volledig elektrische vliegtuig ter wereld

 

Door Karl Friedrich |

Hij ziet er uit als een militaire drone, maar hij is minder gevaarlijk. Op de zojuist gehouden Paris Air Show baarde de firma Eviation veel opzien met het elektrisch aangedreven vliegtuig Alice. De eerste geïnteresseerden meldden zich al direct.

Op de Paris Air Show hadden alle bezoekers het over het zonderlinge Israëlische prototype Alice. Niet alleen het futuristische uiterlijk van het vliegtuig trok de aandacht, maar ook het feit dat het volledig elektrisch wordt voortbewogen. Volgens Eviation is dit het eerste volledig elektrische lijnvliegtuig ter wereld.

Het bedrijf meldt dat de accu alleen al 65 procent van het gewicht van het
vliegtuig uitmaakt. Behalve twee bemanningsleden, kan Alice maximaal
nog negen andere passagiers vervoeren. Alice heeft een actieradius van duizend kilometer en een snelheid van 440 km/u. Op korte afstanden moet het vliegtuig tachtig procent goedkoper kunnen vliegen dan de huidige vliegtuigen.

Omer Bar-Yohay, directeur van Eviation, zei op tv: ‘Dit vliegtuig is allereerst ontworpen om passagiers een leuke vliegervaring te bezorgen. Dat is echt de voornaamste reden.’

Het elegante uiterlijk van het toestel doet aan de vorm van een walvis denken,
maar is vooral noodzakelijk vanwege de aerodynamische efficiëntie. Bar-Yohay
had het over een derde revolutie in de luchtvaart – na het propeller- en het
straalvliegtuig.

Het zal nog een paar jaar duren voordat het vliegtuig officieel wordt toegelaten in het luchtruim. Bar-Yohay is er echter van overtuigd dat de vraag naar dit toestel alleen maar zal toenemen zodra het certificaat is verleend. ‘Ons probleem is niet de vraag, maar het aanbod,’ zei hij op het Bloomberg tv kanaal. Volgens Eviation had de Amerikaanse binnenlandse luchtvaartmaatschappij Cape Air al te kennen gegeven, een hele vloot Alice-vliegtuigen te willen aanschaffen.

Dit artikel verscheen, zonder de video, in het septembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.