Duits-Israëlische relaties op de proef gesteld

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas wordt woensdag in Israël verwacht om te spreken over de Israëlische annexatieplannen. Hij is daarmee de eerste buitenlandse politicus die de nieuwe Israëlische regering bezoekt.

Door Dov Eilon |

Maar Maas komt Israël niet feliciteren met zijn nieuwe regering. Het gaat meer om het Israëlische plan om de Jordaanvallei op 1 juli te annexeren. Duitsland heeft zich, net als de Europese Unie, uitgesproken tegen de annexatie van delen van Judea en Samaria door Israël. Dit is dus een gevoelige kwestie die de Duitse minister van Buitenlandse Zaken zal bespreken met zijn Israëlische collega Gabi Ashkenazi, maar ook met premier Benjamin Netanyahu en vice-premier Benny Gantz.

Maas is van mening dat een annexatie de Duits-Israëlische betrekkingen en de betrekkingen van Israël met de Europese Unie kan schaden. Duitsland zal – uitgerekend op 1 juli – zowel het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie als het voorzitterschap van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties overnemen.

In het geval van Israëlische annexatie zal Duitsland dus moeten kiezen tussen zijn vriendschap met de Joodse Staat en het standpunt van de Europese Unie. Duitsland is echter niet van plan om enige sancties tegen Israël te steunen, en ook de erkenning van een Palestijnse Staat staat niet op de agenda, volgens een citaat van een Israëlische diplomaat op de nieuwswebsite van The Times of Israel.

Aan Israëlische zijde wordt aangenomen, dat de reactie zal zijn dat het klimaat tussen de twee landen enigszins zal afkoelen en dat het moeilijker zal zijn om op verschillende gebieden samen te werken.

Voor zijn bezoek aan Israël morgen had Maas zijn bezorgdheid over de plannen van Israël al kenbaar gemaakt aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Naast Israël zal de Duitse minister van Buitenlandse Zaken ook naar Jordanië reizen. Het overigens traditionele bezoek aan Ramallah vervalt dit keer vanwege de Corona-crisis. Er is echter vanuit Jordanië een videogesprek gepland met de Palestijnse regeringsleider Mohammed Shtayyeh.

Voor Duitsland lijkt de geplande Israëlische annexatie van de Jordaanvallei een zeer belangrijk onderwerp te zijn, wanneer het zijn minister van Buitenlandse Zaken naar Israël stuurt, waar de Corona-crisis nog niet is overwonnen. Overigens moeten Duitsers, die in Israël landen, nog steeds twee weken in quarantaine gaan, maar Heiko Maas blijft dat bespaard.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.