De winter is koud geweest, maar niet nat genoeg

De winter in Israël is dit jaar koud en zeer winderig geweest. Maar de vroege zware regens zijn nu afgenomen en het land is de afgelopen weken relatief droog geweest. Dat betekent, dat de dam van het Meer van Galilea waarschijnlijk dit jaar niet wordt geopend.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Een inwoner van het Joodse dorp Bat Ayin in Judea, net ten zuiden van Jeruzalem en Bethlehem, hakt brandhout voor de winter. (Foto: Gershon Elinson/Flash90)

Er was hoop dat het Meer van Galilea deze winter vol genoeg zou worden om de Degania-dam voor het eerst sinds 2013 te openen en het overtollige water de rivier Jordaan in te laten stromen. Deze legen­darische Bijbelse rivier heeft het grootste deel van het afgelopen decennium weinig water gekregen en heeft daardoor de krimpende Dode Zee niet adequaat kunnen aanvullen.

Maar deze week zei de Nationale Water­trans­port­leiding van Israël (Mekorot), dat de kans nu erg klein is, dat de dam dit jaar wordt geopend. De oorzaken hiervan zijn dat in de afgelopen weken minder regen is gevallen dan verwacht, en dat rr nog steeds veel water uit het Meer van Galilea wordt weggepompt.

Toch blijft er reden tot optimisme. Er wordt in Israël niet gevreesd voor droogte en het Meer van Galilea is nog steeds veel voller dan het in vele jaren is geweest. In april liep het Meer van Galilea zelfs over.

Bidden om regen in een droog en dorstig land

Ook zonder de verwachte winterse regenval blijft Nachal Peres een van Israëls mooiste wandelgebieden. (Foto: Mendy Hechtman/Flash90)

De wadi Nachal Peres slingert zich een weg door de Judese wildernis. Hij verzamelt tijdens de winter­maanden meestal een overvloed aan regenwater, waardoor het een van de mooiere natuur­wandelingen in het land is en een ideale plek om af te koelen in het hete woestijnklimaat.

Twee joodse mannen bidden om regen bij Nachal Peres, een belangrijke waterweg aan de zuidelijke rand van de Judese woestijn. (Foto: Mendy Hechtman/Flash90)

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.