LedenEen land vloeiende van melk en honing? Het is niet wat je denkt…

Dit Bijbelvers wordt vaak ten onrechte gezien als een symbool van luxe en overvloed, maar het spreekt over Gods voorziening.

Door David Lazarus | | Onderwerpen: Bijbel, Bijbelstudie
Foto: Flash90

Stel je de weelde, de overvloed en de vreugde voor van een land dat vloeit met de rijkdom van melk en honing. Dit is het beeld dat joden en christenen door de eeuwen heen heeft begeleid bij het oproepen van de overvloed aan zegeningen die God over Zijn volk en Zijn land uitstort.

“Wat is zoeter dan honing?” (Richteren 14:18) versterkt het idee dat er inderdaad iets extravagants, een speciale traktatie, wacht op hen die wandelen in de wegen van de Heer en bereid zijn Hem te volgen naar het Beloofde Land.

Maar wacht, toen Israël het land binnenkwam, vloeide er geen melk of honing. In die dagen werden melk en honing niet geproduceerd door gekweekte kudden of rijke landbouwgrond. In die tijd werden kudden geiten en schapen naar de “wildernis” (midbar) geleid om te grazen op land dat ongeschikt was voor landbouw. En het was hier, tussen de struiken en wilde bloemen, dat men honing kon vinden (maar denk aan wat de wijze koning Salomo zei. “Als u honing vindt, eet er dan net genoeg van – te...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie