De Zionisten (7): Eliezer Ben-Yehuda en Hebreeuws

Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als zevende Eliezer Ben-Yehuda, die een sleutelrol speelde bij de herleving van het Hebreeuws als een moderne taal.

Door Ya'akov Kirschen, Redactie Israeltoday.nl |

Hij werd als Eliezer Yitzhak Perlman in 1858 geboren in Litouwen (nu Wit-Rusland), toen deel van het Russische rijk. Zoals in Oost-Europa gebruikelijk, bezocht hij een Joodse basisschool, waar hij Hebreeuws en de Bijbel studeerde. In de hoop dat hij rabbijn zou worden, werd hij naar een yeshiva gestuurd, wat zijn belangstelling voor het Hebreeuws aanwakkerde. Later studeerde hij Frans, Duits en Russisch.

Na vier jaar diverse studies te hebben gevolgd aaan de Sorbonne Universiteit in Parijs, emigreerde Eliezer Ben-Yehuda in 1881 naar Palestina, toen een uithoek van het grote Osmaanse (Turkse) rijk, waar hij als leraar en uitgever van kranten werkte.

Hij was er van overtuigd, dat het Hebreeuws weer een levende taal moet worden, en sprak uitsluitend Hebreeuws met mesden die de taal kenden, en voedde zijn zoon alleen in deze taal op. Omdat er voor veel moderne begrippen geen Hebreeuws woord bestond, bedachten Eliezer en zijn vrienden nieuwe Hebreeuwse woorden, en publiceerde hij een woordenboek.
In de afbeelding staat een bekend citaat: ‘Er zijn twee dingen zonder welke de Joden geen natie kunnen zijn: het land en de taal’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.