De politie van Jeruzalem heeft de demonstranten toestemming gegeven om te demonstreren in het gebied van de officiële residentie van de premier in de Balfourstraat. Een van de vaste betogers daar tertelde aan de krant Vesty:
‘De hele situatie veroorzaakt een sterk gevoel van hulpeloosheid. Er moet iets veranderen. Ik werd persoonlijk getroffen door de economische crisis als gevolg van het coronavirus. Alle nieuwe bedrijven blijven sluiten. Ik heb al bijna vijf maanden geen normaal salaris ontvangen, ik heb al twee maanden geen huur kunnen betalen. Dit kan niet doorgaan. Iemand moet zich verantwoorden voor wat er gebeurt.’
Om de eisen van de demonstranten verder te begrijpen, zie: Wie zijn die demonstranten, en wat willen ze?
Hoewel de demonstratie tot 23 uur werd toegestaan, waren er rond 1 uur ‘s nachts nog steeds demonstranten in de Balfourstraat in de hoofdstad, die met megafoons slogans schreeuwden, ondanks oproepen van de politie om het lawaai te stoppen en zich te verspreiden. Om twee uur ‘s nachts verspreidde de politie de resterende honderden demonstranten, van wie er 12 werden vastgehouden tijdens botsingen met de wetshandhaving wegens verstoring van de openbare orde, het aanvallen van politieagenten en het illegaal lanceren van drones.
Demonstranten in Jeruzalem botsen met de politie. die volgens critici ofwel te ruw ofwel te zachtzinnig omgat met degenen die de rust verstoren. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)
Parallel aan de demonstratie in Jeruzalem hielden verenigingen van zelfstandigen en kleine ondernemers hun eigen demonstratie in de Charles Clore Garden in Tel Aviv. Deze werd gehouden onder het motto ‘Vechten voor brood’.
Buiten de hoofdgebieden van de protesten heeft de onrust de periferie getroffen, en de plaatselijke bevolking was ontstemd over de demonstranten die de rust verstoorden. In Ashkelon werd een 20-jarige man gearresteerd, nadat hij beledigingen begon te schreeuwen naar de demonstranten en naar hen begon te spugen. In Sderot werden de demonstranten overgoten met water uit een passerende auto. De politie identificeerde de daders als jongeren uit Be’er Sheva.
Tientallen activisten stonden op bruggen en kruispunten in heel Israël. Het gaat om kleine bijeenkomsten van mensen die om een of andere reden niet deelnemen aan de grotere demonstraties die in Jeruzalem en Tel Aviv plaatsvinden. Deze protesten hebben nu al enkele weken achter elkaar plaatsgevonden. De demonstranten vertegenwoordigen een breed scala aan organisaties en bewegingen – van de ultralinkse Peace Now, tot aanhangers van de oppositiepartij Yesh Atid, maar ook degenen met verschillende politieke standpunten die schade ondervinden van het huidige regeringsbeleid.
Israëli’s protesteren tegen Netanyahu boven op de Sde Yaakov-brug in de Jezreel-vallei. (Foto: Anat Hermony/Flash90)
Knesset oppositieleider Yair Lapid, die deelnam aan de demonstraties, ging zelfs zover te zeggen: ‘Wie wil zien hoe een revolutie eruit ziet, laat hem zien wat er op de bruggen van Israël gebeurt. Het is indrukwekkend, en het zal alleen stoppen als deze slechte regering naar huis gaat.’
De druk op de huidige regering is groot; het publiek wil veilig zijn voor Covid-19 en tegelijkertijd hun banen en levensonderhoud behouden.
De eenheidscoalitie Bibi-Gantz worstelt om oplossingen te vinden die aan alle criteria voldoen. Een dergelijke oplossing, die op veel kritiek en verzet stuitte is ‘cash for everyone’, waarbij elke burger die ouder is dan 18 jaar (die op 30 juni 2020 18 jaar werd) en minder dan 651.000 shekels per jaar (54.250 shekels per maand) verdient, geld van de Staat zal ontvangen. Het plan geeft dit geld, ongeacht de sociaal-economische status. Dit betekent dat een hi-tech ingenieur die niet eens getroffen is door de economische crisis en een schoonmaakster die nauwelijks de huur kan betalen, dezelfde hoeveelheid geld zullen ontvangen. De media heeft deze stap een poging van de regering-Netanyahu genoemd om branden te blussen en de mond te snoeren van de oppositie.
Het ongenoegen over de huidige situatie is zeer duidelijk, en er zijn talloze tegenstrijdige meningen over wat er moet gebeuren. Maar na drie rigoureuze verkiezingen hebben we eindelijk een regering samengesteld om de moeilijkheden op alle fronten aan te pakken, en ondanks al onze meningsverschillen zou men het democratische proces en de publieke benoemingen moeten accepteren. Het recht om te protesteren is weliswaar een essentieel onderdeel van de democratie, maar het afremmen van de huidige coalitie zal waarschijnlijk niet tot positieve resultaten leiden.
Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.