De Zionisten (18): Premier Menachem Begin

Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als achttiende: Menachem Begin, een havik die een duif werd.

Door Ya'akov Kirschen, Redactie Israeltoday.nl |

Tekst: Jeruzalem was, en zal altijd onze hoofdstad zijn. Het land Israël zal worden teruggegeven aan het volk Israël. Dit allemaal. En voor altijd’.

Menachem Begin werd in 1913 geboren in Brest, dat een grote Joodse bevolking had, toen gelegen in het Russische Keizerrijk, later in Polen, nu in Wit-Rusland. Hij was lid van de Joodse jeugdbeweging Hashomer Hatzair, later van de revisionistische Zionistische jeugdbeweging Betar, opgericht door Jabotinsky, waar hij de leider van de Poolse afdeling werd.

In 1942 nam hij dienst in het Poolse 2e Legerkorps, dat een tocht via Perzië naar het Midden-Oosten maakte, waar Begin achterbleef in het Britse mandaat­gebied Palestina. Hij werd lid, later leider, van de Nationale Legerorganisatie, Irgoen of Etsel genoemd, die in 1944 in opstand kwam tegen de Britse mandaat­regering en meerdere bomaanslagen pleegde.

Na de stichting van de staat Israël vormde Begin de Cheroetpartij, die later de dominante fractie van de Likoedpartij zou worden, en leidde hij de oppositie. In 1977 won zijn partij de verkiezingen. In 1978 ondertekenden Begin en Egyptes president Anwar Sadat onder leiding van de Amerikaanse president Jimmy Carter de Akkoorden van Camp David. In ruil voor de erkenning van Israël door Egypte, werd de door Israël bezette Sinaï teruggegeven aan Egypte. Begin en Sadat ontvingen hiervoor gezamenlijk de Nobelprijs voor de Vrede in 1978.

Begin was ook betrokken bij de vernietiging van de in aanbouw zijnde Iraakse kernreactor Osirak, en de inval in Libanon om de PLO uit te schakelen. In augustus 1983 trok Begin zich teleurgesteld terug uit de politiek. Hij stierf in Jeruzalem in 1992.

Bron: Wikipedia.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.