Duitse president Steinmeier op bezoek in Israël

De Duitse president Steinmeier heeft tijdens een driedaags bezoek aan Israël donderdag een ontmoeting gehad met de Israëlische premier Naftali Bennett. Na een privé-ontmoeting spraken zij in groter verband met elkaar. Ook ontmoette hij de vertrekkende president Rivlin.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: De Duitse president Frank-Walter Steinmeier ontmoet de Israëlische premier Naftali Bennett in het kabinet van de premier in Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

President Steinmeier feliciteerde premier Bennett met de vorming van de nieuwe regering en toonde zich verheugd dat deze tot stand was gekomen. Premier Bennett zei: ‘We hebben een regering gevormd met verschillende stemmen, en we zijn vastbesloten om de Staat Israël vooruit te helpen.’

De leiders spraken ook over de Iraanse nucleaire dreiging. Premier Bennett zei dat het doel van Israël is te voorkomen dat Iran, dat openlijk heeft verklaard te streven naar de vernietiging van Israël, een militaire kern­wapen­macht wordt.

De Duitse president Steinmeier heeft premier Bennett uitgenodigd voor een bezoek aan Duitsland.

Het leggen van een krans in Yad Vashem. (Foto: Kobi Gideon/GPO)

Eerder op de dag legde de Duitse president samen met de Israëlische president Re’oeven Rivlin kransen bij de Hall of Remembrance in de Yad Vashem Holocaust Memorial, gevolgd door een bezoek aan een fototentoonstelling in het museum.

s Avonds organiseerde president Rivlin, die over enkele dagen zijn ambtstermijn beëindigt, een staatsdiner ter ere van de Duitse president. Rivlin wendde zich tot zijn gast en zei:

‘Samen hebben wij ons tegenover de hele mensheid verplicht om de herinnering aan het verleden om te zetten in de belofte voor de toekomst, om samen racisme, antisemitisme en extremisme te bestrijden, om alle vormen van ontkenning en verdraaiing van de Holocaust te bestrijden, en om onze kinderen en de kinderen van onze kinderen op te voeden’.


‘We moeten alle middelen gebruiken die ons ter beschikking staan om deze haat te bestrijden. Bedankt dat u mijn partner bent op deze reis. Een reis die het verleden, het heden en de toekomst bevat.’

De president verraste president Rivlin, toen hij hem het originele doctoraal certificaat overhandigde dat de universiteit van Frankfurt in 1926 aan zijn vader, prof. Yoel Yosef Rivlin, had uitgereikt.

Goede vrienden – de Duitse president Steinmeier en de binnenkort vertrekkende Israëlische president Rivlin. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Steinmeier zei tegen zijn gastheer: ‘Dit is uw laatste week in uw ambt. Ik weet zeker dat u er naar uitkijkt om wat meer te zeggen te hebben over wie u uitnodigt voor het eten. We weten allebei dat niet elk staatsdiner hetzelfde is, en het diner dat u hier vanavond geeft is heel speciaal. Als president van Duitsland en als vriend kan ik u zeggen dat dit een bijzondere avond is voor de hele Duitse delegatie. In uw laatste dagen in functie nodigde u ons uit om de hechte vriendschap tussen onze landen te vieren. De wereld om ons heen verandert in een steeds sneller tempo, en dit is een tijd van verandering voor onze beide landen. Israël heeft een nieuwe regering en een nieuwe president, en in Duitsland zijn er verkiezingen in september.’

‘Geachte president, als ik vanavond tot u spreek, wil ik één ding boven alles duidelijk maken. Hoe snel de wereld ook verandert, wij zullen ons best doen om de bijzondere vriendschap tussen Israël en Duitsland in stand te houden. Duitsland zal aan de zijde van Israël blijven staan, en Israël zal een geweldige vriend voor Duitsland blijven. Roevi, u hebt een speciale en zeer hechte vriendschap tussen ons gecreëerd. Bij mijn eerste bezoek hier in 2017, werden we vrienden vanwege onze activiteit als voetbalkenners. Maar als vrienden stonden we vorig jaar ook samen aan de poorten van de hel tijdens evenementen ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de bevrijding van Auschwitz.

Ik sprak in Yad Vashem, de eerste Duitse president die dat deed, en slechts een dag later sprak u voor de Bondsdag. In de vier jaar dat wij beiden president zijn, hebt u veel vertrouwen in mij en mijn land gesteld. Het was een genoegen u te ontmoeten. Ik dank u uit de grond van mijn hart dat u ons heeft uitgenodigd voor het laatste staatsbanket van uw presidentschap. Woorden schieten tekort om mijn waardering voor dit prachtige gebaar uit te drukken,’ voegde hij eraan toe.

‘Roevi, u bent een geweldige staatsman en een vriend. Uw presidentschap zal over een paar dagen eindigen, maar onze vriendschap zal altijd blijven bestaan. Ik kijk uit naar nog vele gesprekken met u in de toekomst,’ besloot hij.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.