De ‘zondige glimlach’ van president Herzog

President Herzog veroorzaakte een storm in de Arabische wereld door gewoon zichzelf te zijn. En wat dat zegt over het vooruitzicht van verdere normalisatie.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Libanon, Tunesië
Illustratie. Arabieren demonstreren tegen het idee van normalisatie met Israël. Foto: Flash90

De Abraham-akkoorden zijn niet alleen op diplomatiek niveau succesvol geweest, maar ook in het bevorderen van de co-existentie tussen Israël en sommige Arabische bevolkingsgroepen. Het sleutelwoord daar: Sommige. De anderen blijven blijkbaar hartgrondige vijanden van de Joodse staat.

In feite was alleen al een glimlach genoeg om de Arabische massa’s deze week op te stoken, toen bleek dat hun leiders een beetje te vriendelijk werden met de Israëlische president Isaac Herzog.

Herzog is op het Sinaï-schiereiland voor de VN-conferentie over klimaatverandering (COP 27), samen met leiders uit de hele wereld, waaronder het Midden-Oosten.

Op maandag namen de leiders een groepsfoto, en Herzog stond in de buurt van de leiders van Tunesië en Libanon. Alsof dat nog niet erg genoeg was, zag men de Tunesische premier Najla Bouden niet alleen met Herzog praten, maar zelfs glimlachen naar de Israëlische president!

Arabische sociale media barstten in verontwaardiging uit.

“Die glimlach is zondig! Ik hoop dat je hem niet hebt uitgenodigd om Tunesië te bezoeken,” jammerde een Libanese journalist.

Er werd lang en breed bezorgdheid geuit dat het korte vriendelijke praatje het begin inluidde van een normalisatie tussen Israël en Tunesië. Velen eisten dat premier Bouden door de Tunesische president Kais Saied  zou worden aangeklaagd wegens verraad.

Wij hebben in het verleden gemeld dat Kais Saied de meest antisemitische leider is in de Arabische wereld van vandaag, en dat hij het in het verleden verraad vond dat een Arabische natie vrede zou sluiten met de Joodse staat.

Maar Bouden was niet de enige Arabische leider die onder vuur lag.

Uit de videoclips en geluidsopnamen van de foto-opname blijkt ook dat de Libanese premier Najib Mikati op een joviale manier met Herzog in gesprek ging.

“Waarom praat Mikati met hem [Herzog]? Wat heeft hij tegen hem gezegd?” vroeg een Libanese journalist.

Sommigen geloofden dat de recente maritieme overeenkomst tussen Israël en Libanon het begin was van warmere betrekkingen. Maar gezien de reactie op Mikati die weinig meer deed dan glimlachen in overeenstemming met wat Herzog zei, lijkt een dergelijk optimisme voorbarig.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox