LedenDe woordenstrijd verloren, maar toch de oorlog tegen BDS winnen

De laatste maand heeft misschien een record opgeleverd voor BDS-mislukkingen.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: antisemitisme, BDS-beweging
Israël heeft er slecht aan gedaan om te voorkomen dat zijn vijanden de termen bepalen die de Joodse staat en zijn conflict met de Palestijnen definiëren. Foto: Tomer Neuberg / Flash90

Eén aspect van het Palestijns-Israëlische conflict is letterlijk een oorlog van woorden. Woorden zijn machtige wapens. Beide partijen in dit conflict gebruiken hun favoriete uitdrukkingen om de publieke opinie te beïnvloeden. Israël en zijn aanhangers hebben meestal aan de verliezende kant van de gevechten gestaan, wat zijn tol kan eisen. De jongste nederlaag van Israël is een van de meest verwoestende.

Het gebruik van taal die schadelijk is voor Israël is soms het gevolg geweest van onachtzaamheid, het niet onderkennen van de kracht van woorden tot het te laat was. Twee van de grootste verliezen in de oorlog zijn het gebruik van de termen “West Bank” in plaats van “Judea en Samaria” en “bezette” in plaats van “betwiste” gebieden. De eerste term ontdoet de Joden volledig van hun geschiedenis in het Land Israël, terwijl de tweede verder impliceert dat de Joden het grondgebied van iemand anders hebben ingenomen. De normalisering van deze termen heeft Israël gedwongen om retorisch en politiek op het terrein van zijn tegenstanders te spelen.

Een van de weinige...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie