
Afbeelding: Israëlische F-35I ‘Adir’ vliegend boven woestijngebied. (Foto: Woordvoerder IDF)
Israël wil zijn Qualitative Military Edge, ofwel zijn ‘Kwalitatieve Militaire Overwicht’ in het Midden-Oosten behouden. Nu er sprake van is dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de F-35 Joint Strike Fighter van Washington mogen kopen, zou dit overwicht aangetast kunnen worden. Om dit te voorkomen ging Benny Gantz naar Washington. Voordat hij vertrok gaf hij in een kort vraaggesprek met de Jerusalem Post aan dat de aankoop van de F-35 door de VAE een ‘serieuze zaak’ is om te bepreken, maar hij had nog andere zaken om het over te hebben.
Tot nu toe is Israël het enige land in het Midden-Oosten met de F-35, een multirole gevechtsvliegtuig met radar-ontduikende (stealth) capaciteiten, waarvan Israël er momenteel zo’n 24 bezit. Israël kreeg dit vliegtuig voor een deel ‘kaal’ geleverd en bouwde er eigen technologie en wapensystemen in, die naar verluid beter zouden zijn dan de Amerikaanse. Israël is het eerste land dat de F-35 echt ‘in de strijd’ heeft ingezet, naar verluid in 2018 boven Syrië, maar er wordt geen verdere informatie over die missie verstrekt.
Toen de F-35 werd ontwikkeld, hebben een aantal landen, waaronder Nederland, als voorwaarde bedongen dat de eigen industrie mocht meeprofiteren en er veel technische gegevens van het toestel bekend werden gemaakt bij de uiteindelijke afnemers. De eerste potentiële afnemers van de F-35 waren voornamelijk NAVO-landen, waaronder dus Nederland, maar ook Turkije.
Israël deed niet mee in het startproject, maar toonde grote belangstelling voor dit vliegtuig. Het land kreeg uiteindelijk veel inzage in de technische ontwikkeling en de Israëlische industrie profiteerde ook mee, Ja; Israël kreeg zelfs meer inzage dan welke ander land ook die de F-35 zou afnemen, dit omdat Israël door Amerika toch als een ‘speciale partner’ wordt gezien.
Turkije werd uiteindelijk ‘uit het project gegooid’ vanwege de aankoop van Russische S-400 luchtdoelraketten. Worden de F-35’s die voor Turkije waren bestemd nu verkocht aan de VAE? Nee; als de VAE de F-35 geleverd zou krijgen, wordt dat op zijn vroegst in het jaar 2025
De VAE heeft naast de F-35 ook belangstelling getoond voor vliegtuigen voor elektronische oorlogsvoering, de EA-18 Growler. Deze variant op de F-18 Hornet is uitgerust om radar- en luchtafweersystemen te verstoren en uit te schakelen. De VAE zou daarmee een in de regio uniek wapen in handen hebben, dat verassingsaanvallen vanuit de lucht veel makkelijker maakt.
Het is dan ook niet voor niets dat Gantz op een missie gestuurd is om het kwalitatieve overwicht voor Israël te behouden en tevens te praten over nieuwe vliegtuigen. Hierbij wordt uitgegaan van de jaarlijkse militaire steun van Amerika voor Israël. Dit jaarlijkse bedrag mag Israël alleen uitgeven in de Amerikaanse defensie-industrie, en het steunpakket wordt elke 10 jaar bekeken en opnieuw vastgesteld. De laatste Amerikaanse president die zich hierover uitsprak was Barack Obama, hij stelde het bedrag op 3.8 miljard dollar per jaar, voor een periode van 10 jaar. Dit was het hoogste militaire steunpakket wat de Amerikaanse overheid ooit had toegezegd. Overigens ontvangen ook Egypte en Jordanië jaarlijkse financiële steun voor militaire doeleinden, nadat ze vrede sloten met Israël.
Om Israëls technologische voorsprong te behouden, zal Gantz vermoedelijk vragen om meer F-35’s, evenals de F-15EX, de nieuwste versie van de F-15I Ra’am, een tweemotorige jachtbommenwerper gespecialiseerd voor grondaanvalmissies, met een sterk verbeterde actieradius, laadcapaciteit voor munitie en radarprofiel ten opzichte van de versie die Israël momenteel gebruikt.
Een Boeing KC-46 tankvliegtuig tankt een F-15 bij. (Foto: Boeing)
Naar verwachting zal Israël ook verzoeken om vervroegde levering van KC-46 tankvliegtuigen. Israël had al voor zo’n 2 miljard dollar acht KC-46 toestellen besteld, maar levering ervan staat momenteel pas over vier jaar gepland. Tankvliegtuigen maken het mogelijk voor straaljagers om bijvoorbeeld van Israël naar Iran te vliegen, en zijn essentieel voor moderne luchtoorlog.
Mogelijk zal hij ook weer spreken over de aanschaf van de V22 Osprey (foto), een tactisch transportvliegtuig dat verticaal kan opstijgen als een helikopter, maar met de snelheid en actieradius van een vliegtuig met vaste vleugels. Het toestel staat al langer op het verlanglijstje van de Israëlische luchtmacht en zou de verouderde CH-53 zware transporthelikopter moeten vervangen.
‘Gedegradeerde’ F-35’s voor de Emiraten
Bronnen die bekend zijn met de onderhandelingen zeggen dat de VAE ‘gedegradeerde’ F-35’s geleverd krijgen, een toestel wat niet de onzichtbaarheid heeft die de Israëlische F-35 wel heeft. Of Israël zou een radartechnologie geleverd krijgen die de ‘onzichtbaarheid ’te niet doet. Al met al zal er alles aan worden gedaan om de Israëlische superioriteit te handhaven in het Midden-Oosten.
Bronnen: CIDI, WIN, Israelhayom.
Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.