De Zionisten (9): Herzl’s rechterhand, Max Nordau

Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als negende: de Hongaar Max Nordau.

Door Ya'akov Kirschen, Redactie Israeltoday.nl |

Tekst: Als ik mezelf zou verachten, zou het geen compensatie zijn als iedereen me zou groeten, … en als ik mezelf respecteer, stoort het me niet als anderen me voor lichtzinnig houden.

Max Simon Nordau werd in 1849 geboren in Pest, Hongarije, als Maximilian Simon Südfeld, als zoon van een rabbijn die Hebreeuwse les gaf. Hij kreeg een orthodox Joodse opvoeding, maar liet die los op zijn vijftiende jaar, werd agnosticus, assimileerde volledig, en trouwde later een christelijke vrouw. Hij reisde veel door Europa, schreef voor kranten en schreef diverse kritische boeken over de Europese beschaving. Na een medische opleiding werkte hij als arts in Boedapest en Parijs, waar hij correspondent was van de Neue Freie Presse.

Oorzaak van Nordau’s bekering tot het zionisme was de Dreyfus affaire, waarbij een Franse Joodse kapitein te onrechte van landverraad werd beschuldigd en verbannen.Dit opkomende antisemitisme maakte zijn Joodse achtergrond belangrijker voor Nordau. In 1892 ontmoette hij de charismatische Joodse nationalist Theodor Herzl, eveneens correspondent van de Neue Freie Presse. Deze was een voorvechter van een eigen nationale Staat voor de Joden en de grondlegger van het zionisme. Samen met Herzl richtte Nordau in 1897 de World Zionist Organization (WZO) op. Max Nordau was op de zionistische congressen een van de prominente sprekers.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.