Edy Cohen zegt Arabieren wat hun echte problemen zijn

Veel Arabieren hebben nu een grotere hekel aan hun leiders, dan dat ze Israël haten. Dat is de reden waarom de Arabieren in het Midden-Oosten meer vertrouwen hebben in Dr. Edy Cohen, een Israëlische Jood, dan in de informatie van hun eigen islamitische leiders.

Door David Lazarus |

Afbeelding: Israel Today correspondent Edy Cohen vertelt een aantal waarheden aan zijn Al Jazeera-interviewer. (Foto: Screenshot)

Israel Today correspondent Dr. Edy Cohen veroorzaakt ‘positieve problemen’ voor de Arabieren. Met een achternaam die niet Joodser zijn kan, spreekt Cohen vloeiend Arabisch en heeft hij de nieuwsgierigheid gewekt van miljoenen moslims in het Midden-Oosten, die graag meer willen horen uit de mond van deze Israëlische Jood, die hen uitleg geeft over de echte problemen in hun land, en over de grote Joodse staat waar hij woont.

Cohens no-nonsense benadering, waarmee hij de Arabieren in hun eigen taal recht in hun gezicht uitlegt wat hun echte problemen zijn, heeft een gevoelige snaar geraakt onder miljoenen moslims, die geen andere toegang hebben tot ongecensureerde informatie. Cohen is een regelmatige gast geworden op de populairste Arabisch-talige televisiestations, waar hij hen waar­schuwt dat hun constante oorlogs­zucht tegen Israël en de ‘Palestijnse propaganda’ hun sociale en financiële problemen alleen maar erger maken. Hij toont hen ongegeneerd met feiten, video’s en overtuigende argumenten aan, dat hun eigen corrupte leiderschap de oorzaak vormt van hun problemen, en niet Israël, niet het ‘Palestijnse probleem’.

‘Arabieren vertrouwen de door hun regering bestuurde media niet meer,’ zegt Cohen. ‘Ze zijn hongerig naar informatie, omdat niemand hen de waarheid vertelt. Dus gebruiken ze de sociale media om nieuwsberichten en informatie te verkrijgen.’

Cohen heeft 360.000 volgers op Twitter, en 99% van hen zijn Arabisch sprekende moslims vanuit het gehele Midden-Oosten.

‘Inzake Israël beïnvloedt Edy Cohen de Arabische wereld meer dan enig ander,’ beweerde Fuad el Masri, een bekend lid van de Syrische oppositie onlangs in een populaire Arabischtalige televisie-uitzending, die miljoenen mensen bereikt.

‘Als Israëlische Jood kan ik met hen spreken over dingen die zij nooit van hun eigen leiders of via hun eigen media zouden horen’, zegt Cohen. ‘Door mijn populariteit stalken alle veiligheidsdiensten van de hele Arabische wereld mij en mijn Twitter-account, en proberen ze me voortdurend te compromitteren. Er zijn Palestijnse campagnes tegen mij die de Arabieren verbieden om ‘Edy Cohen’ te volgen. De zoon van Nasrallah, de leider van de terreurorganisatie in Zuid-Libanon, heeft een waarschuwing doen uitgaan om Edy Cohen niet te volgen op de sociale media’, vertelt Cohen. ‘Hierdoor gaan mensen, die eerder nog nooit van mij gehoord hadden, mij nu ook volgen.’

Edy Cohen wordt er door zijn tegenstanders van beschuldigd dat hij de Arabieren tegen elkaar uitspeelt.

Ik vroeg Cohen waarom hij zo populair is onder de Arabische sprekers in het Midden-Oosten.

‘Ik heb een duidelijk verhaal’, zegt hij. ‘Als ik iets verkeerds zie in de Arabische wereld, spreek ik dat uit, en dat zijn ze niet gewend. Negentig procent van de reacties op mijn social media-feeds ondersteunen mijn standpunten. Ze zijn hun leiders zat. Ze geloven niet langer de leugens over een of andere valse ‘nationale trots’. Als de koning van Jordanië bijvoorbeeld Israël bekritiseert, zeggen Israëlische politici niets terug. Niemand spreekt er meer over. Arabieren hebben op dit moment een grotere hekel aan hun leiders dan aan Israël. Op de sociale media zijn de gewone Arabieren niet bang meer om te zeggen wat ze willen.’

Anti-Israëlische groepen beweren dat Cohen de Arabische media manipuleert, maar zijn boodschap resoneert veel meer dan die van hen.

Laat het duidelijk zijn, Cohen geeft het publiek in het Midden-Oosten via sociale media en op de grote netwerken compromisloze verslagen en analyses omtrent de belangrijkste problemen binnen de Arabische wereld, en waarom Israël gerecht­vaardigd is in haar acties en haar standpunt. De bericht­geving die hij publiceert, vindt men nergens anders, en het werpt een ander licht op het verhaal inzake de Palestijnen en het corrupte Arabische leiderschap in de hele regio.

De officiële Arabisch-talige woordvoerders van de Israëlische regering hebben minder succes.

‘Zelfs de Israëlische regering is niet ingenomen met mijn populariteit,’ zegt Cohen met bezorgdheid. ‘Door te proberen aardig te zijn, excuses aan te bieden, en de mensen van de Arabische straat niet te ‘beledigen’, is het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken er niet in geslaagd de grote massa te bereiken. Toen ik hen vroeg om met mij samen te werken, weigerden ze dat. Ik denk dat ze jaloers zijn op mijn succes,’ legt Cohen uit. Het verontrust Cohen dat zijn eigen regering niet bereid is om de krachten te bundelen met het doel de behartiging van Israëls belangen in de Arabische wereld te promoten, en dat vanwege ‘politieke correctheid’. ‘Ze zijn bang om de dingen bij hun naam te noemen’, zegt hij. ‘Ik ben niet bang’.

Tal van linkse Israëlische NGO’s proberen Cohen ook te stoppen. Zijn rechtlijnige stijl van het bij de naam noemen van corrupte Arabische leiders en politici gaat in tegen hun politieke agenda’s en hun steun aan de Palestijnen. Maar de aantallen van Cohens volgers en zijn populariteit spreken voor zich. Het Arabische publiek is de leugens en propaganda beu en wil de waarheid horen, ook al komt deze uit de mond van een Israëlische Jood.

‘Het is onmogelijk om de sociale media en de nieuwe technologieën te stoppen, aldus Cohen. ‘Arabieren weten dat Iran hun vijand is. Ze weten dat Iran Arabieren doodt, en niet Israël. Maar het heeft vele jaren geduurd voordat ze dat leerden inzien. Nu kan ik in televisie­shows spreken met meer dan 100 miljoen Arabische kijkers. Ik praat over Syrië en Israël, en de Perzische Golf. Ik ben onbe­schaamd pro-Israël, en draag altijd een davidster, en ik zal nog populairder worden,’ merkt Cohen op met een wrange glimlach.

‘Op een bepaald moment heeft een van de analisten, tijdens een nieuws­uitzending, Saudi-Arabië vervloekt. Toen ben ik opgestaan en ben de studio uitgelopen. Ik wil dat ze begrijpen dat ik hier niet kom om de Arabieren of hun leiders enig gebrek aan respect te tonen. Ik wil ze alleen de waarheid vertellen’, zegt Cohen.

Cohen is geboren in een kleine Joodse wijk in Beiroet, Libanon, waar hij een christelijke school bezocht. Hij vertrok met zijn familie naar Frankrijk toen hij 18 jaar oud was, wegens toenemend antisemitisme. Hij emigreerde een paar jaar later zelf naar Israël en diende bij de inlichtingendienst van de IDF, als Directeur van de afdeling Communicatie met de Palestijnen. Na zijn doctoraat in Politieke Wetenschappen en Geschiedenis van het Midden-Oosten aan de Universiteit van Bar Ilan, heeft Cohen 15 jaar lang gewerkt voor de inlichtingen­dienst van het Bureau van de premier.

Hij is de auteur van het boek dat gaat over de Palestijnse leider Machmoud Abbas en de ontkenning van de Holocaust binnen de Arabische wereld, en publiceert binnenkort een nieuw boek over de oorlog die grootmoefti Haj Amin al-Husseini tegen de Joden voerde.

Dr. Edy Cohen is historicus en mediacommentator, gespecialiseerd in Arabische betrekkingen, het Arabisch-Israëlische conflict, islamistisch terrorisme en de geschiedenis van de Joodse gemeenschappen in de Arabische wereld. U kunt de publicaties van Edy Cohen hiet bij Israel Today volgen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.