De Iron Dome (ijzeren koepel) beschermt Israël tegen raketaanvallen. Het is een van de meest bewonderde en erkende systemen in de IDF. De krant stelt na eigen onderzoek op zijn website dat IDF-militairen die dienden op de Iron Dome raketbatterijen kanker hebben gekregen ‘tegen het einde van, of kort na hun diensttijd.
Ran Mazor, die diende in een Iron Dome-eenheid, vertelde persbureau Ynet, dat hij tijdens zijn dienstperiode aan constante been- en rugpijn leed, waardoor kameraden van zijn eenheid hem plagend een ‘huilbaby’ noemden. Hij werd later gediagnosticeerd met botkanker, waarvan hij stelt dat het werd veroorzaakt door de radardoos van het systeem – door militairen in het legerjargon ‘de broodrooster’ genoemd.
Tijdens zijn diensttijd stuurde een militaire orthopeed Mazor naar een MRI-scan, maar hij kreeg geen doorverwijzing voor verder botonderzoek. Nadat Mazor uit het leger was ontslagen, moest hij een reis naar het buitenland afbreken omdat hij de pijn niet langer kon verdragen. Een oncologisch orthopeed stelde vast dat Mazor een kankergezwel had, dat later operatief werd verwijderd.
‘Het aantal mensen dat kanker kreeg en diende in de batterijen van de Iron Dome vraagt om een nauwkeurig onderzoek,’ zegt hij. ‘De generaals kunnen alle eer opstrijken voor hun succes, maar hoe zit het met het nemen van verantwoordelijkheid voor de soldaten? Wie zal er voor ons zorgen?’
Yonatan Haimovitz, 31 jaar, diende twee jaar in het luchtverdedigingscommando van de IDF voordat hij opnieuw werd ingedeeld bij een Iron Dome-batterij:
‘Als je in de buurt van de radardoos bent, voel je je hele lichaam van binnen koken,’ zegt hij. ‘Je stelt je voor dat dit is hoe voedsel voelt in een magnetron. Je voelt de hittegolven.’
Toen Haimovitz 22 jaar oud was, werd er een tumor geconstateerd. ‘Het was een knobbel in mijn nek, ongeveer zo groot als een pingpongbal, die op de hoofdslagader zat en de bloedstroom stopte. Ik onderging chemotherapie en bestraling,’ zo vertelt hij.
Prof. Eliyahu Richter, een arts die betrokken is bij de soldaten die kanker hebben opgelopen, vertelde Ynet dat ‘er tekenen zijn die wijzen op een verband tussen de dienst en de medische aandoening. De periode tussen blootstelling aan de batterij en het verschijnen van de ziekten is zeer, zeer kort. Dit wijst op iets zorgwekkends en de tumoren die verschijnen houden verband met eerdere informatie die te maken heeft met blootstelling aan elektromagnetische straling,’ zei Richter. Hij verwees naar onderzoeken in Polen, België en de VS.
De IDF betwist echter de bevindingen en zegt dat de gegevens die in het onderzoek worden gepresenteerd niet uitzonderlijk zijn, en gaf de volgende verklaring af; ‘De IDF beschouwt de gezondheid van haar militairen als van het grootste belang en werkt aan het handhaven hervan en het opsporen van uitzonderlijke ziektegevallen.’ Na een uitgebreid onderzoek werd geen abnormaal ziektecijfer vastgesteld bij militairen die bij de Iron Dome en andere luchtverdedigingssystemen werken.
Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.